egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az idiopátiás vagy immun trombocitopénia (ITP) egy vérképzőszervi megbetegedés, mely a vér alacsony vérlemezke (trombocita) számát eredményezi.  ITP esetén az immunrendszer tévesen a saját vérlemezkéket megsemmisíti, mely folyamatot legtöbbször egy fertőzés indít be.

 

A vérlemezkék a vér alvadásában játszanak fontos szerepet. Alacsony számuk esetén vérzékenység alakulhat ki. Az ITP ritka betegségnek számít, leggyakrabban a gyermekek érintettek (10000 gyermekből 1-nél fordul elő). A legtöbb esetben 1-2 héten belül magától meggyógyul, a vérlemezkeszám a normál értékére tér vissza. Ritkán 6-12 hónapig is tarthat a gyógyulás, ez esetben a gyermekorvos segítségével kezelést igényelhet a gyermek.

 

Felnőttek körében is jelentkezhet a betegség, azonban az ő esetükben spontán gyógyulásra sokkal kisebb az esély a gyermekekhez képest, így náluk a betegség krónikus, életre szóló.

 

Az ITP főbb tünetei

Az ITP-s betegek bőrén kisebb mechanikai erő hatására is bevérzések, zúzódások alakulnak ki, valamint sérülés esetén vérzékenyebbek.

 

ITP esetén az alábbi tünetek rövid időn belül kialakulhatnak:

 

 • zúzódások nyoma sérülés nélkül, főként az alsó végtagokon;
 • orrvérzés vagy fogíny vérzés;
 • bőrön kék-vörös bevérzések, úgynevezett petechiák jelennek meg, melyek dörzsölés hatására vérezhetnek;
 • vér a vizeletben vagy székletben;
 • súlyos vérvesztéssel járó menstruáció.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az ITP tünetei közül bármelyiket észleli magán vagy gyermekén, mielőbb keressék fel házi orvosukat. Ha a vérzés nem áll el, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Ha a kiütések mellé láz is társul, és a kiütések nyomásra nem halványodnak el, felmerül a meningococcus fertőzés gyanúja, ezért azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel a területileg illetékes sürgősségi osztályt.

 

Az ITP kiváltó okai

Az ITP kiváltó oka olyan antitestek (ellenanyag) kóros termelődése, melyek a szervezet saját vérlemezkéit támadják meg, ezzel elősegítve a trombociták lépben történő lebontását. Az antitestek egészséges immunrendszerrel rendelkezők körében is termelődnek, azonban normál körülmények között nem támadják meg a saját sejteket.

 

A kóros antitestek kialakulásának pontos oka még tisztázatlan, azonban valószínűsítik, hogy gyermekekben vírusfertőzés (pl.: mumpsz, influenza, rubeola), felnőttekben HIV, hepatitis vagy Helicobacter pylori fertőzés indíthatja be a kóros immunválasz kezdetét.

 

Az ITP lehetséges szövődményei

Az ITP szövődményei ritkák, azonban ha megjelennek, életveszélyesek is lehetnek (pl. agyvérzés).

 

Ha az édesanya ITP-s beteg, nagyobb esély van a szülés során jelentkező fokozott vérveszteségre, mely igencsak megterheli az anyai szervezetet, ezért a szülés előtt a trombocitaszám normalizálása javasolt.

 

Az ITP rizikófaktorai

Az ITP kialakulására kockázatot jelent más társbetegség jelenléte, mint például rheumatoid arthritis, lupus vagy antifoszfolipid szindrómaFiatal nőkben a leggyakoribb.

 

Az ITP diagnosztizálása

Az ITP diagnózisához a kórelőzmény (anamnézis) felvételt követően az orvos megvizsgálja a beteget, megtekinti bőrét, valamint vérvétel szükséges főként a vérlemezkeszám vizsgálatára, illetve egyéb betegségek kizárására.

 

Felnőttek esetén a diagnózis pontosításának érdekében, és más betegségtől való elkülönítés szükségessége miatt csontvelő biopsziára is sor kerülhet.

 

Az ITP kezelése

Gyermekeknél a legtöbb esetben, illetve enyhébb tünetekkel rendelkező felnőtteknél nincs szükség kezelésre. Azonban gyermekeknél, ha a betegség magától nem gyógyul meg rövid időn belül, illetve felnőtteknél, ha a tünetek súlyosak vagy alacsony a vérlemezkeszám, terápia válhat szükségessé.

 

A terápia a következőkből állhat:

 

 • Szteroid (prednisolon) alkalmazása segít megnövelni a vérlemezkeszámot, hosszú távú alkalmazása azonban nem javasolta mellékhatások (csontritkulás, cukorbetegség, fertőzések) miatt.
 • Intravénás immunoglobulin (IVIG) adása megakadályozza a szervezetet, hogy a saját vérlemezkéi ellen forduljon.
 • Romiplostim, eltrombopag hatóanyagú gyógyszerek a csontvelő vérlemezke termelését serkentik, azonban a trombózis esélyét növelik.
 • Rituximab alkalmazása elősegíti az immunrendszer megfékezését, így gátolja a vérlemezkék elpusztítását.
 • Végső esetben a lépeltávolítás jön még szóba, azonban így károsodik az immunrendszer, ami a tokos baktériumok (környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb baktérium, a védelmet jelentő tok miatt az immunrendszer kevésbé hatékony a fertőzéssel szemben) által okozott fertőzések gyakoriságának megnövekedésével jár, ezért fontos, hogy ha előre tervezett lépeltávolítás történik, előtte a megfelelő vakcinákat megkapja a beteg.
 • Sürgős esetben transzfúzió jöhet szóba, mely a legtöbbször vérlemezke készítményt jelent.

 

A kezelés során szükséges lehet a gyakori vérlemezkeszám ellenőrzés, így monitorozni lehet a terápia hatékonyságát.

 

Életmód ITP esetén

Fontos, hogy amíg a vérlemezkeszám alacsony, kerülje a fizikai megterheléssel járó aktivitásokat, a kontakt sportokat, melyek során sérüléseket lehet szerezni.

 

Ezen felül kerülje az ibuprofen vagy acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszereket, helyettük szükség esetén paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító, illetve lázcsillapító készítményeket alkalmazzon.

 

Kerülendők továbbá a ginkgo biloba hatóanyagú készítmények is.

KULCSSZAVAK
alacsony vérlemezke szám  |   alacsony trombocitaszám  |   vérzés  |   petechia  |   IVIG  |   szteroid  |   lép  |   antitestek  |   ITP
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít