egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A termékenység a gyermek nemzésének képessége, amit általában természetesnek veszünk, de számos tényező befolyásolhatja, többek között az életkor, az életmód és egyes betegségek.

 

Meddőségről akkor beszélünk, ha 12 hónapos vagy annál hosszabb időtartamú védekezés nélküli nemi élet után nem következik be a terhesség, 35 év felett pedig hat hónap vagy annál hosszabb időtartam esetén. A meddőség kialakulásának okairól és kezeléséről külön cikkekben olvashat:

 

Meddőség nőknél

Meddőség férfiaknál

Meddőségkezelés

 

A fogamzás élettani feltételei

A spermiumok és a petesejtek termelését szabályozó hormonokat gonadotropinoknak nevezzük, két típusuk a tüszőstimuláló hormon (FSH) és luteinizáló hormon (LH). Ezek a hormonok nőknél a petefészkekre hatnak: serkentik a női nemi hormonok termelését (ösztrogén, progeszteron), ezáltal befolyásolva a menstruációs ciklust és a peteérést (ovuláció), a férfiaknál pedig serkentik a tesztoszteronszintézist és a spermatogenezist.

 

A nőknél a női nemi hormonok szintjének ciklikus változása, illetve ennek kifejtett hatásai hozzák létre a menstruációs ciklust, illetve váltják ki a peteérést. Menstruációs ciklusnak a vérzés első napjától kezdve a következő vérzés kezdete előtti napig számítjuk. Egy átlagos 28 napos ciklusban az ovuláció a 14. napon történik, azonban, ha a ciklus rövidebb, akkor az ovuláció korábban történik, valamint később, ha a ciklushossz hosszabb. Az ovuláció során a domináns tüszőből egy petesejt szabadul fel a petefészekből, és vándorol a petevezetékbe. Ha ebben az időben életképes spermium is jelen van, a petesejt megtermékenyíthető: a fogamzás egy spermium és egy petesejt találkozásakor következik be.

 

Ezután a megtermékenyített petesejt osztódni kezd, és különböző differenciálódási stádiumok során jön létre az embrió, és megtörténik a beágyazódás a méh nyálkahártyájába. Az ovuláció után a petefészekben megrepedt domináns tüsző (sárgatest) progeszteront termel, amely előkészíti és fenntartja a méh nyálkahártyáját – az endometriumot – a növekvő embrió számára. A beágyazódást követően a kialakuló szövettani struktúrák sejtjeiben, majd később a méhlepényben koriongonadotropinokat (HCG) kezd termelődni – ez adja a pozitív terhességi teszt eredményét.

 

Ha nem jön létre megtermékenyítése, illetve nem történik beágyazódás, aminek hormontermelése fenntartja a vastagodó méhnyálkahártyát, akkor a sárgatest által termelt progeszteron egy idő után nem képes fenntartani a méhnyálkahártya integritását, és lelökődésével kezdődik a következő ciklus (menstruációs vérzés).

 

A fogamzást elsősorban az időzítés, az életkor, az életmód, az általános egészségi állapot és a testsúly befolyásolják. Alábbiakban ezekről részletesebben olvashat. 

 

Időzítés

A terhesség létrejötte elméletileg csak az ovuláció napja körüli közösülés esetén történik meg. A legtermékenyebb napok az ovulációt megelőző három nap. Az ovuláció után 12-24 órával a nő lehet, hogy nem képes teherbe esni, mert a petesejt már nincs a petevezetékben. Azonban ezek a szabályok csak irányadó jellegűek, mivel a spermiumok és a petesejt életképessége sok mindentől változhat, így a teherbeesés megelőzése érdekében ez a módszer csekély biztonságot nyújt, még állandó ciklushosszú nőknél is.

 

A menstruációs ciklus hosszának meghatározása: az 1. nap a menstruáció első napja, a ciklus utolsó napja pedig a következő menstruáció megkezdése előtti nap (lásd még: Cikluskövetés).

 

Életkor

A nők termékenységét és esélyét a gyermekvállalásra jelentős mértékben befolyásolja életkoruk: a megtermékenyülés legideálisabb időszaka 30 éves kor előtt van. Biológiai tény, hogy a nők és a férfiak életkorával csökken a termékenység, bár ennek időpontja egyénenként változhat, de általánosságban elmondható, hogy a gyermekvállalás esélye sokkal nagyobb a 35 évesnél fiatalabb nőknél és a 40 évesnél fiatalabb férfiaknál.

 

Ennek egyik oka, hogy a fiatalabb nőknek több és egészségesebb petesejtjük van, mivel az életkor növekedésével a petesejtek is öregszenek: számuk és minőségük is csökken. A férfiak esetében is hasonló a helyzet: 40 éves koruk alatt aktívabb és jobb minőségű a termelt spermium. Egy férfi naponta több millió új spermiumot termel, de a spermiumokat tartalmazó folyadék mennyisége és a spermiumok mozgékonysága idővel folyamatosan csökken.

 

Életmód

Az alábbi életmódbeli tényezők igazoltan befolyásolják a fogamzás esélyét.

 

Dohányzás: a dohányzó férfiak és nők esetében hosszabb ideig tarthat a teherbeesés, mint a nem dohányzók körében, ez részben igaz a passzív dohányzási ártalmat elszenvedőkre is. A cigarettában lévő vegyi anyagok károsíthatják a petesejteket és a spermiumokat, ami kihat a születendő gyermek egészségére is. A kutatások szerint a dohányosok nagyobb eséllyel válnak meddővé, mint a nem dohányzók. A tervezett családalapítás előtt legalább három hónappal kell abbahagyni a dohányzást a spermium egészsége érdekében.

 

Koffeinfogyasztás: a kávé, egyes fekete- és zöldtea-fajták, energiaitalok, néhány üdítő koffeint tartalmaznak. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a koffein befolyásolja a megtermékenyülés képességét, de néhány tanulmány szerint a nagy mennyiségű koffeint fogyasztó nőknek hosszabb ideig tarthat a teherbeesés, nagyobb a vetélés és a magzat alacsony testsúllyal születésének kockázata. Ezért érdemes lehet a nőknek a napi koffeinbevitelüket 200 mg-ra (kb. két csésze kávé) korlátozni gyermekvállalás előtt.

 

Alkoholfogyasztás: az alkoholfogyasztás – még kis mennyiségben is – csökkentheti a férfiak termékenységét, nagy mennyiségben (hetente legalább hét és egyszerre háromnál több ital fogyasztása) megnöveli a teherbeeséshez szükséges időt, és csökkenti az egészséges baba születésének esélyét. Az alkohol nőknél befolyásolhatja az ovulációt, a férfiaknál pedig impotenciát okozhat, csökkentheti a nemi vágyat (libidó) és a szexuális teljesítményt, befolyásolhatja a spermiumok minőségét.

 

Az alkohol teljes elhagyása javítja az egészséges csecsemő fogantatásának esélyét, és a férfiak is hozzájárulhatnak az egészséges terhességhez azáltal, hogy az alkoholfogyasztást biztonságos határok között tartják.

 

Kábítószer-fogyasztás: a kokain, a heroin, az ecstasy, a kannabisz és egyéb drogok fogyasztása csökkenti a termékenységet, és súlyos problémákat okozhatnak a terhesség során a magzat fejlődésében is.

 

A testépítéshez, versenysporthoz használt anabolikus szteroidok szedése a herék sorvadását, a hormonrendszer felborulását eredményezheti, és leállíthatja a spermiumtermelést is. Fontos tudni, hogy a szteroidok abbahagyása után még körülbelül két évig tart, amíg a spermiumtermelés teljesen rendeződik.

 

Vegyi anyagok: mindennapi életünkben számos vegyi anyaggal érintkezünk az elfogyasztott ételeken, a belélegzett levegőn, az általunk használt termékeken keresztül. Bizonyos vegyi anyagok megzavarják a hormonrendszer működését, csökkenthetik a spermiumok és a petesejtek minőségét, emellett kedvezőtlenül befolyásolják az anyagcserét, a növekedést, az alvást is.

 

Ezeket az ún. endokrin rendszert károsító anyagokat modern korunkban nem tudjuk teljesen elkerülni, de sokat tehetünk a hatásuk csökkentése érdekében, melyekre különösen a gyermekvállalást tervező pároknak érdemes odafigyelniük.

 

 • Alapos mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket a permetszerek eltávolítása érdekében.
 • Kevesebb feldolgozott, konzerv, előrecsomagolt élelmiszert fogyasszunk.
 • Korlátozzuk az olajos halak (lazac, tonhal, szardínia) és zsíros húsok fogyasztását, mert ezekben az állatokban felhalmozódhatnak peszticidek, nehézfémek és a zsírban oldódó vegyszerek.
 • Kerüljük a puha műanyag palackokból való ivást, mert olyan vegyi anyagok juthatnak az italba, amelyek befolyásolják a sperma és a petesejt minőségét.
 • Az ételeket porcelán- vagy üvegtálban melegítsük, papírtörlővel vagy tányérral takarjuk le (a puha műanyag elvihető edények és fólia helyett).
 • Kerüljük a légfrissítők, erősen illatosított termékek, kézfertőtlenítők, az erős vegyszerek (ragasztó, festék, lakk) használatát.
 • A peszticidek és gyomirtók helyett „zöld vegyszereket” használjunk a kártevők és a gyomok ellen.
 • Olyan kozmetikumokat (sampon, balzsam, hajfesték, testlemosó) használjunk, melyek nem tartalmaznak parabént.
 • Kerüljük az adalékokat, tartósítószereket tartalmazó termékeket.

 

Egészségi állapot

Több egészségügyi probléma is akadályozhatja a fogamzást, melyek közül alábbiakban a gyakoribb okokat ismertetjük röviden. Az alábbi állapotokról és kezelésükről részletes információkat külön cikkekben olvashat.

 

Policisztás ovárium szindróma: az egyik leggyakoribb panasz a PCOS, amit számos szerteágazó tünet jellemez, de abban megegyeznek, hogy három fő területet érintenek: a termékenységet, az anyagcserét és a lelki egészséget.

 

Anatómiai rendellenességek: különböző veleszületett, illetve szerzett anatómiai variációk és eltérések is befolyásolhatják a termékenységet. A petesejt útját keresztező fizikai akadály ellehetetleníti a spermium és a petesejt találkozását, így például alulfejlett vagy hegesedett, átjárhatatlan petevezetékek esetén a spontán teherbeesés esélye közel nulla. Ezekre az állapotokra általában meddőségi kivizsgálás során derül fény.

 

Cukorbetegség: nőknél a cukorbetegség szabálytalan menstruációs ciklust vagy akár a menstruáció hiányát is eredményezheti, míg férfiaknál csökkenti a tesztoszteron szintjét, illetve problémát jelenthet miatta az erekció elérése és fenntartása. A cukorbetegség kezelése magában foglalja a vércukorszint rendszeres ellenőrzését, az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a testsúly normalizálását, a stressz és szorongás csökkentését, a dohányzásról való leszokást, valamint szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

 

Rosszindulatú daganat: a rosszindulatú daganatok egyes típusai és azok kezelésének egyes módszerei (kemoterápia, sugárkezelés, célzott onkológiai kezelés stb.) csökkenthetik a fogamzás esélyét a petefészkek, illetve az endokrin rendszer károsodása miatt. A kezelés mellékhatásairól mindig kérjen tájékoztatást kezelőorvosától. Ha kórelőzményében rosszindulatú betegség található, családtervezéskor kérje kezelőorvosa segítségét a helyzet értékelésében.

 

Endometriózis: az endometriózis a termékeny korú nők 10-15%-át érinti, és az esetek körülbelül 30 százalékában vannak termékenységi problémák, ugyanakkor megfelelő kezelés és támogatás mellett a gyermekvállalás általában lehetséges.

 

Nemi úton terjedő betegségek: termékenységi problémákat okozhat például a Chlamydia, a gonorrhoea, a szifilisz és a Mycoplasma genitalium, ráadásul egyes betegségek tünetmentesek, ezért diagnosztizálás és kezelés nélkül még fertőzhetnek is.

 

Gyógyszerek: egyes gyógyszerek biztonságosan alkalmazhatók a terhesség előtt és alatt is, de vannak, amelyek csökkentik a megtermékenyülés esélyét, és károsíthatják a magzatot is. Ezért ha rendszeresen gyógyszert szed, a családtervezés és a várandósság során is egyeztessen kezelőorvosával a szedhető gyógyszerekről. Elengedhetetlen lehet a gyógyszeres kezelés folytatása például az asztma, cukorbetegség, depresszió esetén.

 

Lásd még: Várandósság alatti gyógyszeralkalmazás

 

Testsúly: a női túlsúlyosság hatással lehet a hormonszintekre, ami befolyásolhatja a menstruációs ciklust és a petesejtek minőségét; a férfi túlsúlya pedig csökkentheti a spermiumok minőségét, és erekciós problémákat okozhat, illetve mindkét nemnél hatással lehet a férfilibidóra és a női libidóra (nemi vágyra) is. Az egészséges testsúlyt a testtömegindex (BMI) használatával ellenőrizhetjük.

 

A BMI-értékünk:

 

   • 18,5 és 24,9 között egészséges testsúlyt jelent,
   • 25 és 29,9 között túlsúlyt jelent,
   • 30 felett elhízottságról beszélünk.

 

Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás javítja az egészséget és az esélyt a teherbeesésre. Fontos tudni, hogy a testmozgás csak bizonyos mértékig növeli a női termékenységet, túlzott intenzitás esetén már csökkentheti azt.

 

A normál testsúly javítja a terhesség esélyét, ennek elérésére a legjobb módszer az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A kívánt terhesség előtt a szükséges tápanyagok megszerzésének legjobb módja az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek érdekében mindennap szerepelniük kell étrendünkben az alábbi élelmiszercsoportoknak:

 

   • zöldségek és hüvelyesek (bab),
   • gyümölcs,
   • gabonafélék,
   • sovány hús, baromfi, hal, tojás, dió, különféle magok,
   • tej, sajt, joghurt vagy alternatívái.

 

Cukortartalmuk miatt kerüljük az üdítők és a gyümölcslevek fogyasztását. A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek testünk működéséhez. Természetes módon is előfordulnak az elfogyasztott ételekben, de kiegészítőként is bevehetők.

 

Ajánlott, hogy a terhességet tervező nők kiegészítsék étrendjüket bizonyos mikroelemekkel, pl. folsav, jód, D-vitamin, cink és szelén. A megfelelő étrend-kiegészítők megválasztásához kérje kezelőorvosa segítségét!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Meddőség esetén keresse fel nőgyógyászát a kivizsgálás megkezdése érdekében. Ha a vizsgálati eredmények problémát jeleznek, akkor meddőségi szakrendelésre irányítja, aki további vizsgálatokat végez a szükséges kezelés megállapítására.

 

Mielőtt orvoshoz fordul, érdemes az alábbiakat ellenőrizni, betartani:

 

 • figyeljen a peteérés időpontjára (ovuláció);
 • normalizálja testsúlyát;
 • csökkentse az alkohol és a kávé fogyasztását, hagyja abba a dohányzást;
 • szedjen terhesség előtti étrend-kiegészítőket;
 • csökkentse a vegyi anyagok érintkezésének lehetőségét otthon és a munkahelyén;
 • kezeltesse egészségügyi problémáit, ellenőriztesse a fogait.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szexuális egészség

Szexuális zavarok nőknél

Szexuális zavarok férfiaknál

Családtervezés

Anyai egészség és várandósság

Várandósgondozás

KULCSSZAVAK
fogamzás  |   FSH  |   LH  |   meddőség  |   megtermékenyülés  |   ovuláció  |   peteérés  |   gyermekvállalás  |   családtervezés  |   fertilitás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít