egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hipotireózis (a pajzsmirigy alulműködése) esetén nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon. A pajzsmirigyhormonok a szervezet számos anyagcsere-folyamat megfelelő működéséért és a növekedésért felelősek, illetve szerepet játszanak a szexuális és agyi működésben is.

 

A betegség tünetei szerteágazók, mert szinte valamennyi szervrendszerre hatással vannak. Hazánkban sokan szenvednek hipotireózisban.

 

A betegség okozhat kellemetlen panaszokat, de többnyire jól kezelhető.

 

A hipotireózis tünetei

A hipotireózis általában hosszú évek alatt alakulhat ki, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Általános tünetek a gyengeségérzés és fáradékonyság, ingerlékenység, illetve a koncentrálóképesség csökkenése és a memóriazavar. Hangulatingadozás, akár depresszió is kialakulhat. Jellemző továbbá a megfelelő táplálkozás, elegendő testmozgás ellenére kialakuló hirtelen súlygyarapodás.

 

Hipotireózisra utalhatnak továbbá az alábbi tünetek:

 

 • csökkent hidegtűrés;
 • törékeny haj és köröm;
 • fokozott hajhullás;
 • ödémás szemek;
 • száraz, hűvös bőr;
 • rekedt hang;
 • izomfájdalom;
 • székrekedés;
 • szédülés, fejfájás.

 

Fentieken túl a hipotireózis a nemi funkciók zavarait is kiválthatja (pl. nemi vágy csökkenése, menstruációs problémák). 

 

A diagnózis felállítását megnehezíti, hogy ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, illetve a tünetek megjelenhetnek a hormonszint változása nélkül is.

 

A hipotireózis kiváltó okai

A pajzsmirigy szervezetünk fontos része, működését az agyalapi mirigy szabályozza. A hipotireózis az egész világon gyakori betegség, többségében nőket érint, aminek az oka még nem tisztázott. Gyakori kiváltó oka a pajzsmirigygyulladás, illetve a Hashimoto-betegség.

 

A hipotireózis okai lehetnek még a következők:

 

 

A hipotireózis összefügghet a jód hiányával, és mivel hazánk jódszegény területnek számít, sokakat érint a betegség. Egyes pajzsmirigyproblémák esetén érdemes jódot szedni, de a szerv gyulladásos állapotánál kifejezetten ártalmas, ezért szakember tanácsát kell kérni a plusz jód bevitelének szükségességéről.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott fáradtság, tartósan alacsony vérnyomás és pulzus tünetei esetén –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

 

A betegség kezelése belgyógyász, endokrinológus szakterülete.

 

A hipotireózis diagnosztizálása

Az orvos első körben fizikálisan megvizsgálja a beteget, hogy megnagyobbodott-e a pajzsmirigy, állománya mirigyes-e, illetve hogy göb található-e benne. A betegség diagnosztizálásához laboratóriumi vérvizsgálattal ellenőrzik a hormonok és pajzsmirigyellenes antitestek szintjét.

 

Az alulműködésre a magas TSH-szint, az alacsony pajzsmirigyhormonok (fT3- és fT4-szint) utalnak, de a szubklinikus (tünetszegény vagy tünetmentes) pajzsmirigy-alulműködés esetén a TSH magas, ugyanakkor a pajzsmirigy hormonjai normálisak. Emellett általában alacsony pulzusszám és alacsony vérnyomás mérhető, a koleszterinszint pedig emelkedett.

 

A TSH-érték életkor szerint, napszakonként, évszakonként is eltéréseket mutathat, illetve gyógyszerek is befolyásolhatják, ezért több mérésre is szükség lehet a betegség megállapításához.

 

A pontos diagnózis felállításához szükségesek lehetnek még az alábbi vizsgálatok:

 

 • pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat,
 • pajzsmirigy-szcintigráfia (funkciós vizsgálat),
 • pajzsmirigy aspirációs citológia (szövettani mintavétel).

 

A hipotireózis kezelése

A hipotireózis hormonális betegség, kezelése általában élethosszig tartó hormonpótlással történik. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kontroll és kezelés mellett tünetmentesíthető. A kórkép nem befolyásolja az életkilátásokat, teljes élet élhető vele, a kezeletlen betegség viszont súlyos szövődményeket okozhat, akár életveszélyessé is válhat.

 

A hipotireózis elsősorban a tiroxin hormon szintetikus változatával kezelik. A szükséges gyógyszermennyiség beállítása hosszabb időt is igénybe vehet, és szükség van a hormonszint rendszeres ellenőrzésére, mert túlműködés is felléphet a következő tünetekkel: heves szívdobogás, idegesség, álmatlanság, remegés, hasmenés.

 

A gyógyszert mindig reggel, éhgyomorra és kevés (1 pohár) vízzel kell bevenni, legalább fél órával étkezés előtt, ami elősegíti a felszívódását. Egyes gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, szívgyógyszerek) befolyásolhatják a készítmény hatékonyságát, ezért ezeket minimum 1 óra eltelte után lehet bevenni. A várakozási időkről a betegtájékoztatókban található részletesebb információ.

 

A hipotireózis kezelése esetén fokozottan figyelni kell az életmódra: vannak ételek, amelyek negatívan hatnak a pajzsmirigyre (pl. glutén és a szója), és vannak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a pajzsmirigy egészségéhez. Fontos a nyomelemek, ásványi anyagok fokozott bevitele és a rendszeres testmozgás is, a legtöbb esetben ezért szükség van diétás tanácsadásra és személyes edzésterv összeállítására a kezelés sikere érdekében.

 

A hipotireózis szövődményei

Kezeletlen esetben a hipotireózis magas koleszterinszinthez és érelmeszesedéshez vezet, ami növeli a szív-érrendszeri betegségek, különösen a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Emellett, az agyalapi mirigy serkenteni próbálja az alulműködő szervet, így golyva alakulhat ki.

 

A kezeletlen hipotireózis életet veszélyeztető állapotot, úgynevezett mixödémás kómát okozhat, amely extrém alacsony testhőmérséklettel, görcsökkel és légzésleállással járhat.

 

Hipotireózis várandósság idején

A magzat normál fejlődéséhez elengedhetetlen a kismama megfelelő pajzsmirigyműködése, az alul- vagy túlműködés egyaránt veszélyt jelent. Kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés esetén csökken a teherbeesés valószínűsége, illetve nő a vetélés kockázata. Az anya betegsége a magzat idegrendszeri fejlődésének károsodását, alacsony születési súlyt, lepényleválást okozhat, ezért javasolt a gyermekvárás halasztása a hormonszint normalizálásig.

 

A későn megkezdett hormonpótlás során a magzat testi növekedésének elmaradása korrigálható, de a mentális retardáció nem. A várandósság első harmadában általában szükség van a kismama hipotireózisra szedett gyógyszerének növelésére, mert ekkor még nem termel a magzat szervezete elegendő hormont.

 

Pajzsmirigy-alulműködés kezelésének elmulasztás során megnő a terhességi toxémia (preeklampszia), illetve a szülés utáni vérzések kockázata.

KULCSSZAVAK
pajzsmirigy  |   pajzsmirigy-alulműködés  |   hipotireózis  |   pajzsmirigyhormon  |   pajzsmirigygyulladás  |   agyalapi mirigy  |   anyagcsere  |   Hashimoto-betegség  |   jódhiány  |   TSH  |   TSH-szint  |   hormonpótlás  |   tiroxin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít