egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gerincvelő a központi idegrendszer része, mely a gerinccsatornában helyezkedik el. A gerincvelő 31 szelvényre osztható, ahonnan 31 pár gerincvelői ideg lép ki, melyek érző és mozgató rostokat szállítva behálózzák az egész testünket. Az érzőpályák sérülése vagy működészavara érzéskiesésben (anesztézia), szokatlan és zavaró érzésféleségekben, bizsergésként (paresztézia) vagy fájdalomként jelentkezik, míg a mozgatópályákat érintő sérülés motoros zavarokat okozva, részleges vagy akár teljes bénulást (parézis) is eredményezhet.

 

A gerincsérülések 5%-ában a gerincvelő is károsodik. A gerincvelő-sérülések 50%-ának oka valamilyen baleset. Az esetek több mint felében a sérülés a nyaki szakaszon következik be, és az esetek 50 %-ában teljes gerincvelő-szakadás történik. A gerincvelő-sérülések jellemzően közlekedési, sport- vagy munkahelyi baleset során keletkeznek.

 

Gerincvelő-sérülések tünetei

A gerincvelő-sérülés első és azonnali jele a bénulás. Később anyagcserezavarok, majd a gerincvelő összenyomódásából adódó tünetek súlyosbítják a sérült állapotát.

 

Fontos tényező a gerincvelő harántsérülésének helye, ugyanis a funkcióvesztés a sérült gerincvelői szakasz alatti szelvények által ellátott területeken alakul ki. A nyaki csigolyák által határolt szakasz sérülése szinte teljes bénulással járhat: a légzészavaroktól kezdve, a végtagokon át az emésztőszervekig, ivarszervekig – jószerével az egész test érintett lehet. A deréktáji, ágyéki sérülés pedig az alsó végtagok bénulását eredményezheti (paraplégia), a következmények azonban a húgy-, és ivarszerveket is sújthatják.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gerincvelő-sérülés gyanúja esetén azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A sérült mozgatása tilos!

 

A gerincvelő-sérülések kezelése

A gerincvelősérültek kezelése minden esetben hosszú, nem ritkán hónapokig tartó kórházi ápolást jelent, melynek eredményessége mindvégig bizonytalan.

 

A kórházi kezelést akár évekig tartó rehabilitáció, speciális torna, fizioterápia követi. A kitűzött cél többnyire nem lehet a teljes gyógyulás, mint inkább a megszűnt, vagy az érintett személy önálló életvezetéséhez szükséges képességek fejlesztése, az eredeti funkciók részleges helyreállítása.

 

Mit tehet a gerincvelő-sérülések elkerülésének érdekében?

Mivel a gerincvelő-sérülések fele baleset következtében jön létre, ezért kiemelten fontos a biztonságos közlekedés és a közlekedési szabályok ismerete, illetve betartása. Gépjárműben használjon biztonsági övet! Amennyiben motorkerékpárt vezet, viseljen zárt bukósisakot, protektoros védőruházatot, kesztyűt, gerincvédőt és motoros csizmát! Amennyiben elektromos rollerrel vagy biciklivel közlekedik, viseljen bukósisakot! Különböző extrém sportolás során mindig használjon védőfelszerelést! Munkavégzés közben, amennyiben szükséges és előírt, használjon munkavédelmi ruházatot és sisakot!

KULCSSZAVAK
gerincvelő  |   reflexműködés  |   bénulás  |   rehabilitáció  |   baleset
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít