egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogazat rágószervünk legfontosabb része. Az egyes fogak felépítése és funkciója különböző, de valamennyi fog fő feladata a táplálék harapása és/vagy felaprítása, megrágása. Enélkül az emésztőrendszer csak lassan és nehezen tudná feldolgozni a táplálékot. A rágás, falatképzés során nyál termelődik, ami segíti az étel lenyelését, további emésztését és felszívódását.

 

A fog szerepe és részei

Minden fog egy íny feletti (látható) részből, a koronából, és egy ínnyel takart (nem látható) részből, a gyökérből áll. A kettő találkozási vonala a fognyak. A korona részei: külső része a zománc, alatta található a dentin. A legbelül lévő anyag a fogbél (pulpa). A gyökér részei: felszíni része a gyökérhártya, ez borítja a cementréteget. Ezen belül van a dentinállomány, ezen belül pedig a fogbél. A fogbélben lévő erek és idegek a gyökércsúcson át lépnek ki a fogból.

 

A fogszuvasodás

A „fogszuvasodás” elnevezés onnan származik, hogy régen úgy tartották: egy „szú” teszi tönkre a fogat, így lesz a fog „szuvas”. Ez az elmélet („kukacelmélet”) mára megdőlt. A betegség mai hivatalos elnevezése káriesz (a latin caries = „odvasság”, korhadtság” szóból). A fogszuvasodás általában elhúzódó, krónikus folyamat. Különböző tényezők hatására a fogfelszín ásványianyag-tartalma kioldódik, a fog pH-értéke a kritikus szint (kb. 5,5-ös pH) alá csökken, így a felszín elgyengül, berepedezik és áttörik, utat engedve a káros baktériumoknak.

 

Megkülönböztetünk heveny (általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél), krónikus (rendszertelen fogmosás) és szekunder (másodlagos) kárieszt. Utóbbinál a fogtömés helytelen széli záródása figyelhető meg: itt bejut a lepedék és a tömés alatt elindít egy új, másodlagos szuvasodási folyamatot.

 

A fogszuvasodás okai

A fog szuvasodását több tényező együtt hozza létre.

 

Az 5 legfontosabb komponens:

 

 • Lepedékképződés. A szájban lévő szénhidrátbontó baktériumok savat és lepedékképző anyagot termelnek (ún. plakk). A lepedékben a baktériumok tovább élnek, és újabb, a fogzománcot tovább roncsoló savat termelnek.
 • Szénhidrátok, savak. Az erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek (kenyér, liszt, cukor, stb.) és italok (üdítők, cukros tea, szeszes italok, energiaitalok, ízesített ivójoghurtok, stb.) tápanyagot biztosítanak a savtermelő baktériumoknak, míg a magas savtartalmú ételek (pl. paradicsom, narancs, alma, gomba, brokkoli) és italok (citromlé, gyümölcslevek) már önmagukban is oldják a fogzománcot.
 • Ételmaradék. Minél hosszabb ideig marad az étel a szájban, annál nagyobb az esély a szuvasodási folyamat beindulására. (A védőmechanizmusok nagyjából 20 percig tudnak „ellenállni” a savtermelő baktériumoknak.)
 • Az étkezések gyakorisága. Minél gyakoribb a savtermelést fokozó, a savtermelő baktériumoknak „munkát adó” ételek és italok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás esélye és mértéke. (Ezért is káros a „nassolás”: a szervezetnek nem marad ideje a regenerációra, az egészséges kémhatás visszaállítására.)
 • A védőtényezők gyengülése. A káriesz kialakulását elősegítő, ún. kariogén tényezőknek vannak természetes „ellenfeleik”, ez a szervezet saját védekező mechanizmusa: a nyál enyhén lúgos kémhatásával semlegesíti a savasságot, a fluorid pedig erősíti a fogzománcot, valamint megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését.

 

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás a kezdeti szakaszában nem jár fájdalommal, ezért, amikor tüneteket okoz, akkor általában már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás.

 

 • Az első, még csupán figyelmeztető jel, ha cukros vagy sós étel fogyasztásakor érzékeny a fog. Ekkor a fogzománc sérülése még alig látható, felszíni.
 • Érzékenység jelentkezhet hideg vagy meleg étel, ital fogyasztásakor is.
 • Kezelés nélkül a szuvasodás egyre mélyebb rétegeket érint, mígnem eléri a fogideget. Ekkor a fog begyullad, és fájdalom jelentkezik.
 • Ha a fertőző baktériumok behatolása még mélyebb rétegeket érint, tályog alakulhat ki a fog körül.
 • A fogszuvasodás kellemetlen szagú lehelettel is járhat.

 

A fogszuvasodás kezelése

A szuvas fog egyetlen fogmegtartó kezelése a fog kitisztítása és betömése. Húzásra csak akkor kerül sor, ha már minden fogmegtartó eljárás „csődöt mondott”.

 

A fogtömés menete:

 

 • a fogbelet ellátó idegek érzéstelenítése,
 • a szuvas fog kitisztítása fogászati fúróval,
 • a szuvas rész eltávolítása után a visszamaradó lyuk betömése.

 

Ha a fog a kezelés ellenére is tovább fáj, akkor gyökérkezelést, majd gyökértömést végeznek. Tömőanyagnak többféle anyagot felhasználnak: amalgámot (még engedélyezett, de már nem javasolt), cementeket, kompozitokat (fényre kötő anyagok), szilárd betétet (ún. inlay), stb.

 

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás megelőzhető!

 

Minden étkezés után mosson fogat. (Ha ez nem lehetséges, legalább öblögessen tiszta vízzel.) A lepedék csak mechanikai tisztítással (dörzsöléssel) távolítható el. Abban az esetben, ha savas ételt (pl. gyümölcsöt), szénsavas üdítőt fogyasztott, javasolt a fogmosással fél-egy órát várni. Használjon fluoridtartalmú fogkrémet (amennyiben nem érzékeny, allergiás rá), és rendszeresen cserélje le a fogkeféjét (minimum 3 havonta), ha már elhasználódott. A helyes fogmosás elsajátítása kifejezetten fontos. Rendszeresen használjon fogselymet a fogkefével nehezen elérhető fogközök tisztítására.

 

Kerülje a savas, cukros ételeket, a cukrozott üdítőitalokat.

 

Rágjon minél többet! A rágás fokozza a nyálképződést, valamint mechanikusan is tisztítja a fogakat – ez a tisztulás puha, pépes ételek fogyasztásánál nem jön létre. Kerülje a fogba ragadó-tapadó ételeket (keksz, karamell, édes tészták, sütemények). Ha fogyókúrázik vagy diétát tart, kiemelten figyeljen oda a fogápolásra, mivel a diéták étrendje általában nagyrészt zöldségekre, gyümölcsökre épül – ezek savat termelnek és oldják a fogzománcot.

 

Évenként  menjen el fogorvosi kontrollra.

 

A fogszuvasodás egyik orvosi megelőzése az ún. barázdazárás. Ez a fog mély gödreinek, nehezen tisztítható barázdáinak megszüntetését, lezárását jelenti. Általában gyermekeknél alkalmazzák.

 

Fogszuvasodás gyermekeknél

Mivel a gyermekek nagyon szeretik az édességet, náluk kiemelt veszélye van a fogszuvasodásnak. Sajnos a fogszuvasodás népbetegségnek számít Magyarországon, és nem csak a felnőttek körében: a 12 éves gyerekeknek átlagosan már 4 szuvas foguk van. Már egészen kicsi gyerekek körében is tapasztalható a fogszuvasodás (a baba édes italokat szopogat a cumisüvegből), amit nem szabad elbagatellizálni! Ez valójában már csecsemőkori káriesz. Gyermekek esetében a megelőzés elvei ugyanazok, mint felnőttkorban – csak a kivitelezése nehezebb.

 

KULCSSZAVAK
fogkorona  |   caries  |   akut fogszuvasodás  |   krónikus fogszuvasodás  |   másodlagos fogszuvasodás  |   lepedékképződés  |   kariogén tényezők  |   érzékeny fog  |   fogtömés  |   cement  |   gyökérkezelés  |   inlay  |   fogmosás  |   rágás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít