egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szezonális influenza minden évben az őszi lehűléskor újra és újra megjelenő, cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés. A rizikócsoportokba tartozóknak – pl. 60 év felettieknek – különös hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

 

Az influenza megelőzésében a legfontosabb a védőoltás, amelyet célszerű még az influenzaszezon kezdete előtt beadatni.

 

Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Az influenza általában ártalmatlan, enyhe légúti tünetekkel jár és 1-2 hét alatt magától is gyógyul, de bizonyos esetekben – például időseknél, legyengült immunrendszer esetén – súlyos kimenetelű szövődményeket is okozhat.

 

Fontos! A COVID-19-fertőzés az influenzával könnyen összetéveszthető tünetekkel járhat (ráadásul együtt is előfordulhat a két fertőzés, lásd még: Flurona), ezért ha szezonális légúti megbetegedés tüneteit mutatja, lehetőleg ne menjen közösségbe, és tartsa be a környezetében élők védelmét szolgáló óvintézkedéseket!

 

Az influenza elleni védőoltás 2022-ben is a kockázati csoportba tartozók számára térítésmentesen kérhető.

 

Miért jelent nagyobb veszélyt az influenza az idősebb korosztályra?

Az influenza gyorsan terjedő vírus, a súlyos tünetek kialakulásának kockázata azonban nem egyforma az egyes lakossági csoportokban.

 

A súlyos tünetekkel járó influenzafertőzés kockázatát az alábbi tényezők növelik:

 

  • életkor (60 év felettiek, egészségi állapottól függetlenül);
  • várandósság;
  • a fogékonyság (az immunrendszer állapota);
  • meglévő alapbetegségek (krónikus légzőszervi betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus máj- és vesebetegségek, anyagcserebetegségek, stb.).

 

Az immunrendszer aktivitása az életkor előrehaladtával (öregedéssel) párhuzamosan gyengül – ezt más néven immun szeneszcenciának is nevezzük. Ez azt jelenti, hogy az idősebbek immunrendszere magára a fertőzésre is kevésbé képes reagálni, és ezért gyengébb a  védőoltásra adott immunválasz is. Az influenzafertőzés emiatt az idősebbeknél súlyosabb tüneteket okozhat, az oltás pedig gyengébb védettséget adhat, mint fiatal felnőttek esetén, ezért az idősebb korosztály veszélyeztetettsége még megfelelő átoltottság mellett is magasabb.

 

Az idősebb korosztályban hány éves kortól ajánlott az influenza elleni védőoltás ?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 65 évesnél idősebbeknek javasolja, a nemzetközi összehasonlításokban is a 65 éves vagy annál idősebbek influenza elleni átoltottsága szerepel. Valamennyi európai országban van ajánlás az idősebb korosztály influenza elleni védőoltására vonatkozóan, de minden ország maga határozza meg, hogy kit tekint idősebb korosztálynak, amelynél általában a lakosság egészségi állapotát és sok más egyéb tényezőt vesznek figyelembe. Magyarországon a 60 év, Lengyelországban az 55 év, Ausztriában a 65 év felettieknek javasolt az influenza elleni védőoltás.

 

Természetesen az egészségi állapotuk miatt egyéb rizikócsoportba tartozók számára is ajánlott életkortól függetlenül a védőoltás.

 

Lásd bővebben: Influenza elleni oltás krónikus betegeknek

 

Biztonságos-e a vakcina az idősebb korosztály számára?

Az influenza elleni védőoltás általában jól tolerálható és biztonságos minden korosztály számára.

 

A vakcina beadását követően ritkán alakulnak ki súlyos oltási reakciók, az enyhe mellékhatások pedig jellemzően 3 napon belül elmúlnak. A leggyakoribb tünetek a hőemelkedés, láz, enyhe végtag- és izomfájdalom, bőrpír az oltás helyén, illetve átmeneti fejfájás.

 

Klinikai vizsgálatok eredményei alapján az idősebbeknél ritkábban fordulnak elő helyi reakciók, mint gyermekeknél vagy fiatal felnőtteknél (6-33 év közöttiek esetén 20-57%, 60 év felettiek esetén 7,3%). Ennek oka a fentebb említett immun szeneszcencia lehet: az oltás az immunrendszer alacsonyabb reakciója miatt jár enyhébb tünetekkel. A mellékhatások megjelenési gyakoriságát azonban a beadás módja is befolyásolhatja: intradermális (bőrbe történő) beadás esetén magasabb, míg intramuszkuláris (izomba történő) beadás esetén alacsonyabb az előfordulási arány.

 

Idősebbek esetén az egész szervezetet érintő (szisztémás) nemkívánatos reakciók aránya szintén csekély: a leggyakoribb szisztémás reakció a rossz közérzet (7,2%), láz (5,7%), köhögés (6,6%), hasi fájdalom (13,2%), hányinger (4,5%).

 

Az influenza elleni védőoltás egyéb felnőttkorban ajánlott vakcinával történő egyidejű beadása sem növeli az oltási reakciók kockázatát.

 

Mikor érdemes beadni a vakcinát az idősebb korosztálynak?

Az influenzaoltás optimális időpontja ősszel, az influenzaszezon kezdete előtt van. Magyarországon az oltóanyagok általában október-novembertől érhetők el a háziorvosnál vagy a gyógyszertárban.

 

A helyzetet bonyolítja az immunválasz erőssége, mely életkortól és alapbetegség(ek)től függően változó az egyes lakossági csoportokban. Az oltás hatására kialakuló antitestek (ellenanyagok) szintje idővel csökken, ami a védettség csökkenését okozza, ez a jelenség idősebbekben kifejezettebb.

 

Egyes tanulmányok szerint az influenzaszezon előtt lényegesen korábban beadott védőoltás azzal a kockázattal jár, hogy később, az influenzajárvány idejére már nagyon lecsökken az ellenanyagszint. A szezon későbbi szakaszában beadott influenza elleni oltás nagyobb valószínűséggel biztosít elegendő immunitást, de ilyenkor már jelentős az influenzavírusok cirkulációja, amely növeli a fertőződés kockázatát. Az oltás időpontjának megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a védelem az oltást követően körülbelül két hét múlva fejlődik ki teljesen.

 

Az influenza elleni védőoltás beadatását általában az őszi hónapokban javasolják, de ha elmarad, akkor az oltás később, a szezon bármely szakaszában kérhető.

 

Az NNK azt ajánlja, hogy aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen, legkésőbb decemberig adassa be az influenza elleni védőoltást.

KULCSSZAVAK
influenza  |   oltás  |   megfázás  |   légút  |   köhögés  |   idősek  |   idős  |   védőoltás  |   influenzaszezon  |   kampány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít