egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A glukagonóma a hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak egyik fajtája.

 

A hasnyálmirigy hormontermelő daganatai

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedései közé tartozik a hasnyálmirigyrák, valamint a hasnyálmirigy hormontermelő, más néven szigetsejtes (neuroendokrin) daganata (inzulinóma, gasztrinóma, glukagonóma). A hasnyálmirigy szigetsejtes daganatai a különböző hasnyálmirigy-hormonok szabályozatlan termelődése révén többféle tünetet okozhatnak.

 

Ezek a daganatok a tünetek megjelenése szempontjából két csoportba sorolhatók:

 

  • Működő (aktív) daganatok: az adott hormon fokozott felszabadulása különböző tüneteket okoz.
  • Nem működő (inaktív) daganatok: a fokozott hormontermelésre nem utalnak tünetek, miközben kimutatható a hasnyálmirigy endokrin daganatának jellegzetes szövettani szerkezete.

 

A hormontermelő daganatok kialakulásának pontos okai egyelőre tisztázatlanok. Genetikai hajlam feltételezhető a hátterükben, mivel nagyobb esélye van a hormontermelő daganatának kialakulására azoknál a személyeknél, akik az alábbi megbetegedések valamelyikében szenvednek:

 

  • Multiplex endokrin neoplázia (MEN1-szindróma),
  • 1-es típusú neurofibromatózis,
  • Von Hippel-Lindau-szindróma (VHL).

 

Glukagonóma

A glukagonóma a hasnyálmirigy igen ritka daganata, amely a glukagon nevű hormon fokozott termelésével, és ennek következtében a vércukorszint emelkedésével jár. Többnyire rosszindulatú daganat, amely a felismerés idején nagyméretű (meghaladja az 5 centimétert), és az esetek 50-80 százalékában már áttétet ad a májra.

 

A glukagonóma tünetei

A glukagon fokozott mértékű termelése a cukorbetegség jellegzetes tüneteit okozza. A betegség igen gyakori tünete a szájzug kirepedezése, az ajakgyulladás (keilitisz), valamint az elhalással járó, vándorló bőrpír (eritéma nekrolitikum migránsz) – pikkelyesen hámló, vöröses-barnás bőrkiütés –, amely a lágyéknál kezdődik, majd a farpofákra, az alkarokra és a lábszárakra terjed. Ezek a tünetek a glukagonómás betegek 67-70 százalékánál jelentkeznek. A glukagonóma további tünete lehet vérszegénység (anémia), fogyás, hasmenés, vénás trombózis, valamint különböző idegrendszeri és pszichiátriai (neuropszichiátriai) tünetek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb leírt tüneteket észleli, forduljon háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiai kivizsgálást kezdeményez.

 

A glukagonóma lehetséges szövődményei

A glukagonóma leggyakoribb szövődménye a májáttét (metasztázis), amikor a daganat átterjed a májba.

 

A glukagonóma diagnosztizálása

A glukagonóma diagnosztizálása a laboratóriumi vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok eredményén alapul. A laboratóriumi vizsgálat a vér emelkedett glukagonszintjét igazolja. A daganat elhelyezkedésének megállapítására képalkotó vizsgálatokra – hasi ultrahangvizsgálat, komputertomográfia (CT) – kerül sor.

 

A glukagonóma kezelése

A glukagonóma kezelésének leghatékonyabb módja a sebészeti beavatkozás. A műtét hagyományos sebészi feltárással vagy laparoszkópos módszerrel történik. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé.

 

Amennyiben a műtét nem vezet eredményre, vagy valamilyen okból – a beteg kora, társbetegségei vagy a daganat elhelyezkedése miatt – nincs lehetőség a sebészi beavatkozás elvégzésére, a glukagon-kiválasztás gyógyszeres gátlása javasolt.

 

Amennyiben az áttétek megjelenése miatt a sebészi beavatkozás nem lehetséges, daganatellenes gyógyszerek (kemoterápia) adására is sor kerülhet. A nem műthető, glukagonómában szenvedő beteg emellett olyan gyógyszeres kezelésben részesül, amely nemcsak a glukagon szintjét csökkenti, hanem elmulasztja a fentebb említett bőreltéréseket és növeli az étvágyat, így elősegítve a súlynövekedést. A bőrkiütés okozta panaszok a kezelőorvos által javasolt kenőcs alkalmazásával enyhíthetők.

KULCSSZAVAK
glukagonóma  |   adenóma  |   glukagon  |   hiperglikémia  |   hasnyálmirigy-daganat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít