egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A horogféreg- (bányaféreg) fertőzés világszerte jelenlévő, parazita által okozott betegség. A fertőzés jól kezelhető, bizonyos esetekben tünetmentesen zajlik. A fertőzés súlyos, krónikus formája azonban vérszegénységet okozhat.

 

A horogféreg-fertőzés világszerte 576-740 millió embert érinthet, főként a fejlődő országokban. Az Ancylostoma duodenale és a Necator americanus férgek egyaránt előfordulnak Afrikában, Ázsiában és Amerikában. A horogféreg-fertőzés endémiás a Karibi-szigeteken, valamint Közép- és Dél-Amerikában.

 

A horogféreg-fertőzés legfőbb tünetei

A fertőzöttek közül sokan tünetmentesek.

 

A horogféreg-fertőzés tünetei az alábbiak lehetnek:

 

  • a fertőzés helyén, ahol a lárvák a bőrbe hatoltak, viszketés és bőrfelszínből kiemelkedő kiütés jelenhet meg;
  • a lárvák vándorlása miatt köhögés, nehézlégzés, láz, véres köpet, sípoló légzés alakulhat ki;
  • súlyosabb fertőzés esetén hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, kimerültség jelentkezhet;
  • a székletben peték láthatók.

 

Krónikus fertőzés esetén vashiányos vérszegénység alakulhat ki az erre jellemző tünetekkel.

 

A fertőzés a gyermekek fizikai és kognitív fejlődését is befolyásolhatja, a vérszegénység miatt szívelégtelenség és ödéma alakulhat ki.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

Ha a fertőzés tüneteit tapasztalja, forduljon háziorvosához!

 

A horogféreg-fertőzés kiváltó okai

A horogféreg az ember bélparazitája. A vékonybélben élő lárvák és a felnőtt férgek bélbetegséget okozhatnak. Emberben az Ancylostoma duodenale és a Necator americanus horogférgek okoznak betegséget, melyek főként meleg, nedves klímájú területeken fordulnak elő.

 

A horogférgek a gazdaszervezetben a vékonybélben telepszenek meg, petéik a széklettel ürülnek, amelyek a talajt fertőzik meg. A talajból a kikelt lárva (éretlen féreg) a következő gazdaszervezetbe a bőrön keresztül jut be, mivel képesek magukat átfúrni a bőrön. A lárvák a vér és a nyirokkeringés útján a tüdőbe jutnak, majd a légutakon keresztül felfelé vándorolnak, ezután a beteg lenyeli őket, így kerülnek a bélbe.

 

A fertőzés leggyakrabban fertőzött talajon való mezítláb járással történik, de egyes fajok (Ancylostoma duodenale) a lárva lenyelésével is terjedhetnek. A meleg és nedves éghajlatú területeken élő emberek, ahol a higiénia nem megfelelő, ki vannak téve a horogféreg-fertőzés kockázatának, ha mezítláb járnak, vagy hagyják, hogy bőrük közvetlenül érintkezzen a szennyezett talajjal. A szennyezett talajban játszó gyermekek különösen veszélyeztetettek lehetnek.

 

A horogféreg-fertőzés lehetséges szövődményei

Ritka esetben a vékonybél falán vérzés alakulhat ki, amely súlyos vérszegénységet és fehérjevesztést okoz.

 

A horogféreg-fertőzés diagnosztizálása

A diagnózis a tünetek kikérdezése után a székletminta mikroszkópos vizsgálata alapján állítható fel, mivel a széklettel horogféregpeték ürülnek.

 

A horogféreg-fertőzés kezelése

A fertőzés gyógyszeresen, rövid idő alatt jól kezelhető. Ha vérszegénység is társul a fertőzés mellé, vaspótlásra is szükség lehet.

 

A horogféreg-fertőzés megelőzése

A fertőzés megelőzése érdekében a fertőzött területen mindig viseljen cipőt, kerülje a talajjal való közvetlen érintkezést, és különösen arra figyeljen, hogy a szájába ne kerüljön föld. Ha fertőzött területre utazik, megelőző jelleggel (profilaktikusan) is szedhető gyógyszer.

 

KULCSSZAVAK
horogféreg  |   bányaféreg  |   parazita  |   Ancylostoma duodenale  |   Necator americanus  |   bélférgesség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít