egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A genitális szemölcs (más néven: nemi szemölcs) egy olyan gyakori, szexuális úton terjedő fertőző betegség, mely a hüvely, a pénisz, a végbél és a herezacskó hámfelszínén eredményezhet a bőr felszínéből kiemelkedő hámelváltozást.

 

Előfordulási gyakorisága a szexuálisan aktívak között 67% körüli, ami magasnak számít. Kialakulásának kockázata viszont körültekintéssel jelentősen csökkenthető.

 

A genitális szemölcs főbb tünetei

A genitális szemölcs számos esetben fájdalmatlan és szinte alig észrevehető. A korai észlelést nehezíti, hogy a tünetek a kontaktust követően jóval késöbb is kialakulhatnak, jellemzően 3 hónapon belül jelennek meg. 

 

Megjelenését tekintve a szemölcsök változatosak, a bőr felszínéből kiemelkedhetnek, de akár laposak is lehetnek. Gyakran csoportokban, egyszerre több szemölcs jelenik meg. Az elváltozás lehet vörösen festenyzett és karfiolvirágzatra hasonlító is.

 

A szemölcsök kialakulását egyéb tünetek kísérhetik:

 

  • férfiak esetén: megváltozott vizeletsugár, véres vizelet;
  • nők esetén: a hüvelyben seb, fekély megjelenése;
  • mindkét nemben: véres széklet is előfordulhat.

 

Egyes esetekben a bőrelváltozás viszketéssel is járhat.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek esetén érdemes bőr- és nemigyógyászhoz fordulni. Számos nemi úton terjedő betegségre utalhat a genitális szemölcs jelenléte, ezért fontos a pontos diagnózis felállítása.

 

Az alábbi esetekben ajánlott bőr- és nemigyógyászati szakrendelést felkeresni: 

 

  • egy vagy több felszíni elváltozás, duzzanat a hüvelyben, a péniszen, a herezacskón vagy a végbél bőrén;
  • vizeletürítésben bekövetkezett változás;
  • ha a partnernek genitális szemölcse van, még akkor is, ha Ön tünetmentes.

 

A területileg illetékes bőrgyógyászati és nemigyógyászati rendelés beutaló nélkül felkereshető.

 

Ha Ön várandós, mindenképp forduljon orvoshoz, így biztonságosan megválasztott terápia mellett genitális szemölcse kezelhető, megelőzve ezzel az esetleges várandóssággal kapcsolatos szövődményeket!

 

A genitális szemölcs kiváltó okai

A genitális szemölcsöt a humán papillomavírusok (HPV) okozzák, melyek bőrkontaktus útján, így szexuális együttlét során, orális szex útján is terjedhetnek. Ritkább esetekben előfordulhat, hogy természetes szülés során a fertőzött anya átadja az újszülöttnek a fertőzést.

 

A humán papillomavírusnak számos altípusa van, köztük olyanok, melyek igazoltan szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában (HPV 16, 18), míg vannak, melyek főleg genitális szemölcsöt okoznak (HPV 6, 11). Azok az altípusok, amelyek a szemölcsöt okozzák, általában nem okoznak méhnyakrákot.

 

Azok az egyének is továbbadhatják a fertőzést, akiknél tünetmentes a betegség.

 

A genitális szemölcs lehetséges szövődményei

A genitális szemölcs önmagában nem jár szövődményekkel, azon kívül, hogy nagyon ritkán előfordulhat, hogy kezeletlenül nagy méretűre nő. A problémát a HPV fertőzés jelentheti.

 

A genitális szemölcsöket okozó HPV altípusok általában nem okoznak méhnyakrákot, azonban bizonyos altípusok összefüggésbe hozhatók egyéb hámeredetű daganatokkal, melyek a hüvelyt, a péniszt, a végbélnyílást vagy a szájüreget érintik, ezért a HPV elleni védőoltással történő megelőzésnek fontos szerepe van a hosszútávú egészségmegőrzésben.

 

A genitális szemölcs diagnosztizálása

A genitális szemölcs diagnózisa az érintett terület megtekintésén alapul, ritkán szükség lehet szövettani mintavételre (biopszia), ezek alapján az orvos fel tudja állítani a diagnózist.

 

A nemi úton terjedő betegségek gyakran együtt jelennek meg, egyszerre többféle kórokozóval történő fertőzés is előfordulhat, ezért érdemes más betegségek (pl. HIV, szifilisz) szűrését is elégezni.

 

A genitális szemölcs kezelése

A genitális szemölcs magától is elmúlhat, azonban, ha fájdalmas, kellemetlen, vagy viszkető, érdemes kezelni. A szemölcsök eltávolítására használható kezelési lehetőségek:

 

  • ecsetelés;
  • fagyasztás (cryoterápia);
  • lézeres eltávolítás;
  • sebészi eltávolítás.

 

A megfelelő terápia megválasztása függ a szemölcsök elhelyezkedésétől, kinézetüktől. Sok esetben több hétig tartó kezelésre van szükség. A szemölcsök kiújulásának kockázata magas.

 

Fontos megjegyezni, hogy a kezelések nem a vírust pusztítják el, azzal csak az immunrendszer képes megküzdeni. Előfordulhat, hogy ez nem sikerül és a vírus tünetmentesen a szervezetben marad.

 

A genitális szemölcs megelőzése

A HPV elleni védőoltás segíthet megelőzni a genitális szemölcsök kialakulását, hiszen az oltás a leggyakoribb, szemölcsöt okozó vírusok ellen is védelmet nyújt.

 

További előnye a védőoltásnak, hogy hatékony a magas rizikójú, méhnyakrákot és egyébb rosszindulatú betegségeket (pl. gégerák, szájüregi rák) okozó vírus altípusok ellen is.

 

A szexuális és testi egészség megőrzésében emellett fontos a biztonságos szex feltételeinek biztosítása, ugyanis óvszer használatával számos nemi úton terjedő betegség kialakulása megelőzhető.

 

Lásd még:

Szexuális egészség

Biztonságos szex

 

KULCSSZAVAK
HPV  |   kiemelkedés  |   genitális  |   nemi betegség  |   óvszer  |   HPV vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít