egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fibromialgia egy testszerte jelentkező betegség, amit főként az izmok és a lágyszövetek krónikus fájdalma jellemez. Gyakran társul hozzá fáradtság, alvás-, memória- és hangulatzavar.

 

A fibromialgia pontos oka nem ismert, feltételezhetően az agy és a gerincvelő rosszul dolgozza fel a fájdalmas és fájdalmatlan ingereket, ez vezet a fokozott fájdalomérzethez. A tünetek kezdete gyakran köthető egy bizonyos eseményhez (testi trauma, műtét, fertőzés, stressz). Más esetben a tünetek fokozatosan jelennek meg, és nem azonosítható egy konkrét kiváltó esemény.

 

A fibromialgia gyermekkorban és tinédzserkorban is megjelenhet. Lányokban gyakrabban fordul elő, főként 13-15 éves kor között.

 

Fibromialgia főbb tünetei

A tünetek néha javulhatnak, néha rosszabbodhatnak. A tünetek súlyossága függhet a fizikai aktivitástól, a stressztől, és a frontok is befolyásolhatják. A fibromialgia fő tünete az egész testre kiterjedő fájdalom, nyomásérzékenység, melynek nincs kiváltó oka. A hát vagy a nyak gyakran érintett. A fájdalom lehet égő vagy éles, nyilalló, vagy tompa érzés.

 

A betegség jellemző tünetei lehetnek továbbá:

 

 • testszerte jelentkező zsibbadás, duzzadásérzés;
 • izommerevség, izomgörcsök;
 • extrém érzékenység:
  • dohányfüstre, bizonyos ételekre, fényekre;
  • fájdalomérzetre (pl. lábujj beütése után a fájdalom elhúzódik);
  • érintésre (fájdalmassá, kellemetlenné válhat);
  • környezet túl hidegnek vagy melegnek érzékelése;
 • alvászavarok (pl. alvási apnoe);
 • nyugtalan láb szindróma.

 

A fentieken túl, a fibromialgiához társulhatnak gondolkodási nehézségek is. A páciens ezt az állapotot jellemzően úgy írja le, mintha köd szállt volna az agyára, ami megnehezíti a koncentrálást, a feladatokra fókuszálást, a tanulást, az emlékezést, a beszédet.

 

A fibromialgia gyakran társulhat a következő állapotokkal:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fibromialgia fentebb felsorolt tüneteit észleli, keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén gondoskodik a szakrendelésre történő beutalásról. 

 

A fibromialgia kiváltó okai  

A fibromialgia kialakulásának pontos oka nem ismert. Fibromialgia esetén a mért fájdalomérzet kialakulásában fontos szerepet játszó ingerületátvivő anyag, az úgynevezett P-anyag szintje magasabb, míg a fájdalomérzet csökkentéséért felelős anyagok, mint a szerotonin és noradrenalin szintje pedig alacsonyabb.

 

Egyes elméletek szerint a fibromialgia pszichoszomatikus betegség, tehát nincs szervi alapja a tüneteknek. A betegség a nőket gyakrabban érinti, a nő : férfi arány 7 : 1. Ha szüleinél vagy testvéreinél előfordult a betegség, az hajlamosító tényező lehet.

 

Szintén növelhetik a fibromialgia kialakulásának esélyét az alábbi betegségek:

 

 

A betegséget továbbá kiválthatja:

 

 • testi megrázkódtatás:
  • sérülés,
  • fertőzés,
  • szülés,
  • műtét;
 • érzelmi megrázkódtatás.

 

A fibromialgia lehetséges szövődményei

A fibromialgia nagy mértékben ronthatja az életminőséget. A betegség meg nem értettsége depressziót, szorongást is okozhat.

 

A fibromialgia diagnosztizálása     

A diagnózis nehéz, mivel nincs specifikus vizsgálat, ami kimutatná a fibromialgiát. Régebben a 18 nyomásérzékeny, úgynevezett tenderpontot vizsgálták a testen. A diagnózishoz ma már elég a testszerte jelentkező fájdalom, mely legalább három hónapja fennáll, az alábbi 19 területből 3-6 területen erős fájdalom, vagy 7 vagy több területen enyhe fájdalom jelentkezik:

 

 • bal felső régió (váll, felkar, alkar, állkapocs),
 • jobb felső régió (váll, felkar, alkar, állkapocs),
 • bal alsó régió (csípő, comb, lábszár),
 • jobb alsó régió (csípő, comb, lábszár),
 • törzsi régió (nyak, hát felső része és alsó része, mellkas, has).

 

Orvosa a vizsgálat értékelésénél a tünetek súlyosságát is pontozza. Kikérdezi, hogy az elmúlt egy hétben mennyire érezte súlyosnak a következő állapotokat: fáradtság, kialvatlanság, gondolkodási- és memóriazavarok. Továbbá meg fogja kérdezni, hogy az elmúlt 6 hónapban jelentkezett-e hasi fájdalom, depresszió, fejfájás.

 

A diagnózishoz ki kell zárni az összes többi olyan állapotot, amik hasonló tüneteket okozhatnak, így például a krónikus fáradtság szindrómát, a pajzsmirigy alulműködést, a polymyalgia rehumaticát, a reumatoid artritist, a szklerózis multiplexet. Szükség lehet vizelet- és laborvizsgálatra, képalkotó vizsgálatokra. Mivel a fibromialgiához társulhat depresszió, szorongás, irritábilis bél szindróma, ezeket is diagnosztizálni szükséges.

 

A fibromialgia kezelése      

A fibromialgia jelenleg nem gyógyítható, a hangsúly a tünetek enyhítésén van. A betegség változatos tünetekben nyilvánulhat meg, így egy gyógyszer nem old meg minden problémát, mindenkinél meg kell találni a hatásos gyógyszer-kombinációt. A kezelés részét képezi a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, illetve egyes antidepresszánsok szintén csökkenthetik a fájdalmat, fáradtságot. Utóbbiakat fibromialgia esetén alacsonyabb dózisban kell szedni, mint depresszióban.

 

A fájdalom miatti alvászavarra, alvási nehézségekre altató felírása is szükségessé válhat. Kiegészítő kezelésként hidroterápia vagy balneoterápia is alkalmazható. Továbbá érdemes pszichológiai tanácsadáson részt venni, ahol megtanulható a biofeedback módszer vagy a különböző relaxációs technikák alapjai. Kognitív viselkedésterápia is segíthet. Érdemes lehet egy hasonló problémákkal foglalkozó támogató csoport felkeresése is.

 

Fibromialgia várandósság idején    

Minden nő másként élheti meg a várandósságot, de általában elmondható, hogy a fibromialgia tünetei fokozódhatnak a várandósság alatt és a várandósság után is. Ugyanakkor a fibromialgia nem növeli a koraszülés vagy a császármetszés kockázatát.

 

A várandósság során kialakuló testi változások egészséges nőkben is diszkomfortérzéshez vezethetnek. A fibromialgia gyógyszeres kezelésének átgondolására is szükség lehet a várandósság idején, mert sok fibromialgia kezelésére használt gyógyszert nem teszteltek várandósokon. A nőgyógyász kezelőorvos segíteni fog olyan megoldásokat találni, amik a magzat fejlődését nem befolyásolják.

KULCSSZAVAK
fibromialgia  |   krónikus fájdalom  |   alvászavar  |   memóriazavar  |   irritábilis bél szindróma  |   depresszió  |   szorongás  |   stressz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít