egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gátmetszés (episziotómia) a szülés második szakaszának, a kitolási szaknak a végén végzett beavatkozás: egy vágás segítségével kiszélesítik a hüvelynyílást, hogy könnyebb legyen a magzati fej megszületése, kigördülése. A beavatkozást az orvos bizonyos esetekben javasolhatja a gátsérülés elkerülése vagy a szülés felgyorsítása érdekében is.

 

A gátmetszés okai

A gátmetszés elvégzése előtt mérlegelni kell a magzat várható születési súlyát, fejének méretét, az anya alkatát, szöveteinek rugalmasságát. Korábbi szülésnél történt gátsérülés még nem teszi szükségszerűvé a gátmetszést a következő alkalomnál, éppen ellenkezőleg: a gátmetszés szükségességének aránya a szülések számával csökken.

 

Koraszülés esetén a magzati koponyára nehezedő nyomás csökkentése érdekében kötelező a gátmetszés elvégzése. Szülésbefejező műtétek (vákuumos kivétel vagy fogóműtét) alkalmazásakor is elvégzik a gátmetszést az esetek jelentős részében.

 

Fogóműtét és vákuumos kivétel

Fájásgyengeség, anyai kimerültség vagy magzati indok (szívhangeltérés) alapján hüvelyi szülésbefejező műtét válhat szükségessé. Fogóműtét vagy vákuumos kivétel során a magzati koponyára helyezett fogóval vagy vákuum kialakítására képes koronggal segítik a fej kigördülését. Ezekben az esetekben a leggyakrabban gátmetszés is történik, mivel így nagyobb hely áll rendelkezésre a magzati koponya kigördüléséhez.

 

A beavatkozások elvégzési javallatai

  • vitális (életmentő) javallat: leggyakrabban a magzat méhen belüli fenyegető oxigénhiányos állapota miatt;
  • profilaktikus/?/ okok: ismert anyai betegségek, korábban a méhen végzett műtétek, fájásgyengeség miatt elhúzódó kitolási szak.

 

Gátmetszés kivitelezése

A metszés történhet a végbél felé függőleges irányban vagy oldalirányban az anyai comb felé. A szülő nő a vágás előtt helyi érzéstelenítő injekciót kaphat a terület elzsibbasztásához. Miután a magzat megszületett, a gátmetszés sebét és az egyéb sérüléseket összevarrják és ellátják.

 

Gátmetszés gyógyulása

A seb ellátása során általában felszívódó öltéseket használnak, így varratszedésre a későbbiekben nincs szükség. Az öltések a születéstől számított hat héten belül gyógyulnak. A gátmetszés területén normális gyógyulási folyamat esetén is előfordulhat enyhe fájdalom, különösen járás vagy ülés közben.

 

A gyógyulási időszak alatt szexuális élet, kádfürdő vagy fokozott fizikai aktivitás nem javasolt.

 

Gátvédelem

A 35. terhességi héttől kezdődően ajánlott a rendszeres gátmasszázs, valamint különböző relaxációs, illetve intimtorna-gyakorlatok.

 

A szülés alatti gátvédelem nélkülözhetetlen része az aktív szülésvezetésnek a szülésznő és az orvos részéről is, ugyanakkor összetett szakmai feladat is, ahol figyelembe kell venni a legkisebb anyai sérülés, illetve az egészséges születendő gyermek szempontjait. A szülési pozíció helyes megválasztása, az aromaolajokkal végzett gátmasszázs, valamint a fej megszületésekor alkalmazott műfogások és technikák mind a gát épségének megőrzése érdekében történnek. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy számos esetben – a legkisebb anyai sérülés elvét figyelembe véve – egy apró gátmetszéssel komolyabb sérüléseket előzhetünk meg, így minden esetben egyedi mérlegelést igényel a gátvédelem módjának megválasztása. Akkor is, ha ez esetenként gátmetszés útján valósul meg.

KULCSSZAVAK
gátmetszés  |   kitolási szakasz  |   episziotómia  |   gátvédelem  |   gátsérülés  |   szülés  |   koraszülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít