egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fülkagyló megbetegedései közé tartoznak a veleszületett vagy szerzett fejlődési rendellenességek, gyulladások, sérülések, különböző típusú csomók és daganatok.

 

A fülkagyló a külső fül (auris externa) része, többszörösen görbült, jellegzetes redőket alkotó, kagyló alakú porcból és az azt borító bőrből áll, mely az elülső felszínen szorosan tapad a porchártyához, a hátsó felszínen lazán, mobilisan. Feladata, hogy összegyűjtse és a hallójáratba irányítsa a hanghullámokat.

 

A fülkagyló fejlődési rendellenességei

A fülkagylónak többféle fejlődési rendellenessége fordulhat elő, amelyek közül néhány gyakran társul egyéb veleszületett rendellenességhez. Attól függően, hogy az elváltozás melyik területet érinti, következménye vezetéses, idegi vagy kevert típusú halláscsökkenés lehet. A külső fül veleszületett alaki rendellenességei jól láthatók, így az újszülöttek rutinvizsgálata során könnyen diagnosztizálhatók.

 

 • Microtia: a külső fül kisebb méretével és rendellenes formájával járó defektus, amely a külső hallójárat szűkületével vagy hiányával járhat.
 • Anotia: a fülkagyló teljes hiánya, leggyakrabban a külső hallójárat szűkülete vagy annak teljes hiánya kíséri. Az arc bőre simán áthúzódik a fül területén, bármilyen egyértelmű kiemelkedés vagy besüllyedés nélkül. Környezeti hatások és bizonyos gyógyszerek szedése várandósság alatt is szerepet játszhat a kialakulásában. Önmagában vagy más genetikai rendellenességgel együttesen is jelentkezhet. A külső füleket plasztikai sebészeti beavatkozás során, szilikon alapanyagú protézissel pótolják.
 • Macrotia: a szokottnál nagyobb, elálló fülkagyló.
 • Csészefül (a fülkarima túlfejlett, kiálló redője), gyűrt fülkagyló, meghosszabbodott fülcimpa: esztétikai elváltozások, plasztikai sebészeti beavatkozással korrigálhatók.
 • Darwin-csomó: a fülkagyló külső peremén található kis porcgumó.
 • Veleszületett, nyelezett bőrfüggelék a külső hallójárat előtti porcos fülcsap előtt.
 • Járulékos fülkagyló.

 

A külsőfület érintő, a fül előtt elhelyezkedő fisztulák és ciszták sebészi eltávolítása csak panasz (időnkénti váladékozás, gyulladás) esetén szükséges.

 

A preauricularis sinus a fülkagyló felső, porcos része és a koponyacsont találkozásánál található, mélyebb, hámbéléssel ellátott lyuk, amely megfertőződhet és begyulladhat. Ha a lyuk külső nyílása bezáródik, ciszta alakulhat ki, amelynek fertőződése esetén tályog keletkezhet.

 

Szőrnövekedés zavara

A fülkagyló további fejlődési vagy szerzett rendellenességei a szőrnövekedés különböző zavarai. Ilyen például a pehelyszőrzettel ellátott fülkagyló, az egyes gyógyszerek, anyagcsere-zavarok okozta túlzott szőrnövekedés, valamint a szőrös fülcimpa és a külső hallójárat előtti porcos kiemelkedésen, a fülcsapon megjelenő szőrzet.

 

A fülkagyló gyulladásos betegségei

A porchártyagyulladás (perichondritis) a külső fül porcos részeinek fertőződése. Előidézheti sérülés, rovarcsípés vagy akár egy kelés bemetszése is. A fülkagyló fájdalmassá válik, megvastagszik, ödéma és vérbőség alakul ki. A porc és az azt körülvevő kötőszöveti réteg (porchártya) között genny keletkezik, amely olykor elzárja a porcot ellátó ereket. Ha a gyulladásos izzadmány elemeli a porchártyát, porcelhalás következhet be, és a fül alakja akár maradandó elváltozást szenvedhet. A betegség kezelése a genny kiürülésének orvosi bemetszéssel való elősegítésével, valamint tablettás vagy infúziós antibiotikum-terápia alkalmazásával történik.

 

 • Az orbánc (erysipelas) tünete lehet: éles határú, feszes, duzzadt, esetleg vizenyős bőr, élesen elhatárolt vérbőség, lángnyelvszerű nyúlványok, duzzanat és hólyagképződés, mely a fülkagylón is megjelenhet. Fájdalom, láz és hidegrázás kíséri. Gyógykezelése helyi és antibiotikum-kezeléssel történik.
 • Herpes zooster oticus: a Varicella-zooster vírus okozta betegség. Tünete enyhe láz, áramütésszerű fájdalom, a fülkagylón és a hallójáratban csoportokba rendeződő herpeszszerű hólyagocskák és a vérbőség. Arcidegbénulás, halláskárosodás, egyensúlyszervi zavarok társulhatnak mellé. Gyógykezelése célzott vírusellenes gyógyszer adásával és helyi kezeléssel történik. Szövődményeként az arcidegbénulás maradványtünetei, maradandó halláskárosodás, tartós fájdalom alakulhat ki.
 • Otomycosis: a fülkagyló gombás eredetű bőrgyulladása, amely gyakran fordul elő a hallókészüléket viselők körében. Tartósan fennálló (krónikus) bőrgyulladás esetén gyakori tünet a viszketés, valamint a vakarózás következményeként a bőr sebes, varral fedett elváltozása.
 • Pikkelysömör: a bőr elszarusodásával járó betegség tünetei a fülkagylón és a külső hallójáratban is megjelenhetnek. A fül és a dobhártya érzékenysége miatt a külső fül területén jelentkező tünetek speciális kezelést igényelnek.
 • Bőrgyulladás – kontakt dermatitis: fülbevaló behelyezését követően, a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok idézhetik elő.
 • Ekcéma: a fülkagyló és a hallójárat bőrének gyulladása, amely jellegzetes viszketéssel, bőrpírral, hámlással, a bőr berepedezésével és fülfolyással jár. A viszketés és a gyulladás kortikoszteroidot tartalmazó kenőccsel csökkenthető. Antibiotikum alkalmazása a gyulladt bőr elfertőződése esetén válhat szükségessé.

 

A fülkagyló sérülései

 • Mechanikai sérülések

A külső fület ért mechanikai – például tompa ütés által okozott – sérülés a porc és a környező kötőszöveti réteg (porchártya) zúzódásához vezethet. Ha az így kialakuló vérömleny elzárja a porchoz vezető ereket, a fül akár maradandó alakváltozást is szenvedhet. Ilyen például az ún. karfiolfül, amely igen gyakran fordul elő birkózók és bokszolók körében. A külső fül sérülése általában sebészeti ellátást igényel. A beavatkozás során eltávolítják a vérömlenyt, nyomókötéssel rögzítik, aminek eredményeképpen a bőr és a porchártya visszatér eredeti helyzetébe. Ha a fület vágás, szakadás vagy harapás éri, szintén sebészeti ellátás – a bőr összevarrása és rögzítőkötés felhelyezése – válik szükségessé.

 

 • Fagyások

Hosszabb ideig való hideg környezetben való tartózkodás esetén a hidegnek kitett fülkagyló elfagyhat.

  • Elsőfokú fagyás esetén a fülkagyló elkékül, majd fehérré és érzéketlenné válik. Dörzsöléssel és melegítéssel kezelhető.
  • Másodfokú fagyás esetén keringési zavar lép fel, és hólyagok képződnek a fülkagylón.
  • Harmadfokú fagyás esetén a fülkagyló egyes területei elhalnak és kifekélyesednek.

 

A másod- és harmadfokú fagyás a hólyagok megnyitásával, steril, antibiotikumos kötés alkalmazásával történik. Az elhalt területek sebészi kimetszése szükséges. A fagyás szövődményeként felülfertőződés és porchártyagyulladás léphet fel. Hosszabb távon csomós megvastagodás, viszkető ekcémás elváltozás és a fülkagyló deformitása alakulhat ki.

 

 • Égések

A fülkagyló égésének tünetei az égési fokozat függvényében változnak.

  • Az elsőfokú égés tünete a vörös, vérbő fülkagyló.
  • Másodfokú égés következtében megindul a hólyagképződés.
  • Harmadfokú égést jelez a fehéres, fénylő küllemű fülkagyló.

 

Míg az első- és másodfokú égéshez fájdalomérzet társul, addig a harmadfokú égést nem kíséri fájdalom, mivel elpusztulnak a fül fájdalomérző receptorai.

 

A fülkagyló égésének ellátása helyi antibiotikumos kezeléssel, illetve az elhalt terület sebészi kimetszésével történik. Az égés szövődményeként felülfertőződés és porchártyagyulladás alakulhat ki. A felülfertőződés és porcelhalás a fülkagyló súlyos deformitásához vezethet.

 

Csomók a fülkagylón

A fülkagylón megjelenő csomók különféle eredetűek lehetnek. 

 • Winkler-csomó: napfény okozta porcelváltozás, amely áttör a bőrön, és kemény, fájdalmas, alig észrevehető csomó képében jelentkezik. Kezelése a felette lévő bőrrel együtt való sebészi kimetszéssel történik.
 • Gouthy-csomó: fájdalmas, ép bőrrel fedett csomó a fülkarimán. Sárgás színű nátrium-urát kristályokat tartalmaz, amelyek keletkezésének hátterében általában vesebetegség áll.
 • Reumás csomó: az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) egyik kísérő tünete, a fájdalmatlan, bőr alatti csomó a test bármely részén, így a fülkagylón is megjelenhet.
 • Amyloid csomó: a fülkagyló bőrén kialakuló csomók, melyek plazmasejtekből származó, nagy molekulasúlyú, kis rostokból álló proteint tartalmaznak.

 

A fülkagyló daganatai

A fülkagyló daganatos megbetegedései lehetnek jó- és rosszindulatú elváltozások, illetve rákmegelőző elváltozások.

 

 • Jóindulatú daganatok

A fülkagyló jóindulatú daganata a porc körüli kötőszövet ismeretlen eredetű burjánzása. Tünete a fájdalmas vagy viszkető, néhány milliméteres csomó. Kezelése sebészi eltávolítással vagy fagyasztásos eljárással (cryotherápia) történik.

 

Atheroma: szintén jóindulatú elváltozás, a faggyúmirigy kivezető nyílásának elzáródása. A kezdetben puha, növekedő, fájdalmatlan terület fertőződés esetén vérbő, vaskos falú, fájdalmas elváltozássá fejlődhet. A daganat kezelése sebészi eltávolítással történik.

 

Keloid és a hipertrófia: a fülkagyló bőrén megjelenő jóindulatú sejtburjánzások általában sebeket követően alakulnak ki. A keloid kezelése lokális szteroid injekció adásával, illetve sebészi kimetszéssel történik. A hipertrófia egy-két év elteltével spontán gyógyul.

 

 • Rákmegelőző állapotok

Főként időseknél előforduló, szaruréteggel borított, akár egy centimétert is elérő bőrkiemelkedés. Bár gyógykezelése konzervatív módon (elektrokoaguláció, cryotherapia) is lehetséges, a rosszindulatú daganattá alakulás veszélye miatt a sebészi eltávolítás ajánlott.

 

Keratoma senile: az élet folyamán elszenvedett napfénykárosodás hatására létrejött, lapos, sárgásbarnás elváltozás, amelyből idővel laphámrák (spinalioma) fejlődhet, ezért sebészi eltávolítása javasolt.

 

 • Rosszindulatú daganatok

  • Bazalióma (bazálsejtes karcinóma): a bőrrák leggyakoribb formája, a fülkagyló bőrén is kialakulhat. A felhányt szélű, fekélyes csomó eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.
  • Adenokarcinóma: rosszindulatú bőrdaganat, amelynek tünete az idegenszövet megjelenése és a váladékozás. Kezelése sebészi eltávolítással történik.
  • Melanoma malignum: gyorsan növekvő, fájdalmatlan, sötét színű bőrelváltozás.
  • Gyors növekedésnek induló festékes anyajegy észlelése esetén különösen fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása és kezelése. A melanoma malignum komplex terápiájának elemeit a sebészi eltávolítás, a kemoterápia és a besugárzás képezi.
  • Carcinoma planocellulare: a bőrfelszín laphámrétegéből kiinduló rosszindulatú daganat tünetei a fájdalom és a vérzékeny kinövések, kezelése sebészi eltávolítással történik.
  • Sarcoma: az izom-, kötő- és támasztószövetekből kiinduló, ritka, rosszindulatú daganat, tünete általában az ép hámmal fedett idegenszövet. Kezelése sebészi eltávolítással, kemoterápiával és besugárzással történik.
KULCSSZAVAK
auris externa  |   auricula  |   lobulus  |   fülcimpa  |   mikrotia  |   makrotia  |   anotia  |   porchártyagyulladás  |   perichondritis  |   chondromalatia  |   othaematoma  |   karfiolfül  |   égés  |   fagyás  |   idegentest-reakció  |   csomó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít