egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hipergammaglobulinémia ritka állapot, amely általában fertőzés, autoimmun betegség vagy rosszindulatú daganat, például myeloma multiplex következménye. Jellemzője az immunglobulinok (antitestek, gammaglobulinok) emelkedett szintje a vérben.

 

Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjék, melyek feladata a baktériumok, vírusok, gombák és idegen anyagok eltávolítása. A vérben különböző típusú antitestek keringenek. A leggyakoribb antitest az immunglobulin G (IgG). A hipergammaglobulinémiában szenvedő embereknél leggyakrabban az IgG szintje emelkedett.

 

A hypergammaglobulinémia legtöbb esete poliklonális gammopátia. A gammopátia a szervezet antitesttermelő képességének kóros növekedése. A poliklonális gammopátia azt jelenti, hogy a különböző típusú antitesteket többféle B-sejt (plazmasejt) termeli. A monoklonális gammopátia ezzel szemben azt jelenti, hogy egyféle antitestet azonos B-sejt klónok termelnek.

 

A hipergammaglobulinémia főbb tünetei

Hipergammaglobulinémiára utalhat:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A hipergammaglobulinémia önmagában nem fordul elő, csak fertőzés, autoimmun betegség vagy daganat következtében. Ha aggódik, hogy esetleg hipergammaglobulinémiája van, beszéljen orvosával vérvizsgálat elvégzéséről.

 

A hipergammaglobulinémia kiváltó okai

Mivel a hipergammaglobulinémia pontos oka nem ismert, bármilyen vírus, baktérium, gomba vagy olyan állapot, amely zavarja az immunrendszer normális működését vagy az antitestválaszt, a hipergammaglobulinémia lehetséges oka lehet.

 

Gyakran társul hipergammaglobulinémia a következő betegségekhez:

 

 

A hipergammaglobulinémiának vannak olyan formái, amelyek bizonyos genetikai hibák esetén halmozódhatnak a családban.

 

A hipergammaglobulinémia lehetséges szövődményei

A vér magas gammaglobulinszintje veszélyes, mert a fertőzések kockázatának növekedéséhez vezethet.

 

A hipergammaglobulinémia fokozott sebezhetőséget jelent a következő állapotokra:

 

 

A hipergammaglobulinémia diagnosztizálása

A hipergammaglobulinémia diagnosztizálása vérvizsgálattal történik. Az emelkedett gammaglobulinszint utalhat jelenlévő fertőzésre, májbetegségre, autoimmun betegségre vagy daganatos betegségre. A monoklonális gammopátiát szérum elektroforézissel lehet kimutatni a vérből.

 

A hipergammaglobulinémia kezelése

Mivel ez egy immunreakció, nincs kezelési módja, a kiváltó okot kell kezelni. A kezelés során ellenőrizhető, hogy normál szintre csökkent-e a gammaglobulinszint.

 

KULCSSZAVAK
immunrendszer  |   antitest  |   gammaglobulin  |   immunglobulin  |   hypergammaglobulinaemia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít