egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közé eső érték, ami az adott szénhidrát vércukorszintre gyakorolt hatását jellemzi. A skála referenciaértéke a glükóz (szőlőcukor), ennek indexe 100. Minél magasabb szám tartozik az adott élelmiszerhez, annak elfogyasztása annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet. Az érték nem csak a cukorbetegségben szenvedők számára lehet fontos, de segíthet a diétában és a kiegyensúlyozott táplálkozásban is.

 

A vércukorszint változásai

A szervezetbe jutó szénhidrátok megemelik a vércukorszintet, a szervezet erre az inzulintermelés fokozásával reagál. Ha a vércukorszint emelkedése gyors, az inzulintermelés is gyorsabb és nagyobb fokú lesz, melyet gyors vércukorszint csökkenés követ, ami újbóli éhség formájában nyilvánul meg. A lassan, elnyújtottan emelkedő vércukorszint kevésbé billenti ki az egyensúlyból a szervezetet, és hosszabb időre nyújt teltségérzetet.

 

Egyes szénhidrátok glikémiás indexe

Az 1–100 közötti skála alapján az élelmiszerek három kategóriába sorolhatók:

 

  • alacsony (55 pont alatt) GI értékű élelmiszerek: gabonafélék (árpa, bulgur, rozskenyér), tejtermékek, legtöbb zöldségféle, olajos magvak, alma, körte, őszibarack;
  • közepes (55–70 pont) GI értékű élelmiszerek: barnarizs, puffasztott rizs, mazsola, kukorica, édesburgonya, főtt burgonya, zabkása, mangó, sárgadinnye;
  • magas (70–100 pont) GI értékű élelmiszerek: fehér rizs, fehér kenyér, sült burgonya, sütőtök, szőlő, méz.

 

Az adott élelmiszer GI értékét befolyásolja a rosttartalma, feldolgozottsága, zsír- és sótartalma, illetve elkészítésének módja is.

 

Glikémiás index és cukorbetegség, fogyókúra

Cukorbetegek és fogyókúrázók számára különösen hasznos a GI érték követése, hiszen az alacsony és közepes pontszámmal rendelkező alapanyagok fogyasztásával kiegyensúlyozottabb a szervezet inzulinválasza és elősegíthetik a fogyást is.

KULCSSZAVAK
glikémiás index  |   szénhidrát  |   inzulin  |   glükóz  |   cukor  |   vércukor  |   cukorbetegség  |   fogyókúra
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít