egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A foltos hajhullás (alopecia areata) hátterében autoimmun folyamatok állnak. A betegség általában egy kisebb kopasz folttal kezdődik a hajas fejbőrön, ami terjedhet vagy akár spontán visszanőhet, és érintheti az egyéb testszőrzetet is. A foltos hajhullás – ami a második leggyakoribb hajhullás típus a férfi típusú hajhullás (kopaszodás) után – bármely életkorban megjelenhet, nőknél és férfiaknál egyaránt, leggyakrabban azonban a gyermekek és a fiatal felnőttek az érintettek.

 

A hajhullás tünetei

 

A foltos hajhullás során a hajas fejbőrön egy vagy több élesen elhatárolt, kerek vagy ovális, hajhiányos folt jelenik meg. A foltok egyénenként változó módon jönnek létre: kialakulhatnak lassan vagy nagyon gyorsan, terjedhetnek, de meg is állhat a növekedésük. Nagyságuk is változó: ujjbegynyitől kezdődően kiterjedhetnek a teljes fejbőrre – ezt totális alopéciának nevezzük. A betegség időtartamában is nagyok az eltérések: pár hónaptól elhúzódhat akár több évig is, és lehetnek átmenetiek vagy tartósak.

 

 Ha a hajhiányos területek szélein lévő hajszálak könnyen, fájdalommentesen eltávolíthatók, ez annak a jele, hogy a folyamat még nem állt meg, hanem terjed tovább. Ha a hajhullás nagyobb területet érint, akkor gyakran tartós kopaszság alakul ki.

 

A megbetegedés a legtöbb esetben a fejbőrt érinti, de előfordul, hogy a szőrzethiány a test más részén is kialakul: érintett lehet a szempilla, szemöldök, szakáll, bajusz, orrszőrzet, szeméremszőrzet is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

A természetes hajvesztés mértéke napi 50-80 hajszál – a szakemberek szerint. Ha ennél lényegesen több hajszálat veszít naponta, és úgy látja, hogy a fésűben vagy reggelente a párnán a megszokottnál több hajszál marad, és a folyamat hosszabb ideig (több hónapig) fennáll, forduljon bőrgyógyászhoz.

 

A hajhullás kialakulásának okai

 

A haj szemmel látható megritkulását, illetve a kopaszodást nevezzük szaknyelven alopeciának. A kifejezést először Hippokratész használta (jelentése: rókakór vagy rókarüh).

 

A hajhullás bizonyos mértékig természetes jelenség, mert a haj folyamatosan megújul, a kihullott hajszálak helyébe újak nőnek. Kórosnak akkor tekinthető, ha naponta több mint 100-150 hajszál hullik ki, és ennél jelentősen kevesebb új hajszál nő.

 

A fejbőrön található kb. 150 ezer hajtüszőben a hajszálak képzését a hajhagymában található, gyorsan osztódó mátrixsejtek végzik. A foltos hajhullást az autoimmun betegségek között tartják számon; feltételezések szerint az immunrendszer a mátrixsejteket támadja meg, melynek hatására a hajszálak kihullanak. Az autoimmun folyamat hátterében állhat valamilyen gyulladás (például mandulagyulladás) vagy akár egy fertőző gócnak tekinthető fogprobléma is. A foltos hajhullásban szenvedő betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki egyéb autoimmun betegség is, például pajzsmirigybetegség vagy ekcéma, szénanátha, asztma, lisztérzékenység, a bőr pigmenthiánya (vitiligó).

 

A hajhullás diagnosztizálása

 

A bőrgyógyász ún. „hair pull”- teszttel állapítja meg, hogy a hajhullás kórosnak számít-e. Ennek során – a hajmosás után legalább 48 órával – megragad egy 50-60 hajszálból álló tincset, amit határozott mozdulattal meghúz. Ha a hajszálak több mint 10 százaléka, azaz 5-6 szálnál több marad a kezében, akkor szükséges a további vizsgálat.

 

A bőrgyógyász szabad szemmel és dermatoszkóppal is megvizsgálja a fejbőr állapotát. Kétség esetén fejbőrbiopszia segíthet a pontos diagnózis felállításában. Ha a hajhulláshoz egyéb tünetek is társulnak, szükség lehet alaposabb kivizsgálásra is: vérvételre, góckutatásra, endokrinológiai szakvizsgálatra.

 

A hajhullás kezelése

 

A foltos hajhullás jelenleg nem gyógyítható, de bizonyos kezelési formák elősegítik a haj újbóli növekedését, ugyanis a hajhagymák rendszerint nem károsodnak. Ha a megbetegedés 25 százaléknál kisebb területen érinti a fejbőrt, akkor két éven belül jó eséllyel spontán visszanőhet a haj, de minél kiterjedtebb a hajhullás, annál kisebb a visszanövés valószínűsége.

 

A foltos hajhullás kezdeti kezelése történhet vényköteles, helyileg alkalmazható készítményekkel, glükokortikoszteroid-tartalmú oldatokkal vagy krémekkel, amik az autoimmun folyamatot enyhítik. Az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a helyi immunterápia: a kezelés lényege, hogy a hajas fejbőr ecsetelése immunválaszt vált ki a bőrben, ami megváltoztatja a betegség kialakulásáért felelős autoimmun folyamatot.

 

Lehetőség van továbbá ultraibolya fényterápiára is.

 

Ha a külsőleges kezelések nem bizonyulnak hatékonynak, bizonyos esetekben gyógyszeres terápia is megpróbálható; de ennek hátránya, hogy lehetnek mellékhatásai, illetve a kezelés befejezése után az újranőtt hajszálak kihullhatnak.

 

Mit tehet foltos hajhullás esetén?

 

A betegségben érintettek egy része könnyen elfogadja a tüneteket, állapotuk nem befolyásolja negatívan az életüket. Mások, különösen a nők számára azonban a hajhullással járó esztétikai probléma komoly életminőségromlással és pszichés terheléssel járhat együtt, ami a társadalomból való visszahúzódásukat is eredményezheti. A stressz tovább rontja a tüneteket, ezért érdemes lehet pszichológushoz fordulni, aki segít a betegség pszichés terhének feldolgozásában. Átmeneti megoldást jelenthet paróka vagy póthaj viselése.

 

A foltos hajhullás esetén figyelmet kell fordítani a hajhiányos fejbőr védelmére is: a napsugárzás káros hatásai és a hideg ellen ajánlott a kalap, paróka, sál, sapka viselése.

KULCSSZAVAK
alopecia  |   foltos hajhullás  |   autoimmun betegség  |   hajhiány  |   fejbőrbiopszia  |   immunterápia  |   paróka  |   póthaj  |   mátrixsejtek  |   fertőző góc  |   ’hair pull’teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít