egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hüvelydaganat a legritkábban előforduló nőgyógyászati daganatos megbetegedés. A hüvelyben (vagina) – a méhet a külső nemi szervekkel összekötő izmos csőben – jelentkezik. A hüvely daganatai – más daganatokhoz hasonlóan – lehetnek jóindulatú, rákmegelőző és rosszindulatú elváltozások. Alább a rosszindulatú daganatokat taglaljuk.

 

Általában az idősebb kor betegsége, főként 60 év felett diagnosztizálják. Az esetek nagy részében nem a hüvelyből indul ki a daganat, hanem más daganatok adnak áttétet ide. Az invazív hüvelydaganatok több mint két harmada  a HPV-fertőzéssel hozható összefüggésbe.

 

A hüvelydaganat tünetei

A hüvelydaganat korai stádiumban nem feltétlenül okoz tüneteket.

 

Előrehaladtával a következő tünetek jelentkezhetnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A hüvelydaganatra jellemző tünetek sokféle betegségre utalhatnak. Ha ezeket tapasztalja, keresse fel nőgyógyászát vagy a területileg illetékes nőgyógyászati szakrendelést. Ezen kívül is járjon rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, mivel ennek során a tüneteket még nem okozó betegség felfedezhető.

 

A hüvelydaganat kiváltó okai

A hüvelydaganat lehet elsődleges (primer) vagy másodlagos. A primer, vagyis a hüvely sejtjeiből kiinduló daganat általában HPV-fertőzés következménye. A másodlagos daganat azt jelenti, hogy a szervezet más területén kialakult daganat (szeméremtest-daganat, méhnyakrák, méhtestrák, vastagbél-, végbéldaganat, petefészekrák) áttétet adott a hüvelybe, az esetek nagyobb részében erről van szó.

 

A primer hüvelydaganat több típusa is ismert, attól függően, hogy mely sejtekből indult ki a daganat. Az esetek nagyrészében laphámrákról van szó, de a daganat kifejlődhet a hüvelyben található mirigyekből (adenocarcinóma), a festéktermelő sejtekből (melanoma) és a kötőszövetből (szarkóma) is.

 

A hüvelydaganat rizikótényezői:

 

  • HPV-fertőzés,
  • idősebb kor (60 év felett gyakoribb),
  • dohányzás,
  • korábbi méhnyakrák vagy méhtestrák,
  • korábbi méheltávolítás (hiszterektómia)
  • HIV-fertőzés,  autoimmun betegségek vagy bármilyen egyéb állapot, ami az immunrendszer működését gyengíti,
  • a hüvelyben, méhnyakon atipikus sejtek jelenléte (vaginális intraepithelialis neoplasia, VAIN)
  • az érintett édesanyjának dietilstilbösztrol (DES) vetélést gátló, szintetikus ösztrogént tartalmazó gyógyszerrel való kezelése várandóssága idején (a gyógyszer 1940-1971 között volt használatban).

 

A hüvelydaganat lehetséges szövődményei

A hüvelydaganat kezelés nélkül áttétet adhat más szervekbe (pl. máj, tüdő, csontok).

 

A hüvelydaganat diagnosztizálása

A hüvelydaganat korai stádiumban lényegében tünetmentes, ezért gyakran rutin nőgyógyászati vizsgálat során derül rá fény. A méhnyak citológiai szűrésére használt Pap-teszt alkalmas lehet a daganatos sejtek kimutatására is a hüvelyben. Gyanú esetén a hüvely alapos belső vizsgálatához kolposzkópiát használnak, ha szükséges, a gyanúra okot adó helyről szövetmintát is vesznek, mely alapján felállítható a diagnózis.

 

Ha megszületik a hüvelydaganat diagnózisa, képalkotó vizsgálatok (CT, MR) mutathatják meg, hogy mennyire kiterjedt, illetve hogy átterjedt-e más szervekre is a daganat.

 

A hüvelydaganat kezelése

A kezelés módját a hüvelydaganat típusa és stádiuma, és a beteg általános fizikai állapot határozza meg.

 

Sugárkezelés

A betegség elsődleges kezelési módja a sugárkezelés, amely lehet külső vagy belső, a hüvelyen át történő (brachyterápia).

 

Műtét

Ha a daganat kisebb, mint 2 cm és első stádiumú, akkor ki lehet metszeni. Ha a sugárterápia önmagában nem elegendő, vagy a daganat kiújul, szintén szóba kerülhet a műtét. Az elhelyezkedés (hüvelyboltozat, hüvelybemenet) és a kiterjedtség határozza meg, hogy mennyire drasztikus beavatkozásra van szükség, ami az adott terület kimetszésétől a teljes hüvely eltávolításán át a kiterjesztett méheltávolításig, a nyirokcsomók vagy a kismedencei szervek eltávolításáig terjedhet.

 

Kemoterápia

Egyes esetekben kemoterápiás kezelést is alkalmaznak, de ennél a daganatfajtánál önálló használata ritka.

 

A hüvelydaganat megelőzése

A hüvelydaganat megelőzésének nincs biztos módja.

 

  • A HPV elleni oltás felvétele bizonyítottan csökkenti a hüvelydaganat kialakulásának esélyét.
  • A rendszeres nőgyógyászati szűrésen való részvétel segít a diagnózis korai felállításában.

 

KULCSSZAVAK
nőgyógyászati daganat  |   HPV  |   hüvely  |   vagina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít