egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hisztiocitózis és a masztocitózis olyan ritka betegségek, amelyek során az immunrendszer különböző típusú sejtjei felszaporodnak és/vagy túlműködnek. Hisztiocitózis esetén a hisztiociták (más néven falósejtek vagy makrofágok), míg masztocitózis esetén a masztociták (hízósejtek) érintettek. A tünetek, a kezelés és a betegség kimenetele (prognózis) jelentősen eltérő lehet a betegség típusától és az érintett szervektől függően.

 

A természetes immunitás jelenti az elsődleges védvonalat a szervezet számára a kórokozókkal szembeni védekezésben. Sok típusú sejtes elem vesz részt a védekezésben, ezek közé tartoznak például a hisztiociták és masztociták.

 

A hisztiociták elsődleges feladata, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a szervezetben a sejttörmeléket (pl. gyulladás helyén), baktériumokat, daganatos sejteket és minden egyéb, nem kívánatos idegen testet. Hisztiocitózis esetén a hisztiociták túlzottan felszaporodnak és felhalmozódnak a szervezetben, károsítva az érintett szerveket.

 

A masztocitáknak fontos szerepük van a heparin és a hisztamin-hormonok termelésében; legnagyobb mennyiségben a bőrben, a légzőrendszerben és az emésztőcsatornában találhatók. Masztocitózis esetén ezek a sejtek kóros mennyiségben felszaporodnak és inger hatására (vagy anélkül) nagy mennyiségű biológiailag aktív amint (hisztamint), különböző citokineket és kemokineket bocsátanak ki magukból, ami allergia-szerű és idegrendszeri-, kognitív funkciót érintő tünetekkel jár.

 

Lásd még: Fehérvérsejtek

 

A hisztiocitózis és a masztocitózis főbb tünetei

A hisztiocitózis és a masztocitózis tünetei attól függenek, hogy mely szervekben és milyen mértékben történik meg az abnormális immunsejtbeszűrődés, -felhalmozódás vagy -aktiváció. Ez alapján jelentkezhetnek csak bőrtünetek, illetve szisztémás, több szervet vagy szervrendszert érintő tünetek is.

 

A hisztiocitózis és masztocitózis típusai

A hisztiocitózis és a masztocitózis különböző típusait különítjük el az immunsejtek felhalmozódásának helye és mértéke alapján.

 

A hisztiocitózis típusai az alábbiak lehetnek.

 

Langerhans-sejt histiocytosis (korábban histiocytosis X): az ún. Langerhans-sejtek megnövekedése (proliferáció) jellemző rá, előfordulhat kizárólag bőrbetegségként vagy szisztémásan, több szervet érintve is. Utóbbi esetben elsősorban a csontokat, bőrt, nyirokcsomókat, tüdőt, májat, lépet, endokrin mirigyeket és az idegrendszert érinti. Gyermekeknél (1-3 év), elsősorban a fiúknál magasabb az előfordulása. Felnőttkori kialakulás esetén valamivel gyakoribb a nőknél.

 

Letterer-Siwe-betegség: súlyos szindróma formájában, jellemzően csecsemőkorban, 3 éves kor előtt kezdődik és kezelés nélkül általában végzetes kimenetelű. A hisztiociták a  tüdőtbőrt, nyirokcsomókatcsontokatmájat és a lépet is károsítják. A tüdő összeesése (légmell – pneumothorax) is kialakulhat.

 

Haemophagocytás lymphohistiocytosis: ritka, de súlyos, életet veszélyeztető megbetegedés, mely leginkább újszülöttek és kisgyermekek körében tapasztalható, de kialakulhat felnőtteknél is. A hisztiociták és a limfociták az egyéb vérsejteket támadják meg, ami életveszélyes gyulladásos állapotot hoz létre. Jellemző tünet a nyirokcsomók duzzanata, máj- és lépmegnagyobbodás, láz és idegrendszeri rendellenességek. A kezelés általában kemoterápiával vagy őssejtátültetéssel történik.

 

Malignus histiocytosis: rosszindulatú daganat, amely kizárólag olyan sejtekből áll, amelyek alaki- és immunológiai jellemzői hasonlóak a szöveti hisztiocitáihoz. Ritka daganat, a felnőttkori non-Hodgkin limfómák kevesebb mint 1%-át teszi ki.

 

A masztocitózis típusai az alábbiak lehetnek.

 

Bőrmasztocitózis: a hízósejtek felszaporodása a bőrre lokalizálódik, így a betegség csak bőrtünetekkel jár, az életminőséget nem befolyásolja számottevően.

 

Szisztémás masztocitózis: a bőr mellett a csontvelő és egyéb szervek is érintetté válhatnak; minél több szerv és minél nagyobb mértékben érintett, annál súlyosabbak a tünetek.

 

Masztocita aktivációs szindróma (MCAS): a hízósejtek rendellenes aktivációja miatt a beteg jellemzően epizódokban tapasztalja a túlérzékenységre (allergiára) jellemző, súlyos esetben anafilaxiás tüneteket: csalánkiütést, alacsony vérnyomást, légzési nehézséget, hasmenést stb. Az epizódok során nagy mennyiségű hízósejt mediátor (hisztamin) szabadul fel – azonban az, hogy pontosan mi aktiválja a hízósejteket, ismeretlen.

 

A hisztiocitózis és masztocitózis kiváltó okai

A masztocitózis és a hisztiocitózis kiváltó oka jellemzően genetikai mutáció, azonban az esetek nagy részében nem öröklődő mutációkról van szó.

 

A masztocitózis allergiás tüneteinek fellángolását különböző allergének és ingerek elősegíthetik, melyek igen sokfélék lehetnek és nem feltétlenül mindenkinél ugyanazok. Ilyen inger lehet például a bőr dörzsölése, rovarcsípés, alkohol és bizonyos élelmiszerek vagy gyógyszerek, hirtelen hőmérséklet-változások, fizikai- vagy érzelmi stressz.

 

A hisztiocitózis és a masztocitózis diagnosztizálása

A hisztiocitózis és a masztocitózis is a meglehetősen nehezen diagnosztizálható betegségek közé tartoznak, elsősorban a szerteágazó, nem jellegzetes tünetek miatt.

 

A hisztiocitózis és a masztocitózis diagnosztizálási lehetőségei az alábbiak lehetnek:

 

 

A betegségek diagnosztizálása során fontos, hogy a rosszindulatú daganat jelenlétét kizárják!

 

A hisztiocitózis és a masztocitózis kezelése

A hisztiocitózis és a masztocitózis jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható betegségek. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére irányul.

 

A hisztiocitózis kezelésére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

 

  • lokalizált betegség esetén műtéti kezelés;
  • tünetek enyhítése (antibiotikumok, légzéstámogató eszközök, hormonterápia stb.);
  • célzott terápia (pl. vemurafenib BRAF mutáció jelenléte esetén);
  • kemoterápia (ciklofoszfamid, vinblasztin, etopozid, metotrexát);
  • immunterápia (interferon-alfa);
  • őssejttranszplantáció.

 

A masztocitózis kezelésére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

 

  • az allergiás tüneteket kiváltó allergének és ingerek kerülése;
  • Fototerápia: UV-B, UV-A és egyéb fényterápiák a sötét foltként megjelenő bőrtünetek mérséklésére;
  • célzott terápia: avapritinib és midostaurin (KIT mutáció jelenléte esetén);
  • őssejttranszplantáció.

 

A hisztiocitózis és a masztocitózis megelőzése

Mivel genetikai okra visszavezethető megbetegedésekről van szó, az orvostudomány jelenlegi állása szerint megelőzésük nem lehetséges.

 

KULCSSZAVAK
hisztiocitózis  |   masztocitózis  |   makrofág  |   hízósejt  |   hisztiocita  |   masztocita  |   immunrendszer  |   allergia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít