egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A jelenleg ismert májgyulladást (hepatitist) okozó vírusokat A, B, C, D és E betűjelekkel különböztetjük meg, X-szel pedig a még nem azonosított vírusokat jelöljük. Bár mindegyik vírus májbetegséget okoz, jelentős különbségek vannak a betegség lefolyásában, súlyosságában, illetve terjedésük módjában.

 

A májgyulladás D-típusát a hepatitis D (delta) vírus (HDV) okozza. A HDV-fertőzések száma az 1980-as évek óta világszerte csökkent, elsősorban a globális HBV-oltási programnak köszönhetően.

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás tünetei

A HDV csak a hepatitis B-vírus-vírus jelenlétében „szaporodik”, vagyis a delta vírus csak azokat tudja megfertőzni, akik egyidejűleg, vagy már korábban megfertőződtek hepatitis B-vel.

 

Az egyidejű fertőzést koinfekciónak nevezzük; ha pedig a beteg a hepatitis D előtt fertőződött meg a hepatitis B-vel, vagyis felülfertőzés történt, akkor szuperinfekcióról beszélünk.

 

Akut (heveny) hepatitis esetén a HBV és HDV egyidejű fertőzése változatos kórlefolyást eredményez: enyhe, de akár súlyos megbetegedés is kialakulhat. Ezek a tünetek általában a kezdeti fertőzés után 3–7 héttel jelentkeznek, és szinte megkülönböztethetetlenek a más típusú, akut vírusos hepatitisfertőzésektől.

 

Az akut hepatitis D-fertőzés jellemző tünetei a következők:

 

 • láz,
 • fáradtság,
 • étvágytalanság,
 • hányinger, hányás,
 • sötét vizelet, halvány színű széklet (a máj károsodása miatt),
 • sárgaság (a szemek és/vagy a bőr elszíneződése).

 

A krónikus hepatitis D ritkán előforduló, súlyos betegség: egy 2020-as felmérés alapján a krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő emberek közel 5%-át érinti világszerte.

 

Szuperinfekció esetén a HDV megfertőzi a már krónikusan HBV-vel fertőzött személyt, ami a betegek többségénél (70-90%-ánál) felgyorsítja a májzsugor (cirrhosis hepatis) és a rosszindulatú májdaganat (hepatocelluláris karcinóma, májsejtkarcinóma) kialakulását.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a tünetek alapján fennáll a gyanúja, hogy hepatitisvírussal fertőződhetett, különösen, ha sárgaságot is tapasztal, azonnal forduljon háziorvosához!

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás lehetséges oka

A HDV-fertőzés kockázatának elsősorban a krónikus HBV-hordozók vannak kitéve, illetve azok, akik nem védettek a HBV-vel szemben. A HBV-fertőzés kockázata tehát egyúttal a HDV-fertőzés kockázatát is jelenti.

 

A hepatitis D-vírusok – a hepatitis B-hez hasonlóan – az alábbi módon terjednek:

 

 • szexuális úton a testnedvek által (pl. nyál, sperma, hüvelyváladék),
 • fertőzött vérrel, vérkészítményekkel való érintkezéssel (pl. transzfúzió),
 • bőrön (annak sérülésein) keresztül (pl. tetoválás, intravénás kábítószerfogyasztás),
 • nagyon ritkán anyáról gyermekre történő átvitellel.

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás lehetséges szövődményei

Szuperinfekció esetén – amikor a HDV megfertőzi a már krónikusan HBV-vel fertőzött személyt – megnő a májzsugor és a rosszindulatú májdaganat kialakulásának esélye.

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi és megvizsgálja a beteget, majd laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat (pl. hasi ultrahang) kér. A fertőzés végleges diagnózisa általában vérteszttel, a vírus elleni specifikus anti-HDV immunglobulin M (IgM) antitestek kimutatásán alapul; a HDV RNS kimutatása pedig egyértelműen igazolja a betegséget.

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás kezelése

A hepatitis D-vírusfertőzés általánosan javasolt kezelése a pegilált alfa-interferon, mellyel a betegség súlyosbodását lehet csökkenteni. Ez a terápia jelentős mellékhatásokkal járhat, és egyes esetekben – aktív pszichiátriai állapotok, autoimmun betegségek, előrehaladott májzsugor – egyáltalán nem alkalmazható.

 

A hepatitis D-vírus okozta májgyulladás megelőzése

A delta vírus csak a hepatitis B-vírussal együtt okoz megbetegedést, ezért a fertőzés megelőzésére a hepatitis B elleni védőoltás az egyetlen módszer. A HBV elleni védőoltás megakadályozza a HDV-fertőzést, így a gyermekkori HBV-oltási programok kiterjesztése a hepatitis D előfordulásának csökkenését eredményezte világszerte. Hazánkban az 1985 után született gyerekeket 14 éves korukban kötelezően oltják HBV ellen.

 

A hepatitis B-védőoltás nem nyújt védelmet a HDV ellen már meglévő HBV-fertőzés esetén.

 

A fertőzés elkerülése érdekében fontos az alábbi óvintézkedések betartása:

 

 • közös körömolló, borotva, fogkefe használatának mellőzése,
 • óvszerhasználat,
 • várandós kismamák, véradók hepatitis B-szűrése.

 

KULCSSZAVAK
májgyulladás  |   hepatitis  |   delta vírus  |   HDV  |   védőoltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít