egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szervezetbe behatoló és ott betegség okozására képes kórokozók egyik csoportja a gombáké. A gombák a természetben és mesterséges környezetben is bárhol előfordulhatnak, és míg nagy részük ártalmatlan, néhány faj akár komoly egészségügyi problémákat is kiválthat. A gombák okozta fertőzés orvosi kifejezéssel a mycosis.

 

A gombák egyes fajtái természetes állapotban az egészséges szervezetben is megtalálhatók, a normál flóra tagjai, akár jótékony hatásúak is lehetnek. A kórokozó gombák azonban számos szervben, változatos súlyosságú betegséget okozhatnak. A kialakult betegségek kezelésére külsőleges és belsőleges gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

 

A fertőzések

Amikor egy kórokozó okoz a szervezetben betegséget, azt fertőzésnek nevezzük. A kórokozó sokféle lehet, és annak szervezetbe jutása is különféle forrásokból és módokon történhet. A kórokozók nem mindig képesek emberről emberre terjedni, bizonyos esetekben ehhez közvetítőre van szükség. A fertőzés létrejöttéhez több faktor is szükséges, ezek megszüntetésével elkerülhető a betegség kialakulása.

 

Fertőzéseket többféle kórokozó okozhat. Kiváltók lehetnek vírusok, baktériumok, gombák és paraziták. Ezek az élőlények fajtától függő módon terjednek: emberről emberre közvetlenül, rovarok által, cseppfertőzéssel, felületeken megmaradt kórokozó által stb.

 

A gombák

A szabad szemmel általában nem látható méretű gombák és spóráik, valamint az általuk termelt anyagok a földben, növényeken, a levegőben, belső terekben, sőt, az emberi test felszínén és a szervezetben is jelen vannak. A gombák jótékony hatással is bírhatnak, egyes fajok antibiotikumokat termelnek, az élesztőgombák a kenyérsütésnél kapnak fontos szerepet, de erjesztési folyamatokban is elengedhetetlen a jelenlétük.

 

A sok millió fajnak csak töredéke veszélyes az egészségre, és a tünetek, következmények egy része is csak olyan embereknél válik súlyossá, akiknek az immunrendszere valami miatt nem működik megfelelően. A betegséget nem csak a gombákkal való fertőződés, de akár az általuk termelt káros hatású anyagok (mikotoxinok) is okozhatják, amelyek között vannak vese- és májkárosítók, sejt-, illetve idegmérgek, rákkeltő hatású vegyületek, illetve a hormonháztartást zavaró vegyületek is.

 

Gombás fertőzések

A gombák által okozott fertőzések (mycosis) a szervezet több pontján jelentkezhetnek, súlyosságuk az egészen enyhétől az életveszélyesig fokozódhat. Kifejezetten gyakori a bőrfelszínen jelentkező bőr- és körömgomba. A szerveket (pl. tüdőt, agyat) érintő gombafertőzések tünetei hasonlók a más kórokozók (pl. vírusok, baktériumok) által kiváltott betegséghez. A gombafertőzés lehet a szervezet egészét érintő, szisztémás is.

 

Tüneteket azok a gombák is okozhatnak, amelyek az egészséges szervezetben is jelen vannak. Ha például a hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans gomba és a hüvelyflórát alkotó baktériumok egyensúlya a gomba irányába eltolódik, hüvelyi gombás fertőzés tünetei alakulnak ki.

 

Ha a szervezetben egy szisztémás betegség, az immunrendszer működését gátló kezelések, vagy egyéb okok miatt romlik a védekezőrendszer hatékonysága, a gombafertőzések akár az életet is veszélyeztethetik.

 

A gombák bejutása a szervezetbe

A gombák többféle módon juthatnak be a szervezetbe, vannak köztük emberről emberre vagy valamilyen közvetítő (pl. felület, levegő) által terjedő fajok is. A szervezeten kívül szaporodásukat általában egyes körülmények, például a nedvesség, elősegítik. Azok a gombák, amelyek a szervezetben is megtalálhatók, akkor okoznak betegséget, ha túlzottan elszaporodnak (ennek oka lehet például antibiotikumkezelés).

 

A bejutás módjai miatt a leggyakrabban a bőr és a tüdő válik érintetté, de ha a gomba bejut a szervezetbe, az akár az egész testet, több szervet érintő betegséget is okozhat.

 

Gombás fertőzés bárkinél előfordulhat, viszont a legyengült immunrendszer, immunszuppresszáns kezelés, egyes betegségek kezelését célzó gyógyszerek hajlamosítanak a fertőzésre vagy annak komolyabb lefolyására. A fertőzés esélye megnő idegen környezetbe tett utazásnál, a környezet megváltozásánál (pl. építkezés, felújítás esetén), vagyis amikor a szervezet számára ismeretlen fajjal találkozik.

 

A gombás fertőzések tünetei

A gombás fertőzések tünetei sokfélék lehetnek, attól függően, hogy melyik szervet érinti a betegség. A legsúlyosabb, életet veszélyeztető állapot az egész testet érintő vérmérgezés (szepszis). Mivel a fertőzések tünetei megegyezhetnek más, gyakori fertőzés tüneteivel, a kezelés előtt különösen fontos a megfelelő diagnózis felállítása.

 

Gyakori tünetek gombás fertőzés esetén:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gombás fertőzés tüneteit tapasztalja, forduljon háziorvosához vagy a területileg illetékes szakrendeléshez (az érintett területtől függően ez lehet bőrgyógyász, nőgyógyász stb.).

Ha a szepszis tünetei jelentkeznek, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gombás fertőzések lehetséges szövődményei

A kezeletlen gombás fertőzések tünetei fokozódó kellemetlenséget okozhatnak. Bizonyos esetekben a bőrfelszínen jelentkező fertőzés akár mélyebb rétegekbe is bejuthat, és szisztémás kezelést igényel. A tüdőt, illetve más létfontosságú szerveket érintő fertőzések kezelés nélkül életveszélyesek lehetnek, akár szepszis is kialakulhat.

 

A gombás fertőzések diagnózisa

A diagnózis felállítása a tünetek kikérdezésével és fizikai vizsgálattal kezdődik. A gombás fertőzést laboratóriumi vizsgálat igazolhatja, amely az érintett területtől függően készülhet bőrkaparék, vér, garatváladék, hüvelyváladék stb. vételével.

 

A gombás fertőzések kezelése

A gombás fertőzések kezelése a fertőzés helyétől és a kórokozó típusától függ. Egyes esetekben a külsőleges, rövid ideig tartó kezelés is eredményt hoz, míg súlyosabb esetekben komolyabb beavatkozásra is szükség lehet,  amely hosszú távú agresszívabb gyógyszeres kezelést, vagy akár az érintett terület sebészi eltávolítását is magában foglalhatja. A legsúlyosabb eset, a szepszis, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

 

A szervezetbe behatoló és ott betegség okozására képes kórokozók egyik csoportja a gombáké. A gombák a természetben és mesterséges környezetben is bárhol előfordulhatnak, és míg nagy részük ártalmatlan, néhány faj akár komoly egészségügyi problémákat is kiválthat.

 

A gombák egyes fajtái természetes állapotban az egészséges szervezetben is megtalálhatók, a normál flóra tagjai, akár jótékony hatásúak is lehetnek. A kórokozó gombák azonban számos szervben, változatos súlyosságú betegséget okozhatnak. A kialakult betegségek kezelésére külsőleges és belsőleges gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   gomba  |   bőr  |   szepszis  |   spóra  |   belégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít