egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A herpangina a Coxsackie-vírus által okozott heveny hólyagos torokgyulladás (pharyngitis vesicularis). A betegség bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban a 3-10 éves gyermekeket érinti, serdülőkorban, felnőtteknél ritka.

 

A betegség a nyári időszakban gyakoribb. Mivel cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés), illetve fertőzött széklettel szennyezett tárgyak érintésével könnyen terjed, közösségben (óvoda, iskola) halmozottan is előfordulhat, kisebb helyi járványokat okozva.

 

A herpangina főbb tünetei

A betegség általános tünetei a hirtelen magas láz, fejfájás, torok-, nyak- és hasi fájdalom, a végtagokban izomfájdalom. Az általában 38-40 °C közötti láz 2-4 nap alatt megszűnik, néha csak hőemelkedés alakul ki. Csecsemőknél hányás és hasi görcsök is előfordulhatnak. A herpanginát fájdalmas nyelés és étvágytalanság kíséri.

 

A hátsó garatfalon, az első garatíven, a mandulákon, a lágy szájpad hátsó részén, az orca nyálkahártyán, ritkábban a nyelven, uvulán fájdalmas, apró kiütések keletkeznek, amelyek lencsényi hólyaggá alakulnak, majd felületesen kifekélyesednek, és körülbelül egy hét alatt spontán eltűnnek. Az elváltozások ritkán egyediek, általában 2-6 darab jelentkezik egyszerre.

 

A Coxsackie-vírusok bizonyos típusai nemcsak a száj hátsó részében okozhatnak hólyagkiütéses elváltozásokat, hanem a tenyéren, talpon és farpofákon is. Ezt a kórképet nevezik kéz-láb-száj betegségnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához, ha saját magán vagy gyermekénél a fentebb felsorolt tüneteket észleli.

 

Fontos! Ha a gyermek képtelen meginni legalább a felét a megszokott napi folyadékmennyiségnek, illetve a csecsemőnél nincs legalább napi 4-5 nedves pelenka, vagy idősebb gyermek nem ürített vizeletet az utolsó 6-8 órában, haladéktalanul jelezze azt a házi gyermekorvosnak!

 

A herpangina kiváltó okai

A herpangina kórokozója többnyire a Coxsackie-A vírus, ritkábban a Coxsackie-B vírus, az enterovírus A71 és az ECHO-vírusok. A Coxsackie-A és -B vírusok az ún. Picorna-vírusok családjába, azon belül az enterovírusok közé tartoznak.

 

Az enterovírusok – elnevezésük ellenére – általában nem emésztőrendszeri betegségeket okoznak, azonban a bélben szaporodnak, és megjelennek a székletben. A betegség cseppfertőzéssel vagy szennyezett kézzel, felületekkel terjed.

 

Az enterovírusok kizárólag emberről emberre terjednek, főként zsúfolt helyeken, illetve rosszabb higiénés körülmények között.

 

A herpangina lehetséges szövődményei

A torokfájással és nyelési nehezítettséggel kísért, lázas állapot néhány nap elteltével nyomtalanul gyógyul. A láz és az evési/nyelési nehezítettség főleg fiatal gyermekeknél viszont kiszáradáshoz vezethet.

 

Egyéb szövődmények – agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, vírusos tüdőgyulladás, fültőmirigy-gyulladás – nagyon ritkán előfordulnak. A herpangina fiatal csecsemőknél súlyos légzési distressz szindrómával, májgyulladással és szívizomgyulladással járhat.

 

A herpangina diagnosztizálása

A herpangina kórisméjének felállítása a klinikai képen vagy a Coxsackie-vírus kimutatásán alapul. A vírus polimeráz-láncreakción alapuló vizsgálattal (PCR-teszt) kimutatható, de az esetek túlnyomó többségében szükségtelen a teszt elvégzése. A diagnózis általában a nyálkahártya-tünetek és a panaszok alapján felállítható.

 

A kórismézés során fontos a herpangina elkülönítése egyéb betegségektől, mint amilyen például a herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás, a visszatérő afta (lásd: Fekélyes szájbetegségek), valamint más eredetű mandula- és garatgyulladások.

 

A herpangina kezelése

Mivel az enterovírusok, így a Coxsackie-vírusok ellen sem létezik hatékony vírusellenes szer, a herpangina kezelése során csak a tünetek enyhítése lehetséges, ami láz- és fájdalomcsillapítást, valamint szájfertőtlenítő szerrel való öblögetést foglal magában.

 

Herpangina esetén sem az ún. immunerősítő gyógyszerek, sem a nagy dózisban alkalmazott vitaminok nem rendelkeznek igazolt hatással.

 

A fájdalmas hólyagok és fekélyek okozta nyelési nehézség esetén a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel érdekében átmenetileg infúzión keresztül adott folyadékpótlás válhat szükségessé, ha a beteg hosszabb ideig nem képes a megfelelő mennyiségű folyadék és táplálék elfogyasztására.

 

Mit tehet herpangina esetén?

Nyelési nehezítettség esetén pépes, könnyen lenyelhető, puha állagú ételek képezzék az étrendet. Javasolt puding, fagylalt fogyasztása, hideg folyadék kortyolása.

 

Ügyeljen a rendszeres szappanos kézmosásra, a betegség ideje alatt mindennap fertőtlenítse a beteg által érintett felületeket, játékokat, evőeszközöket és használati tárgyakat is. A beteg a lázas, hólyagos szakasz alatt lehetőleg ne menjen közösségbe. 

KULCSSZAVAK
pharyngitis vesicularis  |   Coxsackie-vírus  |   hólyagos torokgyulladás  |   hólyagkiütés  |   cseppfertőzés  |   nyelési nehezítettség  |   láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít