egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hüvelyfolyás természetes jelenség. A normális hüvelyváladék színtelen vagy fehéres színű, szagtalan, vízszerű vagy nyálkás állagú. A váladék nedvesen tartja a hüvelyt és meggátolja a hüvelybe bejutó kórokozók elszaporodását. A normális hüvelyváladék megváltozása azonban különböző eredetű megbetegedésre utalhat.

 

A hüvelyfolyás főbb tünetei

Normális esetben is gyakran tapasztalható bővebb hüvelyfolyás. A bővebb, színtelen vagy fehéres színű, szagtalan folyás hormonális hatásra, ovuláció során, nemi izgalom hatására vagy terhesség alatt normális az egészséges női szervezetben.

 

A normális hüvelyfolyás megváltozása különböző eredetű megbetegedésre utal:

  • bomló halra emlékeztető, csípős szagú folyás – bakteriális hüvelyfertőzés (Bacterialis vaginosis),
  • sűrű, fehér, túrószerű váladék, viszkető érzés – gombás hüvelyfertőzés (Vulvuvaginalis candidiasis),
  • habos-zöldes, sárgás váladék – szexuális úton terjedő betegség (általában Trichomoniasis),
  • véres, pirosas vagy barnás váladék, alhasi fájdalommal – egyéb kórokozók (pl. Klamídia (Chlamydia) vagy Gonorrea (Gonorrhoea),
  • fájdalmas hólyagocskák megjelenése – nemi herpesz (Herpes genitalis).

 

Betegségre utaló tünet lehet a fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, nemi tájon jelentkező égő, viszkető érzés vagy akár közösülés közbeni fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosan elmondható, ha a hüvelyfolyás színe, szaga, mennyisége vagy sűrűsége megváltozik, kérjen orvosi segítséget.

 

A kóros hüvelyfolyás lehetséges okai

A kóros hüvelyfolyás hátterében több kórfolyamat is állhat. Megkülönbözetünk gyulladásos és nem gyulladásos eredetű hüvelyi folyást. A gyulladásos eredetű hüvelyfertőzést okozhatja gomba, baktérium vagy vírus, de lehet akár allergia is, vagy egyes gyógyszerek (például antibiotikumok) mellékhatása. Nem gyulladásos eredetű hüvelyfolyást okozhat hormonháztartási zavar, kismedencei gyulladás, jóindulatú méhdaganat (mióma).

 

A rendellenes hüvelyfolyás lehetséges szövődményei

A rendellenes hüvelyfolyás nemcsak kellemetlen, de igen veszélyes is. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt hüvelyfertőzés komoly szövődményekkel járó, felszálló nőgyógyászati fertőzést vagy akár meddőséget is okozhat.

 

A rendellenes hüvelyfolyás diagnosztizálása

A nőgyógyász szakorvos egy egyszerű vizsgálattal (a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálatával és alhasi ultrahanggal) felállítja a diagnózist és a leghatékonyabb terápiát javasolja. A kórokozó azonosításában mikrobiológiai tenyésztés, vizsgálat segíthet.

 

A rendellenes hüvelyfolyás megelőzése

Jelenleg nem ismerünk olyan módszert, amivel az összes hüvelyi megbetegedés és a vele járó kóros hüvelyi folyás teljesen megelőzhető lenne. Fontos a rendszeres és megfelelő tisztálkodás. Kerülje a szappanok vagy illatosított mosakodók és törlőkendők, az intim zuhany használatát! Tisztálkodáshoz használjon tiszta, langyos vizet!

 

A szexuális úton terjedő betegségek ellen a leghatékonyabb védekezést a gumióvszer használata jelenti.

 

A rendellenes hüvelyfolyás megelőzése

Fontos a rendszeres és megfelelő tisztálkodás. Kerülje a szappanok vagy illatosított mosakodók és törlőkendők, az intim zuhany használatát! Tisztálkodáshoz használjon tiszta, langyos vizet!

 

A rendellenes hüvelyfolyás gyermekkorban

Születés előtt az anya szervezetéből kapott ösztrogén miatt az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása. Ez a születés után 2 héten belül megszűnik.

 

A rendellenes hüvelyfolyás időskorban

Menopauza után, az ösztrogének hiánya miatt a normál hüvelyi folyás mennyisége csökken. Így a hüvely és a külső nemi szervek fogékonyabbá válnak a fertőzésre.

KULCSSZAVAK
hüvelyfolyás  |   hüvelyfertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít