egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés a fiatal felnőttek körében a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés. Az emberek 85%-a fertőződik meg HPV-vel az élete során, tehát majdnem minden oltatlan ember. A HPV a bőrt és nyálkahártyát képes megfertőzni. A vírus a laphám sérülésein keresztül jut el a méhnyak hámjának bazális sejtjeihez, majd átalakítja az egészséges sejteket.

 

Eddig több mint 130 féle HPV törzset különítettek el, ezeket a daganatképző tulajdonságuk alapján magas (high risk HPV, HR-HPV) vagy alacsony rizikójú (low risk HPV, LR-HPV) csoportokba soroljuk.

 

Az alacsony onkogenitású HPV-törzsek főként szemölcsöket okoznak és csak ritkán vezetnek rosszindulatú daganatos megbetegedéshez. Ide tartozik például a HPV 6, 11.

 

A magas onkogenitású HPV-törzsek gyakrabban okoznak rosszindulatú daganatos betegséget. Ilyen például a HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. A legnagyobb onkogén potenciállal a HPV 16 rendelkezik. Világszerte a rosszindulatú daganatos megbetegedések 5%-áért a HPV felelős.

 

HPV fertőzés esetén az immunrendszer többnyire legyőzi a vírust, és nem alakul ki betegség, azonban a hosszan fennálló fertőzés rizikófaktort jelent a rosszindulatú daganatok kialakulásának szempontjából.

 

A HPV-fertőzés nemcsak a nőket érinti: a humán papillomavírus okozta daganatok közel harmada férfiaknál alakul ki.

 

HPV-asszociált daganatok

Méhnyakrák

Néhány esettől eltekintve a méhnyakrák hátterében csaknem mindig HPV-fertőzés áll. A legtöbb esetben a betegség tünetmentes a korai stádiumában, azonban kórjelző lehet az erőteljes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, hüvelyi vérzés, illetve a közösülés során érzett fájdalom. Előrehaladottabb esetben vizelet-, illetve székletürülési gondok, lábdagadás, fogyás, étvágytalanság, veseproblémák, valamint csontfájdalom jelentkezhet. Korai stádiumban a betegség jól kezelhető az érintett területek sebészi eltávolításával, indokolt esetben kemoterápiával, illetve sugárterápiával kiegészítve; előrehaladottabb esetben kezelése csak kemoterápiával és sugárterápiával lehetséges.

Hüvelyrák

A hüvelyrákos esetek kb. 75%-áért felelős a HPV. Korai stádiumban tünetmentes, később hüvelyi vérzés, bűzös folyás, szexuális aktust követő fájdalom, valamint hüvelyi duzzanat, csomó jelentkezhet, illetve székrekedés vagy fájdalmas vizeletürítés. Elsődleges kezelési módja a sugárterápia, de műtét is szóba jöhet. Egyes esetekben citosztatikumok alkalmazásával nő a sugárterápia hatékonysága.

Szeméremtestrák

A szeméremtestrákok 70%-áért felelős a HPV. A betegség a korai stádiumban tünetmentes, később vérzés, viszketés, szeméremtesti duzzanat, elszíneződés, csomó jelentkezhet főként a nagyajkakon, illetve nem gyógyuló fekély. A szeméremtestrák terápiája elsődlegesen műtéti kezelést jelent, melyet kiegészíthet a sugárterápia.

Hímvesszőrák

A hímvesszőrák (lásd még: Férfi nemi szervek daganatai) több mint 60%-áért felelős a HPV. A betegség tünete lehet a viszketés, duzzanat, elszíneződés vagy nehezen gyógyuló seb a fitymán és a makkon, valamint a lágyékhajlati nyirokcsomók megnagyobbodása. A hímvesszőrák korai stádiumában a sugárterápia jelenti az elsődleges terápiát, ami elősegíti a szervmegtartást; előrehaladottabb esetben sebészi megoldás szükséges. Palliatív kezelés során a kemoterápia jön szóba.

Szájgarati rák

A betegség tünetmentes is lehet, de az alábbi tünetek is jellemezhetik: fülfájdalom, torokfájás, duzzadt nyaki nyirokcsomó, nyelési nehézség, rekedtség, valamint testsúlycsökkenés, a hangszín, a hangképzés megváltozása. Szájgarati rák esetén a szervmegtartás rendkívül fontos, ezért korai stádiumban a sugárterápia az elsődleges terápia. Előrehaladottabb esetben többnyire a terápiás lehetőségek kombinációjára van szükség: pl. műtét, majd azt követően sugárterápia vagy radio-kemoterápia.

Végbélrák

A végbélrákok egy részéért is a HPV-fertőzés felelős. A betegség tünete lehet a kellemetlen érzés vagy fájdalom a végbél környékén, a székletürítést követő vérzés, megváltozott székelési szokások, valamint a viszketés.

Egyéb daganatok

A HPV a fenti daganattípusokon kívül a fej-nyaki- és szájüregi daganatok, illetve a prosztatarák kialakulásában is szerepet játszhat.

Hogyan tudjuk megelőzni a daganatokat?

A daganatok kialakulása általában hosszan tartó folyamat (a méhnyakrák pl. 5–10 év alatt alakul ki), illetve a HPV okozta daganatok gyakran tünetmentesek is, ezért kiemelten fontos a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való részvétel (férfiak esetében erre egyelőre nincs lehetőség).

 

A HPV-fertőzés – és ezzel a daganatos megbetegedések egy része – védőoltással megelőzhető. Jelenleg Magyarországon a védőoltás elérhető (ld. cikkünket: HPV elleni védőoltás). A méhnyakrákkal szemben az oltás sem ad teljes védelmet, ezért rendkívül fontos a rendszeres méhnyakszűrés!

 

A fentieken kívül ajánlott még az óvszerhasználat, a gyakori partnerváltás kerülése és a fertőzés szempontjából rizikófaktort jelentő dohányzás abbahagyása.

 

KULCSSZAVAK
HPV  |   méhnyakrák  |   hüvelyrák  |   szeméremtestrák  |   hímvesszőrák  |   prosztatarák  |   végbélrák  |   fej-nyaki daganat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít