egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gynecomastia a férfi emlőmirigyek egy- vagy kétoldali kóros megnövekedését jelenti. A betegség hátterében többféle kórállapot állhat, amelyekben többnyire közös, hogy a tesztoszteron és az ösztrogén egyensúlyának felborulásával járnak.

 

A kóros állapotokat fontos elkülöníteni az emlők élettani, átmeneti jellegű megnagyobbodásától, amely előfordulhat újszülött-, pubertás és időskorban is.

 

Lásd még: Serdülőkor fiúknál

 

A gynecomastia főbb tünetei

A gynecomastia a férfiak egyik vagy mindkét oldali emlőjének megnagyobbodásával jár. A növekedés a mellbimbó körül jelentkezik, és onnan terjed kifelé. Ilyenkor az emlők tapintata lehet rugalmas vagy tömöttebb, és megereszkedhetnek.

 

A gynecomastiát fontos elkülöníteni a túlsúly és elhízás okozta mellmegnagyobbodástól, amelynek hátterében a zsírszövet túlzott felszaporodása áll. Az elváltozást fontos elkülöníteni az emlőráktól is, amely férfiakban is jelentkezhet, ám az főleg egyoldali szilárd, kemény csomó formájában észlelhető.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha melle szokatlan megnövekedést mutat, jelentkezzen háziorvosánál, aki szükség esetén további vizsgálatokra fogja irányítani.

 

Fontos! Mielőbb forduljon orvoshoz, ha a melle kemény és/vagy egyenetlen tapintatú, a mellbimbóból véres váladék ürül, bőrbehúzódást vagy fekélyesedést észlel a mellén, vagy a hónalji nyirokcsomója megnagyobbodott, különösen akkor, ha az elváltozásokat csak az egyik mellén tapasztalja!

 

Az emlőrák a férfiakat is érintheti, és általában náluk sokkal súlyosabb lefolyású!

 

A gynecomastia kiváltó okai

A férfi emlő hormonális növekedését a nemi hormonok (az ösztrogén és a tesztoszteron) közötti egyensúlyzavar okozza. A tesztoszteron felel a másodlagos férfi nemi jellegek kialakulásáért, míg az ösztrogén a női nemi jellegeket erősíti. Ezek a hormonok - a női és férfi jelzőktől függetlenül - minden ember szervezetében jelen vannak, szintjük számos okból megváltozhat.

 

A gynecomastia oka lehet a tesztoszteronhiány, amely az ivarmirigyek veleszületett (pl. Klinefelter-szindróma) vagy szerzett alulműködése miatt alakul ki. Alulműködéshez vezethet az agyalapi mirigy nemi működést szabályozó hormonjának (gonadotropin) a hiánya, a prolaktin hormon túltermelése, valamint egyes herebetegségek is.

 

A gynecomastia másik gyakori oka az emelkedett ösztrogénszint.

 

Ez a következő okok miatt alakulhat ki:

 

 

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak gynecomastiát (pl. antiandrogén gyógyszerek, spironolacton, diazepam, egyes antidepresszánsok, cimetidin, digoxin, kalciumcsatorna-blokkolók, metoclopramid), az esetek körülbelül felében azonban külső ok nélkül alakul ki az elváltozás.

 

A gynecomastia lehetséges szövődményei

A gynecomastiának ritkán alakulnak ki szövődményei, inkább a férfias külső elvesztése jelenthet komoly érzelmi megterhelést az érintett számára.

 

A gynecomastia miatt végzett mellplasztikai műtéteket azonban követik szövődmények, például sebfertőzés, vér- és savógyülem kialakulása, keloidos hegképződés, illetve a mellbimbók érzékenységének megváltozása.

 

A gynecomastia diagnosztizálása

A gynecomastia diagnosztizálásának első lépése a kórelőzmény felvétele, különös tekintettel a családban előforduló betegségekre és a gyógyszerhasználatra. Mammográfia, ultrahangvizsgálat, CT-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, tűbiopszia elvégzése lehet indokolt.

 

A laboratóriumi vizsgálatok során különböző hormonok – tesztoszteron, ösztrogén, nemi hormonkötő globulin (SHBG), luteinizáló hormon (LH) és TSH – szintjének, valamint a májfunkciónak a meghatározása történik.

 

A gynecomastia kezelése

Gynecomastia esetén az azt kiváltó alapbetegség kezelése jelenti a terápiás megoldást. Az ivarmirigyek alulműködésekor tesztoszteronpótlás lehet szükséges. Ha valamilyen hormontermelő daganat okozza az elváltozást, akkor a daganat kezelése, eltávolítása jelenthet megoldást. Az egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező gynecomastia a gyógyszerszedés abbahagyását követően szintén visszafejlődik.

 

Kozmetikailag zavaró gynecomastia esetén plasztikai műtéti beavatkozás válhat szükségessé, amely során altatás mellett eltávolítják a mell mirigyállományának egy részét, a felesleges zsírszövetet, illetve a megereszkedett bőrt. Fájdalmas és hosszan fennálló gynecomastia esetén célzott gyógyszeres kezelésre kerülhet sor.

 

Amennyiben gynecomastia miatt végzett sebészeti beavatkozáson esett át, két hónapig speciális szorítókötést kell viselnie. A műtétet követő első két hétben kerülje a fizikai megterhelést, majd fokozatosan visszatérhet a megszokott napi aktivitásához. A heg gyógyulása a kezelőorvos által javasolt hegkezelő krémek használatával segíthető elő.

 

Gynecomastia gyermek- és időskorban

Az újszülöttek több mint felénél kialakuló gynecomastia azzal magyarázható, hogy az élet első heteiben még az anya és a méhlepény női hormonjai, az ösztrogének szabályozzák az újszülött emlőinek növekedését. 2-3 héttel a születés után eltűnnek a megnagyobbodott emlők.

 

Pubertáskorban is gyakori a gynecomastia, általában 0,5-2 éven belül kezelés nélkül visszafejlődik a megnagyobbodott szövetállomány.

 

Az újszülöttek és a serdülők átmeneti, fiziológiás gynecomastiája többnyire magától visszafejlődik.

 

Férfiaknál általában 50 éves kor felett a perifériás szövetekben ösztrogénné alakuló androgének okozhatnak gynecomastiát.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szexuális egészség

Testkép

KULCSSZAVAK
férfimell  |   emlőmirigy  |   emlőnövekedés  |   mell  |   mellbimbó  |   mellnövekedés  |   ösztrogén  |   androgén  |   tesztoszteron
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít