egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hasnyálmirigy (pancreas) a gyomor alsó széle és a gyomor utáni első vékonybélszakasz (nyombél) között elhelyezkedő, kb. 12 cm hosszú, falevél alakú mirigy. Feladata a nyombélbe ürülő, különböző emésztőenzimeket tartalmazó nedv elválasztása, valamint két, a vérkeringésben lévő cukor feldolgozásához szükséges hormon – az inzulin és a glukagon – termelése.

 

A hasnyálmirigyrák az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb lefolyású rosszindulatú daganattípus. A betegség általában 50 és 80 éves kor között jelentkezik. Egyforma gyakorisággal fordul elő férfiakban és nőkben.

 

Hasnyálmirigyrák főbb tünetei

A hasnyálmirigyrák korai stádiumában nem jelentkeznek tünetek, ami nagymértékben megnehezíti a betegség felismerését. Bizonyos kezdeti tünetek utalhatnak ugyan a betegség meglétére, ám azokat más betegségek is okozhatják.

 

Ezek az alábbiak:

 • tompa, fekvő helyzetben, illetve étkezést követően erősödő fájdalom a has felső részében, amely a hátba is kisugározhat;
 • más okkal nem magyarázható étvágytalanság, fogyás;
 • a bőrt, illetve a szemfehérjét érintő sárgaság (icterus).

 

További figyelmeztető jel lehet a cukorbetegség megjelenése, mivel a hasnyálmirigy daganata megzavarhatja az inzulinműködést. A cukorbetegség tünete a kifejezett szomjúság, a gyakori (főként éjszakai) vizelés, a fáradtságérzés és a fogyás vagy izomvesztés.

 

A hasnyálmirigyrák meglétére utalhat továbbá a sárgaságot kísérő viszketés, a hányinger és hányás, a bélműködés megváltozása, a láz és hidegrázás, az emésztési problémák és a vérrögképződés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, különösen akkor, ha a tünetek hirtelen kezdődnek, forduljon a háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiára vagy onkológiai centrumba irányítja kivizsgálásra.

Ha a bőrének vagy a szemfehérjének színe sárgává változik, több mint két napja rosszul érzi magát, több mint hét napja hasmenése van, és egyéb aggasztó tüneteket észlel, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Hasnyálmirigyrák kiváltó okai

A hasnyálmirigyrák kiváltó oka egyelőre nem pontosan tisztázott, de ismert a betegség néhány kockázati tényezője.

 

Ezek az alábbiak:

 • életkor (időskor);
 • dohányzás;
 • túlzott alkoholfogyasztás, alkoholbetegség;
 • elhízás, emelkedett testtömegindex (BMI);
 • idült hasnyálmirigy-gyulladás a beteg kórtörténetében;
 • gyomorfekély a beteg kórtörténetében;
 • a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés a beteg kórtörténetében;
 • rassz (afroamerikaiak gyakrabban érintettek);
 • helytelen táplálkozási szokások (túlzott mértékű vöröshús-fogyasztás);
 • fog- és fogínybetegségek;
 • egyéb típusú rosszindulatú daganat a beteg kórtörténetében;
 • korábbi sugárkezelés;
 • passzív életmód (a rendszeres fizikai aktivitás hiánya).

 

Hasnyálmirigyrák lehetséges szövődményei

A betegség előrehaladtával az alábbi szövődmények jelentkezhetnek:

 

 • súlyvesztés;
 • sárgaság: a hasnyálmirigyrák növekedve elzárhatja az epevezetéket, aminek következtében sárgaság alakul ki (ennek jele a bőr és a szem sárgás elszíneződése);
 • fájdalom: a növekvő daganat nyomhat bizonyos idegeket a hasüregben, ezzel erős fájdalmakat okozva;
 • bélelzáródás (ileus): a daganat ráterjedhet a belekre, ami elzáródáshoz vezethet;
 • áttétek: a környező szervekre való terjedésen kívül a hasnyálmirigyrák áttétet adhat távolabbi szervekbe is, például a májba, tüdőbe.

 

Hasnyálmirigyrák diagnosztizálása

A részletes kivizsgálás fontos részét képezi a beteg kikérdezése arról, hogy korábban volt-e, vagy jelenleg van-e hasnyálmirigy-gyulladása, dohányzik-e, és előfordult-e a családjában daganatos megbetegedés.

 

A kórelőzmény felvételét és a fizikális vizsgálatot követően vérvételre és hasi ultrahangvizsgálatra kerülhet sor. A hasnyálmirigy és vezetéke kóros elváltozásának megítélésére szükség van további képalkotó vizsgálatok – például CT vagy MR vizsgálatok – elvégzésére is. Ezenkívül végezhetnek ún. PET CT vizsgálatot is. Ez a CT-hez hasonló módon történik, azonban valamilyen nyomjelző anyagot juttatnak az erekbe, így információt kapnak a szervek működéséről is.

 

Hasnyálmirigyrák kezelése

A hasnyálmirigyrák kezelésének módját ún. onkoterápiás team – onkológus, gasztroenterológus, sebész, sugárterapeuta szakorvosokból álló csoport – határozza meg a beteg korától, általános állapotától, a daganat típusától, elhelyezkedésétől, előrehaladott voltától (stádium) és az áttét meglététől függően.

 

Korai stádiumban gyógyító célú megoldás a radikális sebészeti beavatkozás. A műtét típusától függően eltávolítják a hasnyálmirigynek csak egy részét és a lépet, vagy eltávolításra kerülhet a teljes hasnyálmirigy, a lép, a gyomor, nyombél, petevezeték egy része és a közeli nyirokcsomók. A nem műthető, előrehaladott daganatoknál kemoterápiát alkalmaznak, amit kiegészíthetnek sugárkezeléssel (radioterápia).

 

A terápia fontos része a hasnyálmirigyrák fentebb részletezett szövődményeinek kezelése is.

 

Mit tehet hasnyálmirigyrák esetén?

Különös gondot kell fordítani a kezelőorvos, illetve dietetikus szakember által javasolt diéta betartására, amelynek legfontosabb eleme a zsírszegény étrend. A dohányos betegeknek javasolt a dohányzás abbahagyása, amiben leszokástámogató programban való részvétel segíthet. A hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára tilos az alkoholfogyasztás.

 

Amennyiben a sebészi kezelés során a hasnyálmirigy teljes eltávolítására került sor, az emésztéshez szükséges enzimeket külső forrásból kell pótolni. Mivel a hasnyálmirigy termeli a vércukorszint szabályozásában alapvető inzulint, a beteg élete végéig inzulinkezelésre szorul. Amennyiben a műtét során a lépet is eltávolították, a beteg fogékonnyá válhat a fertőzésekre, ezért azok megelőzése érdekében antibiotikumot kell szednie. Esetenként szükségessé válhat véralvadásgátló kezelés is a vérrögök kialakulásának megelőzésére.

 

A hasnyálmirigy-daganat műtéti eltávolítását követően a betegnek rendszeres orvosi ellenőrző vizsgálaton kell részt vennie. A kezelés során szoros együttműködésre van szükség az orvos és a beteg között, ami nemcsak a műtétet és a gyógyszerelést, hanem a megfelelő táplálkozástól kezdve a dohányzás elhagyásáig többféle fontos elemet foglal magában.

 

Hasnyálmirigyrák megelőzése

Mivel a hasnyálmirigyrák előfordulása jóval gyakoribb a dohányzók körében, ajánlott a dohányzás mielőbbi abbahagyása, ami az egyéb daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének is fontos eleme. Ehhez érdemes a háziorvos segítségét kérni, aki szervezett dohányzásleszokás-támogató programba irányítja a leszokni vágyó pácienst (lásd még: dohányzás).

 

Túlsúly esetén célszerű törekedni a testsúly normalizálására, mivel a magas BMI a hasnyálmirigyrák kockázati tényezője. Törekedni kell az egészséges táplálkozásra (különös tekintettel a vörös húsok mérsékelt fogyasztására), valamint a mérsékelt alkoholfogyasztásra. A magas kockázati csoportba tartozó egyéneknek – például akiknél genetikai hajlam, a betegség családi halmozódása áll fenn, vagy akik krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvednek – ajánlott rendszeres orvosi vizsgálaton való részvétel.

KULCSSZAVAK
hasnyálmirigy  |   hasnyálmirigyrák  |   hasi fájdalom  |   sárgaság  |   cukorbetegség  |   dohányzás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít