egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szexuális együttlét utáni vérzés viszonylag nem annyira ritka, sok nő tapasztalja meg élete során. Általában a hüvely szárazsága vagy a szexuális együttlét miatti sérülés okozza, azonban előfordulhat, hogy súlyos betegség tünete.

 

A tünet intenzitása a kis pecsételéstől az erősebb vérzésig terjedhet, pirosas vagy barnás vér is ürülhet. Nem feltétlenül, de előfordulhat, hogy hasi fájdalom vagy az együttlét közben érzett fájdalom is társul hozzá. Amennyiben többször előfordul, vagy nagy mennyiségű a vérzés, az okok kiderítése érdekében nőgyógyász szakorvos felkeresése indokolt!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a vérzés kis mennyiségű és csak ritkán fordul elő, az esetek nagy részében nem jelez komoly problémát. Várandósság idején jelentkező vérzés esetén viszont azonnal értesítse orvosát vagy keresse fel a nőgyógyászati ügyeletet.

 

A változó kor után jelentkező vérzések gyakran intő jelek, ilyen esetben a vérzés okának felderítése szintén mindenképpen ajánlott.

 

A szex utáni hüvelyi vérzéshez társuló alábbi tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát:

 

 

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. 

 

A szex utáni hüvelyi vérzés lehetséges okai

Az együttlét utáni vérzés viszonylag gyakori, aminek szerencsére egészen egyszerű okai is lehetnek.

 

A szex utáni hüvelyi vérzés leggyakoribb okai:

 

 

A jelenség hátterében azonban betegség vagy állapot is állhat, ezért ha intenzív vagy ismétlődően előfordul, nőgyógyász szakorvos segítségével szükséges felderíteni az okokat.

 

Betegségek, amelyek a szex utáni hüvelyi vérzés mögött állhatnak:

 

  • méhszájseb (ami valójában nem seb, hanem a méhszájon látható, élénk színű elváltozás, oka, hogy a méhszájcsatorna belsejében lévő hámsejtek a méhnyak felszínére is kikúsznak);

 

A szex utáni hüvelyi vérzés szövődményei

Az erős, súlyos, kezeletlen hüvelyi vérzés szövődményekkel is járhat. A hosszú ideig tartó vérzés a szervezetet kimeríti, ritka esetekben vashiányos vérszegénység léphet fel miatta. A hüvelyszárazság pedig a fertőzések magasabb kockázatával járhat együtt.

 

A szex utáni hüvelyi vérzés diagnosztizálása

Az orvos felkeresése esetén a diagnózis felállításának első lépése a vérzés pontos körülményeinek tisztázása. A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos kikérdezi a tünetekről, a vérzés gyakoriságáról, erősségéről, hosszáról, színéről.

 

Mivel a szex utáni hüvelyi vérzés a szexuális élethez köthető, a minél részletesebb információk segíthetnek az okok felderítésében: milyen fogamzásgátló módszert alkalmaznak, milyen hevességű és gyakoriságú a szexuális élet, állandó-e a partner, stb.

 

A fizikai vizsgálat során a vérzés helyét deríti fel a szakorvos. A vér származhat a méhnyakból, a hüvelyből, a húgycsőből vagy a szeméremajkak területéről.

 

A vérzés okának felderítése érdekében szükség lehet laborvizsgálatokra is, melyek az esetleges kórokozók (HPV, szifilisz, egyéb szexuális úton terjedő kórokozók) jelenlétét vagy a fennálló terhességet igazolhatják. Citológiai mintavétellel a méhnyakrák esélyét lehet kizárni.

 

A szex utáni hüvelyi vérzés okának felderítésére alkalmazott egyéb vizsgálati módszerek:

 

 

Az évente esedékes nőgyógyászati szűrővizsgálat is jó lehetőség arra, hogy bármilyen tünetről, kérdésről beszéljen orvosával.

 

Fontos! Ne hallgassa el, ha panasza vagy kérdése van, hiszen megnyugtató válaszokat, illetve szükség esetén mielőbb szakszerű segítséget kaphat.

 

A szex utáni hüvelyi vérzés kezelése

A szex utáni hüvelyi vérzés kezelése erősen függ a vérzés okától.

 

A szex utáni hüvelyi vérzés kezelésére alkalmazhatók az alábbiak:

 

  • síkosító használata,
  • ösztrogénterápia,
  • a vérzést okozó fertőzés kezelése (vaginitis).

 

A szex utáni hüvelyi vérzés megelőzése

A szex utáni hüvelyi vérzés oka sok esetben olyan egyszerűen kezelhető okból fakad, mint például a hüvelyszárazság vagy a heves szex miatt kialakult sérülések. Ilyen esetben a víz- vagy szilikonbázisú síkosítók használata csökkenti a hüvelyszárazságot és a hüvely sérülésének esélyét.

 

Figyelem! Amennyiben óvszert használ, az olaj bázisú síkosító károsíthatja azt! Ilyen esetben a vízbázisú síkosítók használhatók.

 

A szexet megelőző, illetve azt követő napokban a hüvelyhidratáló készítmények, vagy probiotikumos kúpok használata is segíthet megelőzni a problémát. Ezek hidratáltan tartják a hüvely és a szeméremtest környéki bőrt, illetve fenntartják a normál flóra egyensúlyát, így kevésbé sérülékeny a terület.

 

Kapcsolódó tartalmak

 

Termékenység

Női nemi szervek

Szexuális egészség

KULCSSZAVAK
vérzés  |   terhesség  |   szex  |   szexuális együttlét  |   menopauza  |   méhnyakrák  |   hüvelyi vérzés  |   nőgyógyászati betegségek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít