egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A változókor (menopauza) jelentős életszakasz a nők életében, és bár mindenki másként éli meg, az ezzel járó jellegzetes tüneteket – szabálytalanná váló menstruációs ciklusok, hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozások – a legtöbben megtapasztalják.

 

Menopauzának azt az időszakot nevezzük, amikor a petefészek hormonjai által vezérelt menstruáció megszűnik, és véget ér a nők termékeny időszaka. A nők többsége ezt 45 és 60 éves kora között tapasztalja meg, az átlagéletkor 50-52 év. 

 

Az utolsó menstruáció előtt már évekkel korábban elkezdődhetnek a hormonális változások, mert a petefészek tartalékai fokozatosan merülnek ki, egyre kevesebb petesejt áll rendelkezésre, és egyre kevesebb női nemi hormont – ösztrogént és progeszteront – termel. Az ingadozó hormonszint miatt a menstruáció rendszertelenné válhat, és megjelenhetnek a perimenopauza tünetei, többek között: hőhullámok, alvásproblémák, a nemi vágy (női libidó) csökkenése, hangulatváltozások, súlygyarapodás, hüvelyi szárazság, heves szívdobogás, gyakori fejfájás.

 

A hőhullámok és az éjszakai izzadás a leggyakoribb tünetek közé tartoznak.

 

A hőhullámok megjelenése az ösztrogén hormon hiánya miatt következik be: a hormonális változások miatt az ösztrogén hormon szintjének csökkenése különböző agyi területek aktiválását okozza, ami végső soron a hajszálerek tágulását, vérnyomás-emelkedést, szapora pulzust fog eredményezni.

 

A változókorú nők nagy része átéli ezt a jelenséget, de erősségét, gyakoriságát tekintve eltérő mértékben. A hőhullámok rövid ideig – általában néhány percig – tartanak, és egy nap alatt többször is ismétlődhetnek.

 

A kutatások szerint az alábbi esetekben nagyobb valószínűséggel jelentkezik hőhullám:

 

 

A hőhullámok jellemzői

A hőhullám megjelenésekor az arc kipirul – az erősebb véráramlás miatt keletkezett hőt a bőr így próbálja meg leadni –, a pirosság megjelenthet a nyakon, mellkason, felkarokon is. Kísérheti szédülés és intenzív verejtékezés is.

 

A tünetek súlyosabbak lehetnek, ha a menopauzát nőgyógyászati műtét vagy onkológiai kezelés okozza. A tapasztalatok szerint a tünetek kevésbé jelentkeznek azoknál, akikre felszabadítóan hat a menstruáció elmaradása, a terhesség lehetőségének megszűnése.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A hőhullámok sok nőnek okoznak komoly kényelmetlenséget, és befolyásolják az életminőséget is. A tünetek jelentkezésekor mindenképpen ajánlatos nőgyógyász szakorvoshoz fordulni, és a tünetek kezelését szakorvosi konzultáció alapján elkezdeni.

 

A hőhullámok diagnosztizálása

A nőgyógyász a menopauza meglétét a tünetek és a havi ciklus időpontjai alapján állapítja meg. Különböző vizsgálatokat és szűréseket javasolhat, például mammográfiát (lásd Emlőszűrés), kismedencei vizsgálatot, méhnyakszűrést, hormonvizsgálatokat.

 

Az eredmények ismeretében lehet választani a különféle kezelések közül. Hormonpótlás esetén mindenképpen szükséges további orvosi vizsgálatokat elvégezni: EKG, vérvizsgálatok, testsúly- és csontsűrűségmérés, ultrahangvizsgálat.

 

A hőhullámok kezelése

A hőhullámok – és a menopauza egyéb tüneteinek – kezelésére többféle terápia áll a nők rendelkezésére. Enyhe és középsúlyos panaszok esetén hormonmentes, növényi hatóanyagokon alapuló kezelés ajánlott, hormonterápiára a súlyos tünetek esetén van szükség.

 

A kezelések elkezdése előtt érdemes változtatni az életmódon, ami enyhébb esetekben már önmagában jelentősen csökkentheti a tüneteket:

 

 

Hormonterápia

Napjainkban a nőgyógyászok középsúlyos és súlyos változókori tünetek esetén javasolnak hormonterápiát. A menopauzális hormonterápia (MHT) vagy hormonpótló kezelés a menopauza tünetei enyhítésének általános módja. A hormonszint helyreállításával elsősorban a hőhullámok, izzadás, hangulatváltozások, ingerlékenység, álmatlanság, ízületi fájdalmak és hüvelyi szárazság kezelésére hatékony.

 

A hormonterápia a következő formákban alkalmazható:

 

  • szájon át bevehető (orális) tabletták,
  • gélek vagy tapaszok (a hormonok a bőrön keresztül szívódnak fel),
  • hüvelyi krémek,
  • méhbe felhelyezhető pesszárium.

 

A legújabb vizsgálatok szerint az egészséges nők évekig biztonságosan használhatják a hormonterápiát, de fontos a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat. A terápia alkalmazásának hátránya, hogy egyes típusainál nőhet az emlőrák vagy a trombózis kialakulásának kockázata; más betegségeket ugyanakkor megelőzhet, például a csontritkulást, egyes szívbetegségeket, a cukorbetegséget és bizonyos típusú daganatos betegségeket.

 

A terápia kockázata függ az életkortól, a hormonterápia típusától és dózisától, a kezelés időtartamától és az esetleges társbetegségektől. A kockázatok minimalizálása érdekében arra kell törekedni, hogy az alkalmazott ösztrogén mennyisége a lehető legkisebb hatásos dózis legyen, különösen az idősebb, 65 év feletti nők esetében, ezért a terápiát egyénre szabottan kell alkalmazni.

 

A hormonterápia nem alkalmazható az alábbi esetekben:

 

 

Minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, ezért a menopauza tüneteiben szenvedő nőknek érdemes az előnyöket összevetniük a kockázatokkal. A gyógyszerszedés során tapasztalt esetleges mellékhatásokról, tünetekről tájékoztatni kell az orvost, nem lehet megváltoztatni vagy abbahagyni a szedésüket előzetes konzultáció nélkül.

 

Hormonmentes kezelések

Ha a hormonterápia nem alkalmazható, a menopauza tüneteinek kezelésére a nőgyógyász felírhat nem hormonális, vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszert is.

 

Enyhébb panaszok esetén érdemes kipróbálni a természetes alapanyagú növényi készítményeket és a különféle nem hormonális terápiákat a panaszok enyhítésére.

 

Ilyen alternatív megoldások lehetnek:

 

  • növényi eredetű, fitoösztrogén tartalmú étrend-kiegészítők,
  • hipnózisterápia és éberségi alapú kognitív terápia,
  • akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás.

 

Az elérhető lehetőségekről kérdezze meg kezelőorvosát!

 

A hőhullám megjelenése a hormonális változásokra adott természetes testi reakció. A test idővel alkalmazkodik a megváltozott hormonszinthez, ennek következtében a tünetek egyre kevésbé lesznek zavarók, és akár teljesen el is tűnhetnek.

 

KULCSSZAVAK
menopauza  |   változókor  |   ösztrogén  |   fitoösztrogén  |   hormonális változások  |   menstruáció  |   menopauzális hormonterápia  |   MHT  |   hormonpótlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít