egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogváltás a tejfogak kihullásával és a maradó csontfogak megjelenésével jellemezhető folyamat, amely körülbelül 6 éves korban kezdődik. Nagyjából 13 éves korig vegyesen találhatók tej- és maradó fogak a gyermek szájában, ezek helyes ápolása rendkívül fontos.

 

A fogváltás a metszőfogak kiesésével kezdődik. Ezzel nagyjából egy időben jelenik meg az első maradó őrlőfog, a már meglévő tejőrlőfogak mögött.

 

A fogak váltása általában a következő sorrendben történik:

 

  • 6-7 év – alsó nagymetszők váltása, első őrlőfogak kibújása;
  • 7-8 év – felső nagymetszők és alsó kismetszők váltása;
  • 8-9 év – felső kismetszők váltása;
  • 9-10 év – alsó szemfogak váltása;
  • 10-12 év – felső szemfogak és kisőrlők, alsó kisőrlők váltása;
  • 11-13 év – alsó-felső második nagyőrlők váltása.

 

Tejfogak és maradó fogak ápolása gyermekkorban

A fogváltás megkezdésével még inkább érdemes odafigyelni a gyermekkori fogápolásra. A gyermeknek is naponta kétszer kell fogat mosnia, amiben szükséges a szülő segítsége és aktív közreműködése. Legalább 7-8 éves korig érdemes segíteni a megfelelő fogápolási szokások kialakulását, de a felügyeletre később is szükség lehet. Amikor a fogak már szorosabban állnak egymás mellett, és érintkeznek egymással, érdemes megmutatni a fogselyem használatát is.

 

A tejfogazat jellemzően réses, vagyis a fogak távolabb vannak, míg a maradó fogak inkább szorosan állnak egymás mellett, kontaktpontokat létrehozva. Amennyiben a fogak közé ételmaradék szorul, és az nem kerül eltávolításra, könnyen kialakulhat fogszuvasodás. A fogak között kialakult lyukat ráadásul nehéz felfedezni, hiszen szabad szemmel nem mindig láthatók: gyakran csak a röntgenfelvétel világít rá egyértelműen.

 

Fontos tehát a maradó fogak kibújását és a kontaktusok kialakulását követően azonnal megtanítani a gyermeknek a helyes fogselyemhasználatot – megelőzve a fogak közötti, alattomos szuvasodások kialakulását. Ezenfelül évente érdemes fogorvosi kontrollvizsgálatra menni, mert a fogorvos így idejekorán felfedezheti a kezdődő szuvasodásokat.

 

Az első maradó őrlőfog előtörését nem előzi meg tejfog kiesése, emiatt a megjelenése sokszor észrevétlen marad. Ennek a fognak a tisztítására különösen oda kell figyelni. A rágófelszínen, a barázdákban hamar kialakulhat szuvasodás, amennyiben ez a nehezebben tisztítható terület nem kap elég figyelmet.

 

Barázdazárás

Amint az első maradó őrlőfogak előbújtak, mielőbb érdemes megmutatni őket fogorvosnak, hiszen ha a fog felszínén lévő barázdák és gödrök szerkezete nehézzé teszi az alapos fogmosást, barázdazárás válhat szükségessé. Ennek során – fúrás nélkül – tömőanyagot juttat a fogorvos a gödröcskékbe; simább, könnyebben tisztítható felszínt hoz létre. Ez a kezelés csak a fog előtörése utáni hat hónapban végezhető el fúrás nélkül.

 

Bölcsességfogak

A bölcsességfogak 17 éves kor után bújnak ki, a második nagyőrlők mögött – már amennyiben kibújnak. Előfordulhat ugyanis, hogy rendellenes fekvés miatt nem törnek elő, esetleg teljesen hiányozhatnak is. Erről a fogorvos adhat tájékoztatást, röntgen készítését követően. A röntgenfelvételen az is egyértelművé válik, hogy a fog képes-e kibújni: ha a fogállás nem megfelelő, esetleg a szájban nincs elég hely a bölcsességfogaknak, a fogorvos javasolhatja azok eltávolítását.

KULCSSZAVAK
gyermekfogászat  |   fogváltás  |   tejfogak  |   barázdazárás  |   bölcsességfogak
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít