egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos betegsége. Igen gyakori, gyomorhuruton csaknem mindenki átesett már életében. A gyulladás hátterében számos kiváltó tényező állhat. A gyomorhurut három fajátja: az akut (heveny), a krónikus (idült) és a más betegséghez tartozó gastritis.

 

A gyomorhurut főbb tünetei

A gyomorhurutok legnagyobb része tünetmentesen játszódik le, de előfordulhat felhasi teltségérzet, fájdalom is, az étkezést követően vagy attól függetlenül. Járhat hányással és hányingerrel, étvágytalansággal is.

 

Gyakori tünetek:

 • teltségérzés étkezés után,
 • felhasi nyomásérzékenység,
 • hányinger, hányás,
 • étvágytalanság,
 • emésztési zavar,
 • gyomorégés,
 • gyakori felböfögés,
 • kellemetlen szájszag,
 • kellemetlen szájíz.

 

Ritkább esetben vagy tartósan fennálló gyomorhurut esetén megjelenő tünetek:

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosan elmondható, hogy legalább egy hete nem szűnő vagy fokozódó gyomorhurutos panaszok esetén kérjen orvosi segítséget. Amennyiben vért vagy kávézaccszerűt hány, véres vagy fekete a széklete, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra vagy hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot és kérjen mentőt!

 

A gyomorhurut lehetséges okai

 

Akut gastritist okozhat:

 

A gastritist okozhatja továbbá:

 • stressz,
 • trauma,
 • égés,
 • műtét utáni állapot,
 • versenyszerű sport (runner’s-stomach).

 

A krónikus gastritisek 3 csoportba sorolhatóak. Ezek közül az első az autoimmun gyomorhurut, mely a gastritisek 5%-át teszi ki. A második, leggyakoribb (80%) csoport a bakteriális gyomorgyulladás, amelyet leggyakrabban a Helycobacter Pylori fertőzés okoz. A harmadik csoportba tartoznak a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és az epereflux okozta gastritisek.

 

A más betegséghez tartozó gastritiseknél egy alapbetegség szövődménye a gyomorhurut. Idetartozik a Crohn-betegség okozta, az allergiához köthető gasztritis és a gyerekeknél a gluténintoleranciával (cöliákia) kapcsolatban álló gyomorhurut is.

 

A gyomorhurut lehetséges szövődményei

Az akut gyomorhurut szövődménye lehet gyomorvérzés vagy gyomorfekély. A hurut spontán is megszűnhet, azonban kezelés nélkül a betegség idült folyamatba mehet át, melynek szövődménye a peptikus fekély kialakulása, csalánkiütés, vashiányos vagy B12-vitaminhiányos vérszegénység kialakulása lehet. Az esetek kis részében gyomorrák is kialakulhat.

 

A gyomorhurut diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat és megvizsgálja a beteget, különös figyelmet fordítva a beteg felhasi nyomásérzékenységére. Laborvizsgálatot és székletvizsgálatot, esetleg kilégzési tesztet is végeztethet orvosa.  A képalkotó eljárásokat ez esetben a szövődmények kizárására használhatják. Főleg krónikus panaszok fennállása esetén, a diagnosztizáláshoz gyomortükrözésre lehet szükség, amelyet szövettani mintavétellel kötnek egybe. A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítja meg orvosa, hogy valóban gyomorhurut okozza-e a hasi fájdalmat.

 

A gyomorhurut kezelése

A gyomorhurut kezelésénél kiemelkedően fontos a kiváltó tényezők elhagyása, átmeneti koplalás és bizonyos esetekben a gyomorsav csökkentését célzó gyógyszerek alkalmazása. Szükség esetén átmenetileg használható hányingercsillapító is. Ha a gyomorhurutot baktérium okozta, a terápiát antibiotikummal kell kiegészíteni.

 

A gyomorhurut megelőzése

A gyomorhurutot kiváltó tényezőket elkerülve tehetünk azért, hogy a gastritisek egy részét megelőzzük. Tartózkodni kell a túl forró, fűszeres, savas ételektől, a nagy mennyiségben fogyasztott teától, kávétól, illetve a dohányzástól. Érdemes figyelni a megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadék, lehetőleg víz fogyasztására, az étkezéseket pedig több alkalomra osztani, és mindig csak keveset enni.

 

Tartózkodjon a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hosszútávú szedésétől, illetve a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásától. Ha a fájdalomcsillapítás a vény nélkül kapható NSAID gyógyszerekkel mégis elhúzódik, kérjen orvosától gyomorvédő készítményt a terápia idejére.

 

A baktériumok terjedéséről egészen pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de feltételezhetően étellel és vízzel terjednek, ezért az általános higiéniára ügyelve szintén tehetünk egészségünkért. Amennyiben idejében felkeresi panaszaival háziorvosát, megelőzheti a szövődmények kialakulását.

KULCSSZAVAK
hasi fájdalom  |   gyomor  |   gyulladás  |   Helycobacter Pylori
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít