egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fülplasztika olyan korrekciós műtét, amellyel javíthatók a fül esztétikai problémái. A szokatlan formájú, állású vagy méretű, esetleg aszimmetrikus fül sokak – gyermekek és felnőttek – számára okoz lelki, önértékelési gondot. Fejlődési rendellenességek során az esztétikai hiányosságot hallászavar is kisérheti (pl. a fülkagyló hiánya, a külső hallójárat hiánya esetén).

 

A fülplasztikai beavatkozás eredményei általában maradandóak, azonban nem ritkán többszöri korrekcióra is szükség lehet. Fontos, hogy a beavatkozás esztétikai eredményességével  kapcsolatban a beteg mindig reális elvárásokat támasszon.

 

Mikor indokolt a fülplasztika?

A műtéti eljárás indokolt, ha a beteg szokatlan formájú, méretű vagy állású füle számára elviselhetetlen nehézséget, állandó problémát okoz a mindennapi élete során, melyek gyakran önbizalomhiányt, állandó szorongást, önértékelési zavart, kisebbségi érzést is okozhatnak. Gyermekeknél gyakran gúnyolódás tárgyát képezheti, lehet a gyermeket érő abúzus tárgya.  

 

A fülplasztika alternatívái

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők fülporca még puha, ezért kevésbé esztétikus alakja vagy állása formázó sínek használatával korrigálható. A porc megkeményedésével azonban – hat hónaposnál idősebb gyermekeknél, illetve felnőtt korban – a fül alakja, állása, mérete műtét, azaz fülplasztika útján változtatható meg.

 

A fülplasztikai műtét menete

A fülplasztika számos fajta eljárást foglal magában, aszerint, hogy a beavatkozás célja a fül állásának, méretének vagy kontúrjának megváltoztatása. Helyi érzéstelenítésben és altatásban is végzik – az utóbbit általában 10 évnél fiatalabb gyermekek esetében alkalmazzák. A beavatkozás időtartama az esetek többségében nem haladja meg az egy órát.

 

Fülplasztika során a sebész egy metszést ejt a fül hátsó vagy elülső felszínén. A porcról eltávolítja a bőr egy részét, és a porc alakjának megváltoztatásával, redőzésével, esetleg részleges eltávolításával eléri, hogy a fül közelebb simuljon a fejhez. Előfordul, hogy támogató öltésekre is szükség van a gyógyulásig.

 

A műtét helyét – általában egy hetes időtartamra – nyomókötéssel fedik le. A kötés feladata a fül rögzítése is. A páciens a műtét napján vagy másnap otthonába távozhat. Műtét után néhány hétig kerülendő a megerőltető testmozgás. A fülplasztikán átesett gyermek a kötés eltávolítását követően mehet közösségbe, a szervezett tornaórák alól általában 6 hétig felmentést kap.

 

A fülplasztika lehetséges szövődményei

A fülplasztika szövődményei az alábbiak lehetnek:

  • lokális fájdalom (fájdalomcsillapítóval enyhíthető),
  • vérzés,
  • fertőzés,
  • nem esztétikus hegesedés.
KULCSSZAVAK
fülplasztika  |   elálló fül  |   nagy fül  |   aszimmetrikus fül  |   fülkorrekciós műtét  |   formázó sín
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít