egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hallásunk folyamatosan változik. A halláscsökkenés az esetek túlnyomó többségében lassan és fokozatosan alakul ki, ezért a szakemberek ajánlása szerint évente egy alkalommal mindenkinek érdemes részt venni hallásszűrésen.

 

A rendszeres, legalább éves gyakoriságú hallásszűrés különösen gyermekkorban és 60 éves kor felett fontos. Gyermekeknél a beszédfejlődés alapja a csecsemőkortól fennálló ép hangérzékelés: a rosszul halló gyermek beszéde, szókincse elmarad a kortársakétól, de az időben megkezdett hallásrehabilitáció nagyban segíti a nyelvi fejlesztésüket, beilleszkedésüket. A megfelelő hallás jelei megfigyelhetők a gyermek viselkedésében: miként reagál a hangokra, fordítja-e a fejét a hang irányába, az édesanyja hangjára mosolygással, gügyögéssel, illetve a hangos zajokra sírással, összerezzenéssel reagál-e.

 

A hallásproblémák vizsgálata különböző módszerekkel történhet. Az objektív eljárásoknál nincs szükség a páciens aktív közreműködésére, a szubjektív méréseknél a páciens aktív közreműködésével zajlik a vizsgálat.

 

Gyermekek hallásszűrése

Csecsemő- és kisgyermekkorban a hallásszűrés objektív – visszajelzést nem igénylő – vizsgálati módszerekkel történik.

 

Az első, teljes körű BERA (agytörzsi kiváltott válasz audiometria) szűrővizsgálat minden újszülött számára kötelező 1 hónapos kor előtt. A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodásának kizárására alkalmas. A vizsgálat kb. 20 percig tart. A vizsgálat során egy fülhallgatóra emlékeztető mikrofon kerül a gyermek fülére, a fül fölötti bőrre pedig egy elektróda. A vizsgálatot az újszülött hazaengedése előtt végzik el az újszülöttosztályon.

 

Az OAE (otoakusztikus emissziós) vizsgálat méri a hallás állapotát, megmutatja a halláscsökkenés jellegét. Ez a típusú hallásszűrés bármely életkorban elvégezhető, de fontos, hogy iskoláskorig időszakosan történjen hallásvizsgálat. A vizsgálat mintegy 10 percig tart, a vizsgálat során egy szondát raknak az újszülött fülébe.

 

Mindkét vizsgálat fájdalommentes. Ideális esetben alvó csecsemőn vagy nyugodt kisgyermeken, szülő jelenlétében történik a mérés.

 

Ha a kisgyermek az alábbi rizikófaktorok bármelyikével rendelkezik, 3 éves korig félévenkénti kontrollvizsgálat szükséges (akkor is, ha az újszülöttkori szűrés nem mutatott ki rendellenességet):

 

 • halláscsökkent közeli családtag,
 • fül- vagy koponyafejlődési rendellenesség,
 • hiperbilirubinémia, amely vérátömlesztést igényelt,
 • alacsony Apgar-értékek,
 • légzési distressz szindróma, ha például az újszülött meconiumot nyelt félre, azaz magzatszurok került a tüdejébe,
 • tartós gépi lélegeztetés,
 • fülkárósító gyógyszerek tartós szedése (gentamicin, citosztatikumok),
 • 1500 g-nál kisebb születési súly,
 • hallóideg- vagy vezetéses halláscsökkenéssel társuló szindrómára utaló elváltozás (pl. Treacher–Collins-szindróma, Down-kór, Waardenburg-szindróma),
 • visszatérő, elhúzódó középfülgyulladások,
 • fejsérülés, amely során a halántékcsont törik,

 

1-2 éves korban BOEL-teszttel vizsgálja a területi védőnő a hallást.

 

3–6 éves kor között évente, majd a tankötelezettségig vagy 18 éves korig 2 évente kell hallásszűrést végezni. A szűrés a védőnő feladata, és szubjektív módszerrel történik. 3-4 éves korban játék audiometria javasolt, 6 éves kortól pedig szűrő audiométerrel történik a vizsgálat. Ilyenkor fejhallgatóval történik a vizsgálat, csendes szobában. 250–8000 Hz között oktávonként vizsgálják a hallást. Az egyénnek jeleznie kell, hogy melyik fülében hallja a sípoló hangot.

 

A halláscsökkenés rendezése történhet konzervatív, sebészi módszerrel, hallókészülék alkalmazásával vagy cochleáris implantációval. A hallókészüléket lehetőleg 6 hónapos korig, az implantátumot lehetőleg 2 éves kora előtt kapja meg a gyermek.

 

Felnőttek hallásszűrése

A felnőtteknek halláspanaszok esetén célszerű először fül-orr-gégészhez fordulniuk az esetleges gyulladások, szervi elváltozások megállapítása érdekében, majd ezután felkeresniük az audiológiai szakrendelést, ahova általában fül-orr-gégész szakorvosi beutaló szükséges. A hallásveszteség megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhat, ezért fontos a diagnosztizálása és a terápia mielőbbi elkezdése.

 

A felnőttek kezdődő hallásveszteségének első jele a magas hangok esetében mutatkozik meg, például nehezebben értik a gyermekek hangját. Később egyre nehezebb a beszéd megértése, egyre fárasztóbb részt venni a társas beszélgetésekben.

 

Halláscsökkenésre utaló jelek lehetnek, ha a páciens:

 

 • két méter távolságról nem érti meg az elsuttogott szavakat;
 • a beszédet elég hangosnak érzi, mégsem hallja tisztán;
 • gyakran kell megkérnie beszélgetőpartnereit, hogy ismételjék meg az elmondottakat;
 • nehezen érti meg a beszédet a telefonban;
 • nagyobb társaságban nehezére esik követni a beszélgetést, különösen háttérzaj esetén;
 • nem hallja meg a csengőt vagy a telefont;
 • néha vagy akár állandóan zajt hall a fülében (fülzúgás).

 

Ha a halláscsökkenés hirtelen alakul ki (például hangos koncert, robbanás után), érdemes azonnal fül-orr-gégészhez fordulni, mivel a belső fül funkciózavarainak javítására csak 2 hétig van lehetőség!

 

A hallásvizsgálat speciálisan kialakított, hangszigetelt helyiségben történik. A hallásteszt – mint minden más szűrővizsgálat – az anamnézis felvételével kezdődik: a szűrést végző hallásspecialista feltérképezi azokat az élet- és munkakörülményeket, amelyek befolyásolhatják a hallásminőséget. Az anamnézis felvétele után a hallójárat állapotát ellenőrzik (a dobhártya sérülése vagy a hallójáratban lévő fülzsír esetén a hallásvizsgálatot nem lehet elkezdeni, ilyenkor fül-orr-gégész szakorvosi beavatkozás szükséges).

 

Az audiológiai vizsgálat további menete a panaszok függvényében eltérő lehet. Leggyakrabban a szaknyelvben hallásküszöb-vizsgálatnak nevezett légvezetéses és csontvezetéses vizsgálatokkal állapítják meg azt a legkisebb intenzitású hangot, amelyet a páciens már éppen meghall. A páciensnek különböző frekvenciájú hangokat játszanak le, külön-külön mindkét fülön, többszöri ismétléssel. A hangok érzékelésének pillanatában a kar felemelésével vagy egy gomb megnyomásával kell visszajelezni. A hallásküszöb feletti vizsgálatokkal pedig feltérképezik, hogy melyek azok a legerősebb hangok, amiket a páciens még tolerál, mennyire hallja meg a beszédet, és mennyire sikerül megértenie azt.

 

A vizsgálatok eredményeként a hallásspecialista megállapítja a hallásvesztés mértékét és típusát, és javaslatot tesz a kezelésére, vagy ha orvosilag (gyógyszeresen, műtéti beavatkozással) nem gyógyítható, akkor a megfelelő hallókészülékre.

 

Országos Hallásszűrés Program

A program keretében a hallásvizsgálat elvégzése – a regisztrációt követően – ingyenesen történik a jelentkező lakhelyéhez legközelebbi hallásközpontban.

 

Regisztrálni az Országos Hallásszűrés Program weboldalán található előregisztrációs űrlap kitöltésével lehet. Az űrlap elküldése után a program munkatársai 24 órán belül jelentkeznek a megadott telefonszámon, akikkel időpontot és a helyszínt kell egyeztetni (a legközelebbi helyet, ahol ingyenes hallásvizsgálatot végeznek).

 

A hallásvizsgálat képet ad arról, hogy fennáll-e kezdődő vagy akár előrehaladottabb halláscsökkenés, illetve megállapítják a halláscsökkenés kezelésének módszerét.

 

KULCSSZAVAK
hallásvizsgálat  |   BERA  |   OAE  |   halláskárosodás  |   halláscsökkenés  |   védőnő
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít