egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mesterséges megtermékenyítés (asszisztált reprodukció) módszere minden olyan eljárást, amely a meddőség kezelését szolgálja. Ezek az eljárások a gyermekvállalást tervező páron túlmenően harmadik személy közreműködését is igénylik a megtermékenyülés létrehozásában.

 

Meddőség, vagyis a reprodukciós képesség rendellenessége akkor áll fenn, ha nem jön létre terhesség minimum 12 hónapig tartó rendszeres és fogamzásgátlástól mentes nemi élet mellett. A meddőség hátterében álló lehetséges okokról külön cikkekben olvashat:

 

 

Ha az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján orvosi segítségre van szükség a teherbeeséshez, többféle meddőségkezelési ellátás is rendelkezésére állhat. Ezek közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés (asszisztált reprodukció) is.

 

Asszisztált reprodukciós eljárások

Az alábbi eljárások tartoznak asszisztált reprodukciós technikák közé:

 

 • gyógyszeres peteérés-serkentés (ovuláció indukció);
 • mesterséges ondófelhelyezés (intrauterin inszemináció – IUI);
 • hagyományos in vitro fertilizáció (IVF) és embriótranszfer (ET);
 • intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) és ET;
 • hereszövetből nyert spermiummal végzett ICSI és ET;
 • mélyfagyasztásból felengedett embrióval végzett ET (FER);
 • donor petesejttel vagy spermiumokkal végzett IVF vagy ICSI +ET.

 


Intrauterin inszemináció

A mesterséges ondófelhelyezés – intrauterin inszemináció (IUI) – lényege, hogy a megtermékenyítés a férfi ivarsejtjével az anya testén belül történik. Amennyiben a férj vagy élettárs ivarsejtjeit használják, úgy homológ, amennyiben a megtermékenyítés donor hímivarsejttel történik, úgy heterológ mesterséges ondóbevitelről beszélünk.

 

Az eljárás méhszáj eredetű meddőség, vagy enyhe és középsúlyos endometriózis esetén javasolt. A járóbeteg szakrendelés keretében végzett beavatkozás során, a korábban leadott és embriológiai laboratóriumban megvizsgált ondómintát a méhszájon keresztül, lágy katéter segítségével juttatják be a méh üregébe.

 

In vitro fertilizáció

Az in vitro fertilizáció (IVF) – köznyelven lombikbébi-eljárás – lényege, hogy a petesejtet eltávolítják a petefészekből, majd laboratóriumi körülmények között („üvegben” – in vitro) megtermékenyítik. Az IVF kezelések többségét a petefészek működésének gyógyszeres elfojtása előzi meg a kezelés tervezhetősége érdekében. Ezt követi a petefészek stimulációja, amelynek célja, hogy a kezelés végén 8-12 petesejt álljon rendelkezésre. A beavatkozás végén megtermékenyült petesejtet vagy osztódó embriót juttatnak vissza az anya szervezetébe (embriótranszfer). Felhasználhatják a házaspár saját ivarsejtjeit (homológ IVF), illetve a női petesejt vagy a férfi hímivarsejt donortól is származhat (heterológ IVF).

 

A hagyományos in vitro fertilizációt alapvetően a női eredetű terméketlenség esetében alkalmazzák, például a petevezetők elzáródása, hiánya, sérülése vagy funkcionális zavara, valamint endometriózis megléte esetén. A módszer indokolt továbbá ismeretlen okú meddőség fennállásakor, hatszori eredménytelen homológ intrauterin inszemninációt követően. A beavatkozás elvégezhető potenciazavarok és a peteérés súlyos zavarai esetén is.

 

Intracitoplazmatikus spermiuminjekció

A petesejtbe adott spermium mikroinjekció alkalmazása mikromanipulációs technikát igényel, mely során 400-szoros nagyítás alatt fixálják a petesejtet, majd a mozgásában gátolt, kiválasztott spermiumot a hajszálnál tízszer vékonyabb pipettával a petesejt megfelelő részébe injektálják.

 

Intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) jelentheti a megoldást az alábbi esetekben:

 

 • a spermiumok száma vagy minősége nem megfelelő;
 • a spermiumszám jó, de a korábbi ciklus során a megtermékenyülés nem volt megfelelő;
 • fagyasztott vagy sebészi úton nyert spermium felhasználásakor;
 • Genetikai javallatra, bizonyos öröklődő betegségek, kromoszóma rendellenességek esetén az öröklődés megakadályozására.

 

Ez a módszer alkalmazható továbbá olyan speciális körülmény fennállása esetén is, amely rosszabb megtermékenyítést sejtet: például 40 évnél idősebb páciens, a tüszőérlelő hormon (FSH) magas szintje, kevés petesejt, súlyos endometriózis, korábbi sikertelen megtermékenyítési kezelések.

 

Donor ivarsejtek felhasználása

Abban az esetben, ha a szülő képtelen saját ivarsejtet szolgáltatni a folyamathoz, vagy azzal valamilyen rendellenességet örökítene át az utódra, donor ivarsejt igénybevételére is sor kerülhet. Donor hímivarsejt használható mind testen belüli, mind testen kívüli megtermékenyítéskor, donor petesejt viszont csak a testen kívüli megtermékenyítés esetén használható.

 

Donor spermiumok

Donor spermium felhasználása az alábbi állapotok esetén javallott: 

 

 • a spermiumszám súlyos számbeli vagy alaki eltérése;
 • spermiumok hiánya;
 • súlyos, nem kezelhető ejakulációs zavarban – amennyiben a pár a műtéti úton történő spermiumnyerést elutasítja –, és egyéb asszisztált reprodukciós technika nem vezetett sikerre;
 • ha több in vitro fertilizációs kezelés során ICSI kezeléssel sem sikerült a petesejtek megtermékenyítése, és ennek férfi eredete feltételezhető;
 • Rh-összeférhetetlenség esetén, amennyiben a várandósság alatti kezelés nem lehetséges, vagy a pár ezt nem vállalja;
 • genetikai javallatra, ha nagy valószínűséggel súlyos genetikai betegség érintené az utódot.

 

Donor petesejtek

Donor petesejt felhasználása az alábbi állapotok esetén javallott:

 

 • a petefészkek hiánya;
 • a petefészkek működésének beszűkülése, amely minimalizálja a sikeres terhesség esélyét;
 • ha több in vitro fertilizációs kezelés során ICSI kezeléssel sem sikerült a petesejtek megtermékenyítése, és ennek női eredete feltételezhető;
 • genetikai javallatra, ha nagy valószínűséggel súlyos genetikai betegség érintené az utódot.

 

Asszisztált reprodukció előtt végzendő vizsgálatok

Az asszisztált reprodukciót megelőzően mind a női, mind a férfi fél célzott kivizsgálása szükséges.

 

Férfi partner vizsgálata

A férfi fél kivizsgálásának első lépése az ondó laboratóriumi vizsgálata (spermatogram), amely magában foglalja a spermiumok koncentrációjának, morfológiájának, mozgásának vizsgálatát. Kóros spermatogram lelet esetén hormonvizsgálatok (FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin) és genetikai vizsgálatok elvégzése is szükséges.

 

Kötelező a HIV-AIDS szűrése, továbbá ajánlott a hepatitis-B és hepatitis-C vizsgálata, a szifilisz szűrése (Wassermann vizsgálat) és a gonococcus (gonorrhoeae) fertőzés kizárása. Mérlegelendő a toxoplasma, rubeola, cytomegalovírus és herpesz vírus kimutatása (TORCH vizsgálat) elvégzése, illetve a Chlamydia és Ureaplazma fertőzés szűrése is. Az in vitro fertilizáció előtt három hónapon belül kötelező a friss ondóvizsgálat és a bakteriológiai tenyésztés is.

 

Női partner vizsgálata

A női fél kivizsgálásának első lépése a nőgyógyászati vizsgálat (citológia, kolposzkópia, általános váladékvizsgálat). Ajánlott a Chlamydia fertőzés, illetve az egyéb gyakoribb nemi úton terjedő fertőzés szűrése, különösen gyulladásos előzmények és a petevezető elzáródása esetén. A hüvelyi ultrahang vizsgálat a méh, a petevezető, a petefészkek és a kismedence anatómiájának tisztázását, a méhnyálkahártya változásainak és a tüszők érésének megfigyelését, valamint a peteérés bizonyítását szolgálja. Az állapotfelmérés fontos részét képezik a hormonvizsgálatok.

 

Szükséges továbbá megvizsgálni a petevezető átjárhatóságát és a méhüreget (méh, petefészkek, kismedencék) képalkotó eljárással, amely lehet hystero-salpingographia (HSG) vagy hystero-contrast-sonographia (HyCoSy). Amennyiben e vizsgálatok során akár a legkisebb eltérésre is fény derül, méhtükrözés elvégzése javasolt. Az általános orvosi és laboratóriumi vizsgálatok kötelező HIV-AIDS-szűrést, általános laboratóriumi vizsgálatokat és EKG-t foglalnak magukban. Ajánlott továbbá a hepatitis B és hepatitis C, valamint a szifilisz szűrése és a TOCRH vizsgálat elvégzése is.

 

Az asszisztált reprodukció lehetséges szövődményei

 

Többes terhesség: in vitro fertilizációt és embriótranszfert, gyógyszeres peteérés-serkentést és inszeminációt követően is előfordulhat ikerterhesség, több embrió fejlődésnek indulása.

 

Hasűri vérzés: az ultrahanggal vezérelt petesejtleszívást követően ritkán előfordulhat, és azonnali sebészi beavatkozást igényel. Egyéb sérülések és gyulladásos szövődmények a külső, eszközös beavatkozás miatt szintén ritkán elő fordulnak.

 

Az in vitro fertilizációt követő első 12 hétben igen ritkán kialakulhat a petefészek-ciszta kocsánycsavarodása, amely sebészi beavatkozást igényel.

 

A petefészkek túlzott válaszreakciójának következményeként ún. ovarium hyperstimulációs szindróma jelentkezhet. A betegség súlyos formájában életveszélyes állapotot is okozhat, ha stroke vagy végtagkeringési elégtelenség alakul ki.

 

A mesterséges megtermékenyítés céljából alkalmazott reprodukciós technikákkal járó kockázatról mindig kérjen tájékoztatást kezelőorvosától!

 


Jogszabályi háttér:

 • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről IX. fejezet
 • 30/1998 (VI.24.) NM rendelet
 • 2002. évi VI. törvény

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Termékenység

Női nemi szervek

Férfi nemi szervek

Szexuális egészség

 

KULCSSZAVAK
meddőség  |   mesterséges megtermékenyítés  |   fertilizáció  |   in vitro  |   intrauterin inszemináció  |   embriótranszfer  |   intracitoplazmatikus spermiuminjekció  |   lombikbébi  |   spermatogram
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít