egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az inhalátorok asztma vagy egyéb okból kialakuló légzési nehézségek (pl. krupp) esetén alkalmazhatók. Az inhalátorokban különböző hatóanyagok találhatók meg, amelyek a készülékből egyenesen a légutakba, a hatás helyére kerülnek az alkalmazás során.

 

Az inhalátorok használatának egyik legnagyobb előnye, hogy a bejuttatás módja miatt (direkt a tüdő nyálkahártyájára) kevesebb mennyiség szükséges, mint ha ugyanezt a hatóanyagot szájon át venné be a beteg. Az alacsonyabb dózis miatt a mellékhatások is ritkábban fordulnak elő, és kevésbé súlyosak. Hatásuk gyorsan kialakul, hiszen közvetlenül a hatás helyére kerül a hatóanyag – így a súlyosabb fulladással járó asztmás roham enyhítésére is alkalmasak.

 

Az inhalátorkészülékek típusai

A gyógyszerek légutakba juttatásához többféle technikával működő készülék áll rendelkezésre. Jelenleg több mint 200-féle inhalátor érhető el – ezek között jelentős különbségek is lehetnek, így az adott célra mindig az orvos által felírt inhalátort alkalmazza!

 

Inhalátort ne kérjen kölcsön!

 

A működési technika alapján az inhalátorok típusai például az alábbiak lehetnek:

 

 • adagolószelepes aeroszol (MDI): hajtógázzal működő eszköz, helyes alkalmazása néha nehézkes;
 • szárazpor-inhalátorok (DPI): a beteg belégzési ereje szükséges a gyógyszer bejuttatásához, hajtógázt nem tartalmaz, könnyen alkalmazható, viszont drágább;
 • porlasztókészülékek: könnyen alkalmazható, ezért rossz légzésfunkció vagy kognitív zavar esetén megfelelő, maga a készülék nagy, nem hordozható.

 

Az inhalátorkészülékek hatóanyagai 

Az inhalátorkészülékeknek a tartalmazott hatóanyag szerint két nagy csoportját különböztetjük meg, amelyek az alábbiak:

 

 • Rohamoldó inhalátorok: a rohamoldó inhalátorokban olyan hatóanyag van, amely képes gyakorlatilag azonnal ellazítani a légutak izmait. A légutak megnyitásával a fulladásos tünetek gyors enyhüléséhez vezet.
 • Fenntartó kezelést szolgáló inhalátorok: a fenntartó inhalátorokban általában gyulladáscsökkentő kortikoszteroid a hatóanyag, amely a légutak gyulladásának csökkentésével a fulladásos tünetek megelőzésében játszik szerepet.

 

A megfelelő hatóanyagot tartalmazó inhalátort az orvos a tünetek súlyosságának és gyakoriságának megfelelően választja ki. (Lásd még: Asztmagyógyszerek)

 

Az inhalálás kivitelezése

A megfelelően kiválasztott inhalációs eszköz nagymértékben befolyásolja a terápia sikerességét, emellett azonban a megfelelő használat is nagyon fontos.

 

Az inhalálás kivitelezése az alábbi lépésekből szükséges, hogy álljon:

 

 • eszköz előkészítése;
 • beteg előkészítése, elhelyezése (amennyiben szükség van rá – kognitív zavar vagy kisgyermek esetén);
 • gyógyszerek előkészítése, a készülékbe helyezése;
 • a csutora (arcmaszk) felhelyezése;
 • inhalálás elvégzése: módszere függ attól, hogy milyen típusú készüléket használ a beteg – a szárazpor-inhalátoroknál erős belégzés szükséges a hatóanyag bejuttatásához, míg az adagolószelepes aeroszol és a porlasztó esetén lassú, mély inhalálás szükséges;
 • szájöblítés: különösen a fenntartó kezelésben használt kortikoszteroidot tartalmazó inhalátor esetén fontos, ezzel megelőzhető a szájüreg gombás fertőzésének kialakulása (a Candida gombának a szájüregben maradó szteroid kedvező feltételeket teremt);
 • az inhalátor tisztítása, fertőtlenítése.

 

A betegoktatásnak az asztma és egyéb légzési nehézségek kezelésében kulcsfontosságú szerepe van – az inhalációs technika oktatása minden szakorvosi látogatás része kell, hogy legyen. Az eszköz használatának technikáját időről időre ellenőrizni szükséges.

 

KULCSSZAVAK
asztma  |   krupp  |   COPD  |   légzési nehézség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít