egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szervezetbe behatoló és ott betegség okozására képes kórokozók egyik csoportja a gombáké. A gombák a természetben és mesterséges környezetben is bárhol előfordulhatnak, és míg nagy részük ártalmatlan, néhány faj akár komoly egészségügyi problémákat is kiválthat. A gombák okozta fertőzés orvosi kifejezéssel a mycosis.

 

A gombák egyes fajtái természetes állapotban az egészséges szervezetben is megtalálhatók, a normál flóra tagjai, és akár jótékony hatásúak is lehetnek. A kórokozó gombák azonban számos szervben változatos súlyosságú betegséget okozhatnak. A betegségek kezelésére külsőleges és belsőleges gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

 

A fertőzésekről általánosan itt olvashat.

 

A gombák

A szabad szemmel általában nem látható gombák és spóráik, valamint az általuk termelt anyagok a földben, növényeken, levegőben, belső terekben, sőt az emberi test felszínén és a szervezetben is jelen vannak. A gombák jótékony hatással is bírhatnak, egyes fajok antibiotikumokat termelnek, az élesztőgombák a kenyérsütésnél kapnak fontos szerepet, de erjesztési folyamatokban is elengedhetetlen a jelenlétük.

 

A sok millió fajnak csak töredéke veszélyes az egészségre, és a tünetek, következmények egy része is jellemzően csak azoknál válik súlyossá, akiknek az immunrendszere valami miatt nem működik megfelelően

 

Figyelem! A táplálékkal elfogyasztott gombák, vagy a táplálékban elszaporodó gombák mérgező anyagcseretermékei (mikotoxinok) nem gombafertőzést, hanem gombamérgezést okoznak! Ezek között vannak vese- és májkárosítók, sejt-, illetve idegmérgek, rákkeltő hatású vegyületek, valamint hormonháztartást zavaró vegyületek is.

 

A gombás fertőzések típusai

A gombák által okozott fertőzések (mycosis) a szervezet több pontján jelentkezhetnek, súlyosságuk az egészen enyhétől az életveszélyesig fokozódhat.

 

A gombás fertőzéseknek több típusa ismert.

 

Felületi gombafertőzés (superficialis mycosis) – gombás bőrbetegségek

A bőrön, nyálkahártyán vagy a hajas fejbőr legkülső rétegében szaporodva a gombák nem okoznak gyulladást (pl. pityriasis versicolor, tinea nigra). Azonban ha a gombafertőzés a bőr vagy nyálkahártya mélyebb rétegeibe, körömlemezbe vagy szőrszálba jut, gyulladásos reakció is kíséri.

 

Felületi gombafertőzések többek között az alábbiak:

 

  • tinea capitis et corporis,
  • candidiasis,
  • körömgomba,
  • trichophyton fertőzés,
  • microsporum fertőzés,
  • epidermohyton fertőzés.

 

Mélyebb szöveteket érintő gombafertőzés (subcutan mycosis)

Bőrt, bőr alatti kötőszövetet, csontokat érintő fertőzés, melyet rendszerint talajjal szennyezett tárgyak által okozott sérülés idéz elő. A fertőzés helyén tályogok, fekélyek jelennek meg (pl. sporotrichosis stb.).

 

Egész szervezetben elterjedt gombafertőzés (szisztémás mycosis)

Rendszerint a tüdő, de számos más szerv is érintett lehet a fertőzéssel – mely idővel szóródhat és kialakulhat az életet veszélyeztető gombaszepszis. A kórokozók többsége a talajban élő szaprofita gomba, melyek belélegzésével kezdődik a fertőzés. Emberről emberre jellemzően nem terjed.

 

Szisztémás gombafertőzések többek között az alábbiak:

 

 

Opportunista fertőzések

Olyan gombák fertőzései, melyek az egészséges szervezetet jellemzően nem képesek megbetegíteni. A szervezetben akár a normál flóra tagjaként is jelen lehetnek, de bizonyos tényezők segíthetik a kialakulásukat, pl. várandósság, csecsemőkor, időskor, súlyos megbetegedések (főleg az immunrendszert érintők), orvosi beavatkozások, széles spektrumú antibiotikumok használata, intravénás kábítószer-használat, helytelen öltözködés.

 

Opportunista gombafertőzések többek között az alábbiak:

 

 

A gombák bejutása a szervezetbe

A gombák többféle módon juthatnak be a szervezetbe, vannak köztük emberről emberre vagy valamilyen közvetítő (pl. felület, levegő) által terjedő fajok is. A szervezeten kívül általában bizonyos körülmények (például nedvesség) elősegítik szaporodásukat. Azok a gombák, melyek a szervezetben is megtalálhatók, akkor okoznak betegséget, ha túlzottan elszaporodnak (ennek oka lehet például antibiotikum-kezelés).

 

A bejutás módjai miatt leggyakrabban a bőr és a tüdő válik érintetté, de ha a gomba bejut a szervezetbe, akkor több szervet, akár egész testet érintő betegséget is okozhat.

 

Gombás fertőzés bárkinél előfordulhat, viszont a legyengült immunrendszer, az immunszuppresszáns kezelés, az egyes betegségek kezelését célzó gyógyszerek hajlamosítanak a fertőzésre vagy a komolyabb lefolyására. A fertőzés esélye megnő idegen környezetbe tett utazás esetén, a környezet megváltozásánál (pl. építkezés, felújítás), vagyis amikor a szervezet ismeretlen fajjal találkozik.

 

A gombás fertőzések tünetei

A gombás fertőzések tünetei sokfélék lehetnek, attól függően, hogy melyik szervet érinti a betegség. A legsúlyosabb, életet veszélyeztető állapot az egész testet érintő vérmérgezés (szepszis). Mivel a fertőzések tünetei megegyezhetnek más, gyakori fertőzések tüneteivel, a kezelés előtt különösen fontos a pontos diagnózis felállítása.

 

Gyakori tünetek gombás fertőzés esetén:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gombás fertőzés tüneteit tapasztalja, forduljon háziorvosához vagy a területileg illetékes szakrendeléshez (az érintett területtől függően bőrgyógyászhoz, nőgyógyászhoz stb.).

 

Ha a szepszis tünetei jelentkeznek, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A gombás fertőzések lehetséges szövődményei

A kezeletlen gombás fertőzések tünetei fokozódó kellemetlenséget okozhatnak. Bizonyos esetekben a bőrfelszínen jelentkező fertőzés akár mélyebb rétegekbe is bejuthat, és szisztémás kezelést igényel. A tüdőt, illetve más létfontosságú szerveket érintő fertőzések kezelés nélkül életveszélyesek lehetnek, akár szepszis is kialakulhat.

 

A gombás fertőzések diagnózisa

A diagnózis felállítása a tünetek kikérdezésével és fizikális vizsgálattal kezdődik. A gombás fertőzést laboratóriumi vizsgálat igazolhatja, amely az érintett területtől függően készülhet bőrkaparék, vér, garatváladék, hüvelyváladék stb. vételével.

 

A gombás fertőzések kezelése

A gombás fertőzések kezelése a fertőzés helyétől és a kórokozó típusától függ. Felületi gombafertőzések esetén a külsőleges, rövid ideig tartó kezelés is eredményt hoz, míg súlyosabb (szisztémás) esetekben hosszabb távú gyógyszeres kezelésre, vagy akár az érintett terület sebészi eltávolítására is szükség lehet. A legsúlyosabb eset, a szepszis, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   gomba  |   bőr  |   szepszis  |   spóra  |   belégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít