egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogtömés a lyukas fogak megmentéséért végzett fogászati kezeléstípus: amennyiben a fog szuvas, elszíneződött, esetleg letört, a fogtömés segítségével visszaállítható az eredeti állapot. A fogtömés többféle anyagból készülhet, manapság elsősorban a fogszínű, kompozit tömőanyagok örvendenek nagy népszerűségnek, ezek ugyanis esztétikusak, láthatatlanul helyreállítható velük a fog, és hosszú ideig megoldást jelenthetnek – megfelelő fogápolás mellett.

 

Fogtöméstípusok

 

Esztétikus, „fehér” tömések

 Az esztétikus, fog színével megegyező színű tömések kompozitból készülnek. Ezt a pasztaszerű vagy folyékony anyagot a fogorvos juttatja be a fogba, majd formázza meg úgy, hogy a tömés utánozza a fog eredeti formáját és funkcióját. Formázás után a fogorvos megvilágítja az anyagot, amely fény hatására szilárdul meg teljesen.

 

 Az esztétikus fogtömések nagyon jó megoldást jelenthetnek azokban a fogakban, amik jól látszanak mosolygáskor, illetve akkor, ha a lyuk vagy a hiány a fogban nem túl nagy. A nagy mechanikai terhelést ugyanis nem bírják annyira, mint a fémből vagy porcelánból készült pótlások, így ha nagyobb darab hiányzik a fogból, valószínűleg más megoldást fog javasolni a fogorvos.

  

Amalgámtömés

Az amalgám egy ezüstöt, rezet, ónt, higanyt és cinket tartalmazó, szürke színű fémötvözet, a belőle készülő fogtömések így rendkívül ellenállók, azonban nem esztétikusak, elütnek a fog eredeti színétől. Manapság már több lehetőség is van fogszínű tömések készítésére – emiatt és környezetvédelmi okokból, a WHO ajánlása alapján, amalgámtömést a legtöbb rendelőben már nem készítenek.

 

Amennyiben régebben készült, de panaszmentes, jól funkcionáló amalgámtömés van a szájban, azt nem szükséges cserélni. Ezek a tömések hosszú ideig jól szolgálhatnak, s a hátsó fogakban esztétikai gondot sem okoznak. Cseréjük akkor javasolt, ha panaszos a fog (például fáj, édesre vagy ráharapásra érzékeny), vagy ha a fogorvos a vizsgálat vagy a röntgen készítése során felfedezi, hogy a tömés alatt szuvasodás alakult ki.

  

Egyéb töméstípusok

 

 • Üvegionomer cement: fehér színű anyag, azonban nem utánozza olyan szépen az eredeti fogszínt, és nem is olyan ellenálló. Üvegionomer cementet jellemzően ideiglenes tömés készítésekor vagy gyerekek tejfogainak kezelésekor alkalmaz a fogorvos.

 

 • Arany: jó minőségű, kifejezetten hosszan tartó, de drága megoldás.

  

Ideiglenes tömés

Ha valamilyen okból a fogorvos nem tudja befejezni a kezelést, ideiglenes töméssel látja el a fogat. Ezek a töméstípusok rövid távon megvédik a fogat, azonban mielőbb ki kell cserélni őket végleges tömésre.

 

A fogtömés menete

A fogtömés elkészítése előtt a fogorvos gyakran kér röntgent, hogy előre láthassa a fogszuvasodás vagy a törés mélységét.

 

A kezelés érzéstelenítésben történik. A fogorvos eltávolítja a szuvas, fertőzött részt a fogból, majd az üreget a fent említett anyagok valamelyikével tölti fel. Mielőtt az anyag megkeményedne a fogban, a fogorvos megformázza, úgy, hogy az eredeti fogfelülethez hasonlót kapjon.

 

A kezelés után

Hacsak a fogorvos máshogy nem rendelkezik, a tömött fogat lehet használni, rágni vele. Addig azonban nem érdemes enni, amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, ugyanis könnyen megharaphatjuk az érzéketlen nyelvünket vagy az arcunk belső felét.

 

A kezelést követően nagyon fontos a tömés megfelelő ápolása, gyakori ugyanis, hogy a fogmosás elhanyagolása ún. másodlagos szuvasodáshoz vezet, vagyis a fogtömés mellett és alatt elfertőződik a fog. Ez a helyzet általában bonyolultabb és költségesebb kezeléssel oldható csak meg, például fogbetéttel, koronával vagy gyökérkezeléssel.

 

Milyen esetben kell fogorvoshoz fordulni tömés után?

Teljesen normális, ha a kész tömés egy kicsit furcsának tűnik, és pár napig szokni kell a felületét. Tömés utáni fogérzékenység is előfordulhat.

 

A következő esetekben azonban mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni korrekcióra:

 

 • a tömés magas, „emel”, a tömött fog előbb ér össze a szemben lévő fogakkal, mint a fogsor többi része;
 • a tömés valamely része bántja, vágja a nyelvet vagy az orcai nyálkahártyát;
 • erősödő fájdalmat érez, a fájdalom különösen éjszaka erős;
 • édesre, melegre vagy hidegre érzékeny a fog hosszabb távon;
 • ráharapásra fáj a fog;
 • megduzzad, kipirosodik a fog mellett az ínyszél;
 • a fog közelében duzzanat vagy pattanásszerű elváltozás képződik;
 • fogselymezéskor a tömött fog mellett elakad a fogselyem;
 • a fogtömésből letörik egy darab;
 • kiesik a tömés.

 

Fogbetét

A fogbetét (inlay) egy speciális, fogtömésre hasonlító kezeléstípus; ezt fogtechnikus készíti el, és a fogorvos ragasztja bele a fogba. Olyan esetekben szokták ajánlani, amikor a fogból nagyobb rész hiányzik, vagy a fogat gyökérkezelték – ez a típusú kezelés ugyanis nagyobb stabilitást ad a fognak, és tartósabb, mint a „sima” fogtömés.

 

Fogkorona

Amennyiben olyan nagy az anyaghiány a fogban, hogy sem töméssel, sem betéttel sem megoldható a helyzet, akkor a fogorvos korona elkészítését ajánlhatja. Ez a fog teljes felszínét borító, sapkaszerű pótlás, készülhet porcelánból, kompozitból vagy cirkonból.

 

Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor kerül sor, amikor a fognak nemcsak a külső, kemény része károsodik, hanem a szuvasodás vagy törés eléri a belső, érzékeny részt, a fogpulpát. Gyökérkezeléskor az ereket, idegeket tartalmazó puha pulpát távolítják el, helyére pedig fertőtlenítés után tömőanyagot tesznek.

 

A fogtömés finanszírozása

A fogtömés állami fogászati ellátás keretében társadalombiztosítási támogatással térítésmentesen igénybe vehető kezeléstípus. 

KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   fogtömés  |   fehér fogtömés  |   amalgám tömés  |   fogszuvasodás  |   fogbetét  |   inlay  |   kompozit  |   üvegionomer cement
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít