egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyomor jóindulatú daganatai (tumor ventriculi benigna) olyan folyamatosan, kontroll nélkül növekvő szövetszaporulatok, amelyek – szemben a rosszindulatú gyomordaganatokkal – helyben maradnak, nem növekszenek a környező szövetek és szervek felé, és nem roncsolják azokat. A gyomordaganatok 15-24%-a jóindulatú.

 

A gyomor felépítése és működése

A szájüregtől a végbélnyílásig tartó emésztőrendszer feladata a táplálék felvétele, tápanyagokra való lebontása és felszívása a véráramba, valamint az emészthetetlen anyagok kiürítése a szervezetből. A tápcsatorna fontos részét képezi a rekeszizom alatt elhelyezkedő, üreges, izmos falú gyomor, amelyet a gyomorszáj választ el a nyelőcsőtől. A gyomor az ételek lebontásához szükséges savat és enzimeket termel. Amikor a táplálék a gyomorba kerül, reflexszerűen elernyed, majd féregszerű (perisztaltikus) összehúzódásokkal juttatja a táplálékot a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe (nyombélbe). Ott a gyomorsav semlegesítődik, és a nyombél enzimjei még kisebb alkotóelemekre bontják a táplálékot, hogy képes legyen felszívódni a véráramba. A gyomor rendkívül ellenálló a savval és az emésztőenzimekkel szemben, mégis károsodhat: fekélyek (ld. még Gyomorfekély, Nyombélfekély), szűkületek és daganatok alakulhatnak ki benne.

 

A jóindulatú gyomordaganatok főbb típusai és tünetei

A gyomor jóindulatú daganatai többféle szempont alapján – szemmel látható megjelenés, szövettani típus és elhelyezkedés – oszthatók fel.

 

A gyomor jóindulatú daganatai szövettani típusuk alapján három csoportra oszthatók.

 

 • Hámeredetű (epithelialis) polipok: adenoma, hyperplasticus polip (a leggyakrabban előforduló polipok, legtöbbször a gyomor alsó harmadában fejlődnek ki), cisztás polip, ectopiás pancreas (rendellenes helyen található hasnyálmirigy).
 • Nem hámeredetű (mesenchymalis) tumorok:
  • simaizom eredetűek: leiomyoma (a leggyakoribb), leiomyoblastoma (nagyobb a hajlama a rosszindulatú elváltozásra);
  • idegi eredetűek: schwannoma, neurofibroma;
  • zsírdaganat (lipoma);
  • ér eredetű (vascularis) tumorok;
  • rostdaganatok (fibroma).
 • Generalizált polyposis szindrómák: juvenilis polyposis (elsősorban a vastagbelet érinti, de előfordul gyomorban is), Peutz-Jeghers-szindróma (elsősorban a vékonybelet érinti, de előfordulhat a gyomorban is), Gardner-szindróma (familiáris adenomatosus polyposis, melyben egyedülálló vagy többszörös, daganathoz hasonlító, hibás összetételű szövet [hamartoma] képződhet a gyomorban), Cronkhite-Canada-szindróma (a betegség részjelenségeként a gyomorban megjelenhet egy-egy apró polip).

 

A jóindulatú gyomordaganatok általában tünetmentesek, vagy csak jellegtelen, enyhe panaszokat okoznak. A tünetek megjelenése függ a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, a növekedés irányától, szövettani jellemzőitől, valamint az esetleges szövődményektől (fekélyképződés, vérzés stb.).

 

A jóindulatú gyomordaganatok leggyakoribb formái, a polipok a gyomor üregébe belógó jóindulatú, gömbölyded növedékek, amelyek hosszú ideig panasz- és tünetmentesek lehetnek. 40–50%-át véletlenül, más okból végzett radiológiai vagy endoszkópos vizsgálat, illetve műtéti beavatkozás közben fedezik fel. A nagyobb méretű daganatok már panaszokat is okozhatnak: gyomorszáj környéki fájdalmat és vérzést, korai teltségérzést, étvágytalanságot, emésztési zavarokat, nyelészavart (a gyomorszájhoz közeli kóros folyamatok esetén).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, illetve ha a családi kórelőzményben szerepel emésztőszervrendszeri daganat, forduljon háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiai szakrendelésre irányítja. 

 

Amennyiben hirtelen jelentkező, egyre fokozódó hasi fájdalmat, illetve vérhányást, a végbélből élénkpiros vér távozását, vagy fekete, kenőcsös székletet észlel, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! Szintén sürgősségi ellátást igényel a vérvesztés okozta sokk, amelynek legfőbb tünetei a sápadtság, gyengeség, szédülés, a hideg, nyirkos, verejtékes bőr, száraz ajkak és nyelv, szomjúság, szédülés, szapora és gyenge pulzus.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak lehetséges okai

A gyomor jóindulatú daganatainak pontos oka nem tisztázott, de legtöbbjük (kivéve a Cronkhite-Canada-szindróma) testi kromoszómához kötött (autoszomális) domináns módon öröklődik, vagyis bármelyik szülő hordozza a génmutációt, átörökítheti gyermekének.

 

A familiaris adenomatosus polyposis és az egyik változatának tekintett Gardner-szindróma az APC gén funkciójának kiesésével hozható összefüggésbe. A Peutz-Jeghers-szindrómát az STK11 gén, a juvenilis intestinalis polyposist a SMAD4/DPC4 vagy a BMPR1 gén mutációja okozza. A Cronkhite-Canada-szindróma kóreredete nem ismert, de a genetikai eredet valószínűleg kizárható.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak kialakulására az alábbi hiányállapotok és betegségek hajlamosíthatnak:

 

 

A hyperplasticus polipok gyakran társulnak a Helicobacter pylori-fertőzés okozta gyomornyálkahártya-gyulladáshoz.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak szövődményei

A gyomor mirigyhámból eredő jóindulatú daganatai (adenoma) daganatmegelőző (premalignus) állapotnak tekintendők. Rosszindulatú elfajulás (malignizáció) jöhet létre Peutz-Jeghers-szindrómában, Gardner-szindrómában, rendkívül ritkán a hyperplasticus polipokban is (nagyobb a valószínűsége, ha az elváltozás mérete meghaladja a 2 cm-t, vagy egyidejűleg több polip azonosítható).

 

A gyomor jóindulatú daganatai emésztőrendszeri komplikációkat – emésztési panaszokat (dyspepsia), gyomorszűkületet, vérhányást, gyomorvérzést – is előidézhetnek.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak diagnosztizálása

A gyomor jóindulatú daganatainak kórisméje a gyomor tükrözéses vizsgálatán (endoszkópos vizsgálat) és a szövettani vizsgálaton alapul, melyre a polipok egyben történő eltávolítását (ún. polypectomia) követően kerül sor. A nyálkahártya alatt képződött elváltozás esetén endoszkópos ultrahang-vizsgálattal pontosan megállapítható a kóros képlet kiindulási helye és mérete.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak kezelése

A gyomor jóindulatú daganatainak kezelése függ a szövettani diagnózistól, az elváltozások nagyságától és a komplikációk veszélyétől; befolyásolja a folyamat kiterjedtsége, elhelyezkedése és a beteg életkora is. A kisméretű (1 cm-t nem elérő) hyperplasticus polip és a tünetmentes ectopiás hasnyálmirigy esetében nincs szükség a képlet eltávolítására, de javasolt a legalább évenkénti endoszkópos ellenőrzés. A jóindulatú daganatok rákmegelőző formáinak (például polipok), valamint a többi, tüneteket vagy panaszokat okozó képlet eltávolítása is javasolt. Az eltávolítás többnyire endoszkópos úton történik. Sebészi beavatkozás csak akkor indokolt, ha az eltávolított polipban rosszindulatú elfajulás jelei láthatók, vagy az eltávolítás nem kivitelezhető endoszkópos módszerrel, vagy nagy kiterjedésű Peutz-Jeghers és Gardner-polyposis esetén, illetve ha a tumor a savós hártya felé terjed.

 

A gyomor jóindulatú daganatainak megelőzése

A genetikai eredetű jóindulatú gyomordaganatok kialakulása nem megelőzhető. A családi halmozódás, valamint bizonyos állapotok és betegségek (ld. feljebb) növelik előfordulásának gyakoriságát, ezért ilyen esetekben szorosabb követésre van szükség.

 

A gyomordaganatok kialakulásának kockázata egészséges életmóddal csökkenthető, ami az összes daganatos betegség prevenciójában szerepet játszik (ld. még Életmód és rákmegelőzés). Ajánlott az egészséges táplálkozás (rendszeres étkezés, rostban, zöldségben-gyümölcsben gazdag étrend), a stressz kerülése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, valamint a mindennapi testmozgás.

 

KULCSSZAVAK
tumor ventriculi benigna  |   hámeredetű tumor  |   nem hámeredetű tumor  |   adenoma  |   polip  |   polyposis  |   lipoma  |   fibroma  |   génmutáció  |   fekély  |   vérzés  |   premalignus  |   malignizáció  |   polypectomia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít