egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gastroschisis egy veleszületett hasfalhiány, ami a magzati fejlődés során kialakuló hasfali záródási zavar miatt alakul ki. Következtében a hasi szervek a hasüregen kívülre esnek. Súlyos állapotnak tekintendő, ami összetett ápolási és sebészi ellátást igényel.

 

A belső szervek előreesését a várandósgondozás részeként végzett magzati ultrahang vizsgálat során fedezik fel. Ilyenkor további vizsgálatokra, gyakori ultrahangos követésre lehet szükség a szervek állapotának nyomon követésére és más fejlődési rendellenességek kizárására. Az oki kezelése minden esetben műtétileg történik (lásd lentebb), amit változó idejű ápolás és előkészítés előz meg. A kórjóslat jó, a betegek több mint 90%-a hosszútávú következmények nélkül túlél.

 

Az elváltozás hasonló az omphaloceléhez, azonban utóbbinál mindig egy több rétegű – a hashártyából és magzatburokból álló – tömlő fedi a kitüremkedő hasi szerveket, míg gastroschisisben a hasfalon kívülre eső beleket és egyéb szerveket nem védi hártyás burok. Jellemzően belek, ritkábban egyéb hasi szervek, köztük akár a belső nemi szervek is előeshetnek a hasfali nyíláson. A veleszületett nyitott hasfali rendellenességek ötezer szülésenként egy gyermek esetében figyelhetők meg.

 

A gastroschisis főbb tünetei

A gasztroschisis tünetei az ultrahang vizsgálaton, majd a születés után szabad szemmel láthatóak. A hasifali defektus általában a köldökzsinór jobb oldalán figyelhető meg. A hasüregi szervek a testen kívül helyezkednek el, azonban, az omphalocele-től eltérően, a szerveket nem fedi hártya. A szervek duzzadtak, hasüregen kívül lévő belek hashártyája megvastagodik és jelentős összenövések keletkezhetnek.  

 

A gastroschisis kiváltó okai

A magzati hasfal eltéréseinek pontos okai nem ismertek, feltételezhetően több külső hatás halmozódása, együttes jelenléte vezet a hasfali záródás zavarához. Gyakoribb a gastroschisis a fiatal életkorú anyák és az első születések tekintetében, területileg gyakoribb olyan országokban, ahol nem megfelelő a várandósgondozás. Kialakulásában szerepet játszhat az anyai alultápláltság, vitaminhiány (pl. alacsony folsav bevitel), fehérje- és folyadékhiány, méhlepény-rendellenesség, illetve a köldökzsinórt tartósan érő nyomás is.

 

Fentieken túl kimutatták hogy egyes drogok, köztük a kokain, a metamfetamin és a kannabisz fogyasztása jelentősen növeli a gastroschisis kialakulásának valószínűségét. Ennek különösen a nem tervezett terhességek esetén van jelentősége, amikor a szerhasználat a még fel nem ismert terhesség alatti első időszakban történik.

 

Az egészséges magzati fejlődés során a belső hasi szervek először a testen kívül fejlődnek ki, majd pedig a hasüregbe húzódnak vissza, ezt követően a hasfal zárul. A veleszületett hasfali rendellenességek esetén a hasfal záródása viszont csak részlegesen történik meg, ezért a zsigeri szervek kitüremkednek, így a tápcsatorna egyes szakaszai a születés időpontjáig a magzatvízben úsznak. Gastroschisis esetén a bél, és néha a gyomor vagy a máj, legritkább esetekben a belső nemi szervek a hasüregen kívülre kerülnek. 

 

A gastroschisis lehetséges szövődményei

A gastroschisis a szerveket a magzatvíz káros hatásainak teszi ki, növelve a fertőzések, valamint a koraszülés és a halvaszületés kockázatát. A steril hashártyagyulladás megelőzése céljából indokolt a szülés előrehozatala (szülésindítás) a 36-37. héten.

 

A gastroschisisben szenvedő gyermekeknél a bélcsavarodáson kívül alacsony a kapcsolódó fejlődési rendellenességek előfordulása. A bélcsavarodás viszont bélelhaláshoz és életet veszélyeztető állapothoz vezethet.

 

Születést követően magasabb az emésztőszervrendszer működési zavarainak kockázata. Az érintett csecsemőknél – jellemzően az első évben –  gyakran alakul ki reflux betegség (GERD), ami általában idővel magától rendeződik.

 

A gastroschisis diagnosztizálása

A hasfali rendellenesség terhességi ultrahang vizsgálattal a 12. héttől mutatható ki, ám jellemzően 18. héten kerül diagnosztizálásra. Anyai vérvizsgálat esetén a megnövekedett, emelkedett anyai szérum alfa-fetoprotein (AFP) ugyancsak kórjelző eltérés.

 

Lásd még:

 

A gastroschisis kezelése

A gastroschisissel diagnosztizált gyermekek esetében a szülésre csak olyan intézményben kerülhet sor, ahol rendelkezésre áll az újszülött szakápolói és sebészeti ellátása. Ha valamilyen okból az újszülött mégsem a végső ellátás helyén születik, a gyermeket és édesanyját minél hamarabb a megfelelő ellátóintézetbe kell szállítani.

 

A születés után az újszülött a hasüregen kívül lévő belső szerveit steril, sóoldatot tartalmazó tasakba helyezik, hogy megvédjék a kiszáradtól és a fertőzéstől. A további teendőkről a gyermek és az előreesett szervek állapotának függvényében döntenek. Születés után a lehető legrövidebb időn belül a szerveket sebészi úton helyezik vissza a hasüregbe és zárják a hasfalat.

 

A csecsemő gondozása és előkészítése, a hasfalzárása általában újszülött sebészeti osztályon történik. Az ápolás fő célja a tápcsatorna működésének helyreállítása. A sebészi zárás feltétele az ún. téraránytalanság megszüntetése, mivel a nyitott hasfallal született gyermekek hasürege általában kicsi. A téraránytalanságra való tekintettel, amikor nem elegendő méretű hasüreg a szerveknek, a kint rekedt beleket ún. műanyag silóba helyezik. A silót fokozatosan szűkítve a belek szinte mindig visszahelyezhetőek a hasüregbe. Miután a belső szervek a hasüregbe kerültek, a hasfalon lévő rést sebészi úton, lehetőleg feszülésmentesen lezárják.

 

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő bélműködés hetekig nem normalizálódik, melynek következtében parenterális táplálást (tápcsatorna kikerülésével, véren keresztül bejuttatott táplálás) kell alkalmazni, ami további kórházi tartózkodást igényel. A kezelés összetettségére és hosszára való tekintettel is elmondható, hogy a veleszületett nyitott hasfali kórképek gyógyulási hajlama hosszútávon kifejezetten jó. A modern szakellátásban részesülő gyermekek 90-100%-a maradandó egészségkárosodás nélküli teljes életet élhet.

KULCSSZAVAK
hasi szervek  |   hasfalhiány  |   hasüreg  |   fejlődési rendellenesség  |   ultrahang vizsgálat  |   bélcsavarodás  |   hashártyagyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít