egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyomorszűkítő műtét egy testsúlycsökkentő beavatkozás. Lényege a gyomor nagy részének eltávolítása, ami után a beteg a korábbinál jóval kisebb mennyiségű étellel is jóllakottnak érzi magát, és éhségérzete is ritkábban jelentkezik.

 

A testsúlycsökkentési céllal végzett operációk között – a gyomorszűkítő műtéten kívül – gyakori a gyomorbypassműtét is.

 

Gyomorszűkítő műtétet indokló állapotok

Az eljárást súlyosan elhízott betegeken végzik – akiknek a testtömegindexe magasabb mint 35-40 –, illetve akiknek komoly egészségügyi problémáik alakultak ki a túlsúly miatt (cukorbetegség és/vagy szívbetegség). Gyomorszűkítő műtétre csak akkor kerülhet sor, ha a fogyókúra egyéb alternatív módszerekkel (diéta, testmozgás, gyógyszeres segítség) kudarcot vallott, és a műtét kockázata kisebb, mint az elhízás következtében kialakuló betegségeké.

 

Gyomorszűkítő műtét elvégzése – többek között – súlyos rekeszizomsérv, gyomorhurut, gyomorfekély esetén nem javasolt. A kivizsgálást követő döntést a sebész szakorvos hozza meg.

 

Gyomorszűkítő műtét menete

A gyomorszűkítő műtétet laparoszkópos eljárással, általános érzéstelenítésben végzik. A műtét napját megelőző este a beteg már nem ehet és nem ihat semmit. A beavatkozást végző sebész a hasfal kis metszésein keresztül (minimál invazív sebészet) vezeti be az eszközöket a hasüregbe, majd a gyomor nagy részét eltávolítja – úgynevezett „csőgyomrot” alakítva ki –, a korábbi méret mintegy ötödére szűkítve azt. A műtét általában 60-90 percet vesz igénybe.

 

A beavatkozást néhány nap megfigyelés követi, majd a beteg otthonába távozhat.

 

Gyomorszűkítő műtét kockázatai és lehetséges szövődményei

A gyomorszűkítő műtét biztonságos eljárásnak tekinthető, ennek ellenére előfordulhat, hogy a beavatkozást követően a gyomor vérezni kezd, vagy folyadék szivárog belőle. Nagyon ritkán, de bekövetkezhet fertőzés, nagyobb vérveszteség, illetve előfordulhat, hogy a beteg rosszul reagál az érzéstelenítőre. A műtét után esetenként néhány napig fájdalom és hányinger tapasztalható; ezek a tünetek gyógyszerrel csillapíthatók.

 

Élet a gyomorszűkítő műtét után

A gyomorszűkítő beavatkozást követő első napokban csak folyékony táplálék fogyasztható. Néhány hét alatt fokozatosan át lehet térni a pürésített, majd a szilárd ételekre. Az elfogyasztott étel mennyisége a korábbinak töredéke lesz, olyannyira, hogy az érintett személy inni esetleg már nem is tud az étkezés közben vagy közvetlenül utána.

 

A műtét után általában – egy-két éven keresztül – a testsúlyvesztés folyamatos, majd ezt követően megáll. Annak érdekében, hogy az alacsonyabb testsúly megmaradjon, jelentős életmódbeli változtatásokra kell felkészülni. Az új, megfelelő étkezési szokások kialakításában dietetikus nyújthat segítséget, de be kell iktatni a mindennapokba a testmozgást is. Mivel a műtét befolyásolja a tápanyagok felszívódását, hiánybetegségek alakulhatnak ki, ezért szükség lehet arra, hogy a műtéten átesett személy – akár élete végéig – vitaminokat és táplálékkiegészítőket szedjen.

 

Ritkán, de előfordul, hogy a beteg szervezete bizonyos mértékű fogyás után alkalmazkodik a gyomor „új” állapotához, és részben visszatér a korábbi súlyfelesleg.

KULCSSZAVAK
gyomorszűkítés  |   gyomorszűkítő műtét  |   csőgyomor  |   gyomorkicsinyítés  |   fogyasztó műtét  |   súlyos elhízás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít