egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A közhiedelemmel ellentétben fagyási sérülés nem csak „mínuszokban” szerezhető, és nincs szükség fagypont alatti hőmérsékletre ahhoz sem, hogy a szervezet működése a hideg miatt zavart szenvedjen vagy leálljon. 

 

A testet érintő fagyási sérülés már akkor is bekövetkezik, amikor az alacsony hőmérséklet hatására a bőr, a végtagok, ujjak, orr, fül, vagyis a „kiálló” testrészek hajszálerei olyannyira összehúzódnak, hogy bennük a vérkeringés elégtelennek bizonyul, leáll – ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása elégtelenné válik, a szövetekben pusztulás következik be.

 

A fagysérülés tünetei

A huzamosabb időn keresztül vagy hirtelen igen nagy hidegnek kitett testrészekben először szúró, nem ritkán fájdalmas érzés tapasztalható, majd pedig zsibbadás, érzéketlenség, esetleg viszketés. A bőr sápadt, fakó, ez is a vérkeringés csökkenését jelzi. Ez jelenti az elsőfokú fagyási sérülést.

 

Lásd még: Enyhe fagyás

 

A következő lépcsőfok, a másodfokú fagyási sérülés, amely során a fagysérült testrész megduzzad, vizenyőssé válik, esetenként akár vérrel telt hólyagok is megjelennek. Ha a károsodás tovább, harmadfokon folytatódik, akkor már a jelentőssé vált duzzadás és hólyagképződés mellett a sérült testrészen a bőr száraz, viaszos képet mutat.

 

A legsúlyosabb, negyedfokú fagyási sérülés esetében a bőr, illetve az érintett testrész elhal, ennek következtében megfeketedik, illetve teljesen érzéketlenné válik, amputálódik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fagysérülésnek láthatóan súlyosabb, illetve a felmelegedést követően is megmaradó tünetei vannak, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgösségi osztályt!

 

Amenyiben személyesen nem tud orvoshoz fordulni úgy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A fagysérülés következményei

Hidegre a szöveteket ellátó hajszálerek összehúzódással reagálnak, így egy bizonyos határon túl bennük a vérkeringés már nem lehetséges. Ha a test egy részén a vérkeringés huzamosabb ideig szünetel, akkor az adott testrész oxigénhiány következtében elhal.

 

Az erek összehúzódását számos gyulladásos sejt és az általuk termelt anyagok felszabadulása kíséri, ezzel is hozzájárulva a szövetek károsodásához. A további szövetkárosodás oka a vérlemezkék összecsapódása és egyéb vérrögképző faktorok felszabadulása történhet, amely vérrögök kialakulásához vezet, ezzel tovább rontva szervek, szövetek vérellátását.

 

Amennyiben a külső hőmérséklet fagypont alatti, a víz, jéggé válása során, kitágul. A szervezet testfolyadékait érintő fagyás során is ugyanez következik be: a kialakuló jégkristályok a tágulás során megsérthetik, roncsolhatják a környezetükben lévő szöveteket, mivel egyszerűen nagyobb helyre van szükségük.

 

Komolyabb, esetleg elhanyagolt fagysérülések következtében tartós vagy maradandó károsodással is számolni kell. A súlyos fagysérülések esetén – az elhalt, bomlásnak induló szövetek miatt – jelentősen megnő a vérmérgezés (szepszis) esélye. Ha a károsodás nagymértékű és a testrészben mélyen idézett elő szövetelhalást, ez esetben akár az elfagyott testrészek amputációja is felléphet.

 

A fagysérülések kezelése

Legfontosabb teendő a hideghatás megszüntetése. Ezt követheti a „fagyos” testrész óvatos, 10-30 percen át tartó felmelegítése megfelelő betakarással, 37-39 Celsius fokos melegfürdő, semmiképpen sem forró vízzel. Ha a tünetek megszűntek, és az érintett területen a vérkeringés megindult, nincs egyéb házilagos teendő.

 

A házilagos felmelegítés kerülendő, amennyiben nem csak lokalizált fagysérülés történt, hanem az egyidejűleg a test kihűlésével is járt, mert ilyen esetben a szakszerűtlen kezelés, felmelegítés a vérkeringés felborulásához, életveszélyes állapot (sokk) kialakulásához vezethet. A kihűlés minden esetben kórházi kezelést igényel!

 

Fontos! Amennyiben a fagysérülés súlyossága eléri a másodfokot, ellátása orvosi segítséget igényel. A kezelés általában az égési sérülések ellátásához hasonlóan zajlik: steril kötés, a sérült testrész felpolcolása, szükség esetén fájdalomcsillapítók adhatók. Harmad-, negyedfokú sérülés esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges!

 

A fagyási sérülések megelőzése

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy fagysérülés – nagy hidegben – igen rövid idő, akár néhány perc alatt is bekövetkezhet. Különösen veszélyeztetettek a végtagok, a kéz- és a lábujjak, a fülek, az orr, az áll. Azt is fontos tudni, hogy az erős széllel párosuló hideg fokozottan vonja el a test hőjét; ezekben az esetekben nemcsak a hőérzet jelez hidegebbet, hanem a valóságban is jobban hűl a test.

 

Az említett érzékenyebb testrészek, testfelületek védelmével és a meleg, de réteges, esetenként vízhatlan öltözködéssel megelőzhető a fagysérülés.

 

Extrém időjárási körülmények között, illetve, ha ilyenek várhatóan bekövetkezhetnek, a megelőzés, hideg elleni védekezés eszköztárát is bővíteni kell. Idetartoznak a takarók, a hosszabb időn át biztonságot jelentő, melegen tartó eszközök, ételek-italok, stb. – ám az erre vonatkozó felkészülés szakszerűsége már a túlélő-tudományok kategóriájába tartozó ismereteket igényli.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Extrém hideg egészségügyi kockázatai

Védekezés az extrém hideggel szemben

KULCSSZAVAK
fagyás  |   hólyag  |   alacsony testhő  |   szepszis  |   vérmérgezés  |   amputáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít