egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyógyszerérzékenység vagy gyógyszerallergia gyógyszerrel szemben kifejlődő allergiás reakció. Az allergiás reakció az egészséges immunrendszer túlzó védekezése kórokozókkal, betegségekkel, kémiai ágensekkel – jelen esetben a szervezet által idegennek, veszélyesnek ítélt gyógyszerrel szemben.

 

Az igazi gyógyszerallergia azonban nem túl gyakori jelenség. A gyógyszerek alkalmazásakor tapasztalt negatív hatások mindössze 5-10%-a allergiás reakció, a nagy része a gyógyszer általános mellékhatásaiból fakad.

 

A gyógyszerallergia tünetei

Az immunreakció eredményeképpen gyulladásos-allergiás reakció alakul ki a szervezetben, melynek tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • bőrpirosodás, csalánkiütések;
 • arc és szem, ajak viszketése, duzzanata;
 • zihálás;
 • láz;
 • légzési nehézségek;
 • súlyos esetben anafilaxia.

 

A kialakuló heves immunválasz megjelenhet a gyógyszer első alkalmazásakor, de az érzékenység néhány problémamentes alkalmazást követően is kialakulhat.

 

A gyógyszerallergia tünetei akár olyan gyengék is lehetnek, hogy fel sem ismeri a beteg, súlyos esetben azonban életet veszélyeztető (anafilaxiás) tünetek is kialakulhatnak.

 

Az anafilaxia az allergiás reakciók legsúlyosabb típusa. Hirtelen kialakuló, súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, mely az életet közvetlenül veszélyeztető állapot, ezért mindig orvosi vészhelyzetnek kell tekinteni, azonnali cselekvést igényel. Tünetei: generalizált bőrtünetek, vérnyomásesés, magas (gyakrabban) vagy alacsony pulzus, angioödéma fulladás, gégeödéma, sípoló légzés, eszméletvesztés.

 

Ha úgy gondolja, hogy a betegnek anafilaxiás reakciója van, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gyógyszerallergia oka

Az egészséges immunrendszer feladata, hogy a szervezetet megvédje a betegségektől – melyeket különböző mikroorganizmusok, paraziták okoznak. A gyógyszerallergia esetén a bevitt hatóanyagra a szervezet immunrendszere heves reakcióval reagál – helytelenül károsító ágensnek ismeri fel. A kialakuló immunválasz során a test antitesteket kezd el termelni, melyek feladata a veszélyesnek ítélt ágens – jelen esetben a gyógyszer – elleni védekezés.

 

A leggyakoribb allergiát okozó gyógyszerek

Bizonyos hatóanyagok a többinél gyakrabban okoznak allergiás reakciókat.

 

Ezek az alábbiak:

 

 • bizonyos antibiotikumok – elsősorban a penicillin és származékai, szulfamethoxazole-trimetophrim;
 • acetilszalicilsav tartalmú és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint az ibuprofen;
 • bizonyos epilepszia ellenes készítmények (carbamazepine, lamotrigine);
 • bizonyos immunterápiás készítmények (pl.: trastuzumab, ibritumomab);
 • bizonyos érzéstelenítők (pl.: lidocain);
 • bizonyos kemoterápiás szerek (paclitaxel, docetaxel, procarbazine).

 

Egyes gyógyszerek az anafilaxiához hasonló tünetegyüttest okozhatnak első használatkor. Ez a fajta reakció valójában nem érinti az immunrendszert, és nem valódi allergia. Veszélyessége, tünetei és kezelésének menete azonban ugyanaz, mint a valódi anafilaxia esetén.

 

Ezek a gyógyszerek az alábbiak:

 

 • morfin,
 • acetilszalicilsav,
 • bizonyos kemoterápiás szerek,
 • bizonyos besugárzáshoz használt kontrasztanyagok.

 

A gyógyszerallergia kezelése

A gyógyszerallergia kezelése a kialakult tünetek súlyosságától függ.

 

Amennyiben egy gyógyszerrel szemben súlyos allergiás reakció lép fel, a továbbiakban adott hatóanyagot érdemes elkerülni. A gyógyszer felírásakor vagy kiváltásakor a jelzett gyógyszerérzékenység esetén a szakember a tünetek súlyossága alapján dönt a gyógyszer felírásáról vagy helyettesítéséről.

 

Amennyiben már kialakultak a gyógyszerallergia tünetei, az alábbi hatóanyagcsoportokba tartozó készítmények segíthetnek:

 

Antihisztaminok

A szervezetben a potenciálisan veszélyesnek érzékelt allergének hatására hirtelen nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel a szervezetben. A hisztamin egy olyan vegyület, amely által a tipikus gyulladásos, allergiás tünetek kialakulnak. Az antihisztaminok a hisztamin felszabadulását, illetve a célsejteken a receptorokhoz való kötődést akadályozzák meg, ezáltal a hisztamin gyulladáskeltő hatása elmarad, vagy nem súlyosbodik tovább. Tabletta, szemcsepp, orrspray és krém formájában is elérhetőek antihisztaminok, bizonyos készítmények pedig akár vény nélkül is beszerezhetőek.

 

Kortikoszteroidok

A kortikoszteroidokat elsősorban a mellékvesekéregben termelődő hormonok, az aldoszteron és a kortizol hatásának pótlására alkalmazzák, de nagy mennyiségben erős gyulladásgátló hatással is rendelkeznek.

 

A gyógyszerallergia súlyos esetben a légutak olyan erős gyulladásával jár, hogy nehézlégzést, fulladást okozhat. A kortikoszteroidok segítenek csökkenteni a nagymértékű gyulladást, azonban hatásuk nem azonnali.

 

Sok féle formában megjelenhetnek: tabletták, orrspray-k, szemcseppek, krémek, inhalátorba való por, porlasztóba vagy injekciós alkalmazásra szánt folyadék. Vényköteles készítmények.

 

Hörgőtágítók

A gyógyszerallergia a hisztamin simaizom-összehúzó hatása révén folyamatos köhögésre ingerli a beteget. A hörgőtágítók segítenek megnyitni a légutakat és könnyíteni a légzésen ilyen esetben. Általában inhalátor vagy porlasztó formában alkalmazzák. Vényköteles készítmények.

 

Fontos tudnivalók

Amennyiben a beteg ismerten súlyos, anafilaxiás reakcióval reagál valamilyen hatóanyagra, célszerű az alábbiakat betartani:

 

 • Mindenképpen jeleznie kell az allergiát az őt ellátó egészségügyi szakembernek (a fogorvosnak is vagy bárkinek, aki gyógyszert írhat fel).
 • Célszerű valamilyen jelzést magánál hordania, ami jelzi a gyógyszerallergiáját (pénztárcába kis kártya, nyakláncon vagy órán valamilyen medál stb.) – ez vészhelyzet esetén akár életet is menthet;
 • Tájékozódnia kell, milyen egyéb gyógyszerek okoznak keresztallergiát azzal a hatóanyaggal, amelyre allergiás, és azokat kerülnie kell.
KULCSSZAVAK
gyógyszerallergia  |   érzékenység  |   allergia  |   fulladás  |   anafilaxia  |   viszketés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít