egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hasfali sérv kizárólag műtéti úton gyógyítható. Tervezett műtéttel helyreállítható a hasfal folytonossága.

 

Panaszokat okozó sérv esetén a műtét segít a hasfali sérv által okozott fájdalom mérséklésében azáltal, hogy megszünteti a kóros nyílást (sérvkapu) a hasfalon. A sérvműtét panaszmentes és panaszos esetekben is a hasfali sérvek szövődményeinek megelőzését biztosítja.

 

A hasfali sérv

A hasfali sérv a hasfal folytonosságának olyan veleszületett (gyermekek esetében) vagy szerzett (bármely korosztály) hibája, amely lehetővé teszi bármely olyan képlet kilépését a hasüregből, amely normál esetben nem kerül ki a hasfalon. A leggyakoribb gyermekkori veleszületett sérvek a köldöksérv és a lágyéksérv.

 

Szerzett sérvek azok a hasfalisérv-típusok, amelyek kialakulásához fizikai megterhelés, elhízás, trauma vagy korábbi műtéti beavatkozás vezetett.

 

A lakosság kb. 3-5%-ának van veleszületett vagy szerzett sérve. Ezen sérvek kb. 5%-a köldöksérv, a másik 5%-ot alkotják a ritkább sérvféleségek, például műtéti vágás helyén kialakuló hegsérvek.

 

A betegek lehetnek panaszmentesek, de igen változó panaszok is kialakulhatnak, amelyek általában nem függnek össze a sérvek méretével. Kezdődő sérvek húzó, nyilalló fájdalmakat okozhatnak a sérvkapu területén. A panaszok álláskor, járáskor fokozódhatnak, görcsös hasi fájdalom, idült székrekedés, hányinger is kialakulhat.

 

A hasfalisérv-műtét menete

A műtétet megelőzően általános sebészeti kivizsgálásra, nagyobb sérvek esetén képalkotó vizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet.

 

Közvetlenül a műtét előtt a sebész, valamint az altatóorvos megvizsgálja a beteget:

 

  • felveszi az anamnézist, kikérdezi a beteget a panaszokat illetően;
  • tájékoztatja a beteget a műtétről, az érzéstelenítés módjáról, a műtét kockázatairól, szövődményeinek lehetőségeiről.

 

A hasfalisérv-műtétet általában általános érzéstelenítésben, altatásban végzik. A sérv felett elvégzett metszést követően a sérvtömlőt kipreparálják, és a sérvtartalmat visszahelyezik a hasüregbe. A sérvkaput lehetőleg feszülésmentes varrattal, majd erre ráhelyezett speciális szövetbarát műanyag háló beültetésével zárják. A beültetett speciális háló nem felszívódó anyagból készül, teljesen szövetbarát, allergiás reakciót nem okoz. A gyógyulás során a kötőszöveti rostok átszövik, szinte egybeforrnak vele, erős, áthatolhatatlan heget képezve.

 

A műtét után

A műtétet általában 48 órás megfigyelési idő követi. Kontrollja egyhetesen varratszedéssel összekötve, valamint 4 hetesen esedékes. A felépülés során óvakodni kell a nehéz fizikai aktivitástól. A teljes gyógyulás általában 4-6 hetet vesz igénybe.

 

A hasfalisérv-műtét lehetséges szövődményei

A leggondosabb orvosi beavatkozást követően is kialakulhatnak szövődmények. A sérvműtétekkel összefüggésben előfordulhat vérzés, vérömleny (hematóma), sebfertőzés, kóros hegképződés, hasűri szervek sérülése és a sérv kiújulása. A műtéti kockázat azonban jóval kisebb, mint a kezeletlen sérv okozta egészségügyi problémák kockázata.

 

A hasfali sérv veszélyei

A kezeletlen hasfali sérv idővel panaszokhoz és akár súlyos szövődményekhez is vezethet. A sérvtömlőben hosszabb idő után összenövések alakulhatnak ki, a kitapadások miatt a sérv nem helyezhető vissza a hasüregbe, ami könnyen súlyos szövődményekhez vezethet. A sérv kizáródása során a sérvkapu gyűrűszerűen összeszorul, a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll, és a megfelelő kezelés hiányában a sérvtartalom (legtöbbször bél) elhal.

 

A kizáródás bekövetkezhet rövid időn belül, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén, vagy lassan, fokozatosan is, ami rendszerint a tömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre. Ilyenkor a beteg lassan kialakuló fájdalomról, a széklet és a szelek leállásáról számol be.

 

A kizáródást követő hat órán belül a sérv visszahelyezése a hasüregbe megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti osztályon történő bennfekvést és napokig tartó megfigyelést igényel. Sérvkizáródás esetén, ha nem sikerül időben a sérv visszahelyezése, vagy ha a visszahelyezés után nem múlnak el, sőt esetleg fokozódnak a hasi panaszok, sürgős műtét indokolt a bélelhalás veszélye miatt.

KULCSSZAVAK
sérv  |   sérvműtét  |   sérvkapu  |   sérvtípusok  |   kitüremkedés  |   egynapos sebészet  |   altatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít