egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Szülésindításról akkor beszélünk, ha a szülést egészségügyi okokból, orvosi beavatkozással indítják meg. Ilyen formában a szülésindítás a terhesség tervezett, szándékos befejezése. Alkalmazása akkor javasolt, ha az anya vagy a magzat állapota indokolttá teszi a szülés mihamarabbi megtörténtét, vagyis nincs mód a vajúdás természetes úton történő megindulásának kivárására, vagy az nagy kockázattal járna az anya vagy a magzat egészségére nézve. Normális esetben a vajúdás bármikor megkezdődhet a terhesség 37–42. hete között. Ilyenkor a méhnyak felpuhul és tágulni kezd, méhösszehúzódások indulnak meg, és/vagy elfolyik a magzatvíz (lásd még: Szülés).

 

Szülésindítás esetén ezek a folyamatok mesterségesen történnek. Ez magában foglalhatja a méhnyak mechanikus tágítását, a magzatburok megrepesztését, illetve a méhösszehúzódás gyógyszerek adásával történő mesterséges elősegítését.

 

A szülésindítás módszerei

Amennyiben a méhszáj még nem puhult fel, és nem nyílt meg kellőképpen, vagyis nem alkalmas a szülésre (éretlen), hormonális készítmény adásával érlelik a méhszájat. A méhszáj területére juttatott készítmény hatására a méhszáj felpuhul, és méhösszehúzódások indulnak meg. Sikertelenség esetén ismételhető a használata. Előzetes császármetszés esetén alkalmazása nem megengedett.

 

Teljesen zárt méhszáj esetén mechanikus (ballon-katéteres) méhszájtágítás alkalmazható. Az eljárás során a méhszájon keresztül katétert vezetnek fel a méhűrbe, majd annak felfújható végébe körülbelül 60 milliliternyi sóoldatot fecskendeznek. A ballon önmagában is tágító hatású, de szükség esetén – a kívánt mértékű méhszájtágulás elérése érdekében – elvégezhető annak óvatos, lassú áthúzása is a méhszájon keresztül. Az eljárás előnye, hogy előzetes császármetszés esetén is alkalmazható. Esetenként ezt az eljárást kiegészítik a természetes szülés során termelődő hormon (oxitocin) szintetikusan előállított formájának adásával.

 

Nyitott méhszáj esetén belső vizsgálattal, körkörös mozdulatokkal manuálisan is leválasztható a magzatburok. Kedvező anyai és magzati állapot esetén burokrepesztés történhet, amely azáltal, hogy a magzati koponya lejjebb kerülését segíti, méhösszehúzódásokhoz vezethet. A továbbiakban a méhösszehúzódások hatékonyabbá tehetők a fent említett oxitocin infúzióban való adásával.

 

A szülésindítás és a spontán szülés közötti különbségek

A mesterségesen indított vajúdás fájdalmasabb lehet, mint a magától induló (spontán) vajúdás. Spontán induló szülés esetén az összehúzódások fokozatosan erősödnek, azonban szülésindítás esetén a méhösszehúzódások gyorsabban indulhatnak el, és erősebbek is lehetnek. Ezért a mesterségesen indított vajúdás során az anyák gyakrabban igényelnek fájdalomcsillapítást.

 

A szülésindítás során fájdalomcsillapítás gyógyszer adásával vagy gerincbe adott (epidurális) érzéstelenítés alkalmazásával történhet (lásd még: Fájdalomcsillapítás vajúdás és szülés közben).

 

Szülésindítás esetén nagyobb valószínűséggel válnak szükségessé egyéb beavatkozások is, például a fogóműtét vagy vákuum alkalmazása a magzat megszületésének elősegítésére (lásd még: Szülés alatti beavatkozások).

 

A szülésindítás javallatai és ellenjavallatai

Szülésindítás abban az esetben javasolható a várandós anyának, ha a terhesség továbbviselésével fennáll a veszélye az anyai vagy a magzati egészségkárosodásnak.

 

A szülésindítás javallatai az alábbiak lehetnek:

 • túlhordás (több mint 41 hetes terhesség),
 • méhlepényi keringészavar,
 • anyai kórállapot (például cukorbetegség, magas vérnyomás),
 • a normálisnál kevesebb magzatmozgás,
 • magzati szívhangeltérés,
 • a magzat méhen belüli fejlődésének visszamaradása (magzati retardáció),
 • idő előtti burokrepedés, amennyiben 24 óra alatt nem indul spontán fájástevékenység.

 

Amennyiben a következő esetek valamelyike fennáll, nem lehetséges, és nem is javasolt a szülésindítás a hüvelyi szülés ellenjavallata miatt.

 

A szülésindítás ellenjavallatai:

 • elöl fekvő méhlepény,
 • harántfekvés vagy ferdefekvés,
 • medencevégű fekvés (farfekvés),
 • abszolút téraránytalanság a magzat és az anyai medence méretei között,
 • korai lepényleválás,
 • anyai herpes genitalis fertőzés aktív stádiuma.

 

Amennyiben a magzatot bármilyen okból világra kell segíteni, és nem várható meg a szülés spontán megindulása, ugyanakkor a szülésindításnak valamilyen ellenjavallata áll fenn, a császármetszés a választandó megoldás.

KULCSSZAVAK
várandósság  |   terhesség  |   szülés  |   vajúdás  |   méhösszehúzódás  |   méhszájtágítás  |   burokrepesztés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít