egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A foghiányokat érdemes mielőbb pótolni. Nemcsak esztétikai problémát jelent ugyanis, ha hiányzik egy fog: a meglévő fogak terhelését is hátrányosan befolyásolja, a hiányt határoló fogak pedig könnyen elmozdulhatnak.

 

A fogak pótlásának egyik leggyakoribb módja foghíd készítése, amely a hiányt határoló fogakon támaszkodó pótlástípus. Azokban az esetekben jelent megoldást, amikor egymás mellett csak 1-2 fog hiányzik. A foghíd készülhet fémből, porcelánból vagy akár cirkonból/?/ is – utóbbi a legszebb, de a legköltségesebb megoldás is egyben.

 

A foghíd elkészítése

Mielőtt a fogorvos elkezdené a híd elkészítését, alaposan megvizsgálja a harapást, a fogakat, adott esetben röntgenfelvételt is készít. Ellátja az esetleges fogszuvasodást és az ínygyulladást.

 

A híddal történő fogpótlás első lépése a hiányt határoló fogak előkészítése. Ezek a fogak fogják ugyanis hordozni a hidat, egyfajta pillérként. A fogorvos a megfelelő formára csiszolja a pillérfogakat, majd lenyomatot vesz mindkét fogsorról. A lenyomat egy gyurmaszerű vagy folyékony anyag, amely megkeményedve megőrzi a fogak formájának negatívját és a harapás pontos módját. Ez alapján készíti el a fogtechnikus a hídpótlást, amelyet majd a fogorvos ragaszt be a szájba. A hídpótlás tehát a fixen rögzített pótlások közé tartozik, nem vehető le a fogakról.

 

Mivel ez az eljárás több beavatkozást is igénybe vesz, a legtöbb rendelőben lehetőség van ideiglenes, helyben készült hidat kérni. Így addig sem marad fog nélkül a páciens, amíg a végleges pótlás el nem készül.

 

Amennyiben a harapási viszonyok megengedik, és a hiányt határoló fogak egészségesek, lehetőség van csiszolás nélküli híd elkészítésére is. Ilyenkor a pillérfogakat csak egészen minimálisan kell előkészíteni, hasonlóan, mint egy kisebb tömés készítésekor. Ennek a típusnak az előnye, hogy kevesebb foganyag vész el az előkészítés során, hátránya viszont, hogy kevésbé tartós, tehát nagyobb megterhelésnek kitett helyeken nem készíthető el.

 

A foghíd tisztítása

Az elkészült híd ápolása, tisztítása nagyban meghatározza azt, hogy milyen hosszú életű lesz a pótlásunk. A megfelelő fogápolási szokások kialakítása tehát elsődleges fontosságú. A fogselyem, fogköztisztító kiskefe és a szájzuhany segít abban, hogy a híd alatt se maradjon lepedék vagy ételmaradék, ami gyulladást okozhatna. Ajánlott továbbá az elektromos fogkefe használata, ami nagyban megkönnyíti a mindennapi fogtisztítást.

 

A dohányzás a fogászati hidak életét megrövidítheti, így a cigaretta elhagyása is ajánlott pótlást viselők számára. Nagyon lényeges, hogy a foghíd elkészülése és beragasztása nem jelenti a fogászati kezelés végét. Rendszeresen vissza kell járni kontrollra, hogy a fogorvos figyelemmel kísérhesse a szájhigiéniát, és időben felfedezzen minden esetleges problémát.

 

Mikor forduljon fogorvoshoz?

A beragasztást követően előfordulhat, hogy a foghíd viselése szokatlan a páciens számára. Ez teljesen normális, és nem tart tovább néhány napnál.

 

A következő helyzetekben azonban mielőbb fel kell keresni a fogorvost:

  • a híd emel, vagyis előbb ér össze a szemben lévő fogakkal, mint a többi fog;
  • a híd alatti fogak fájnak, érzékenyek;
  • ínyvérzést, fájdalmat, gyulladást tapasztal;
  • kellemetlen ízű vagy szagú a híd környéke;
  • genny ürül a foghíd mellől vagy alól;
  • a híd valamely része éles, szúrós, bántja a nyelvet;
  • afták, gyulladásos elváltozások alakulnak ki a szájban;
  • megmozdul a híd, nem rögzül stabilan.

 

Egyéb fogászati megoldások foghiány esetén

A fogászati híd esztétikus, gyors megoldás a foghiány pótlására, sokan azonban hátrányként említik, hogy a foghíd felhelyezéséhez a hiányt határoló fogakat elő kell készíteni, le kell csiszolni. Amennyiben ezt nem szeretné, szóba jöhet a fogászati implantátum vagy a kivehető fogpótlás is.

 

A kezelések finanszírozása

Közfinanszírozott rendelőben 18 év alatt, 62 év fölött, várandósság, üzemi baleset vagy súlyos betegség esetén a hídpótlások elkészítésére orvosi munkadíjat nem számolnak fel, a fogtechnikai költségeket pedig a NEAK oldalán a gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg. További kedvezményekről, azok pontos mértékéről, illetve a mindenkor hatályos jogszabályokról az ezen a linken tájékozódhat.

 

KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   foghiány  |   fogpótlás  |   foghíd  |   hídpótlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít