egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az in situ carcinoma (carcinoma in situ, CIS) orvosi kifejezés a sejtek olyan abnormális csoportjára utal, amely az ép szövetben jön létre és egészséges sejtek határolják. A daganatok fejlődésének ebben a korai szakaszában az abnormális sejtcsoportosulás még nem terjedt tovább a keletkezésének helyétől. Idővel azonban a szomszédos, egészséges szövetekbe is beterjedhet, és ezáltal invazív daganattá alakulhat.

 

Az in situ carcinoma (in situ daganat) különbözik az invazív carcinomáktól (daganatoktól), amelyek már a környező szövetekbe terjedtek, és különbözik az áttétet (metasztázist) képző daganatoktól is, amelyek más szervekbe és szövetekbe is átterjedtek a szervezetben. Összességében elmondható, hogy az in situ carcinoma a daganat legkorábbi formája, s ily módon a daganatok 0. stádiumának is felfogható (stage 0 carcinoma).

 

Kialakulását tekintve egyetlen, genetikai (örökítőanyag) károsodást (mutációt) szenvedett, abnormális sejtből alakul ki az in situ carcinoma, amely aztán tovább osztódva abnormális sejtcsoportosulást hoz létre. A sejtcsoportosulás rendellenes sejtekből áll, azonban abban különbözik az invazív (egyéb szövetekbe és az érpályába is beterjedő) daganatoktól, hogy nem terjedt rá a szomszédos, ép szöveti struktúrákra, mondhatni „helyben maradt” („in situ”) a kiindulási helyén.

 

Lásd még: Daganatok képződése

 

Az in situ carcinomák típusai

Az in situ carcinomának a kiindulási szövettől, szervtől függően többféle formája létezik.

 

In situ emlődaganat

Az emlődaganatok korai kiindulási formája a ductalis in situ carcinoma (DCIS) lehet, mely a tejkivezető csövekben jelenik meg abnormális sejtcsoportosulás formájában.

 

In situ bőrdaganat

A bazálsejtes carcinoma 0. stádiuma is in situ carcinomának felel meg. Ez a bőrdaganat korai kiindulási formája, amely a bőrszövet legkülső rétegében, a hámban (epidermisben) alakul ki és még nem terjedt rá a bőrt alkotó mélyebb rétegbe, az irhába (dermis).

 

Egyéb daganatok

A hámeredetű in situ carcinoma a bőrön, az orr-, száj-, garat-, gége nyálkahártyáján, a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján, a tüdőben, a méhnyakon és a méhben, a gyomor-bélrendszerben, a vastagbélben, a vizeletelválasztó rendszerben alakulhat ki.

 

A mirigyhám-eredetű in situ adenocarcinoma a méhnyakon, a tüdőben, a gyomor-bélrendszerben jelenhet meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben olyan elváltozást észlel magán, amely újonnan jelent meg (pl. bizarr kinézetű anyajegy, kinövés vagy egyéb bőrelváltozás, csomó az emlőben, valamelyik szervben vagy a nyálkahártyán) és nem tudja egyértelműen azonosítani; vagy olyan szervi diszfunkciója alakul ki (pl. elhúzódó hüvelyi vérzés), amely aggasztja és nem tudja az okát, azonnal keresse fel háziorvosát!

 

Az in situ carcinoma lehetséges kiváltó okai

Az in situ daganatok kialakulásában genetikai (pl. örökletes genetikai tényezők, mutációk, vírusfertőzések), életmódbeli (pl. alkoholfogyasztás, dohányzás, túlzott stressz, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás) és környezeti tényezők (pl. munkahelyi ártalmak, túlzott napsütés) egyaránt szerepet játszhatnak.

Lásd még: Rosszindulatú daganatok

 

Az in situ carcinoma diagnosztizálása

Az in situ daganatok diagnózisa mindig szövettani mintavételezést (biopszia) követő szövettani (hisztopatológiai) diagnózis. A patológus képes megállapítani a szövettani minta mikroszkópos vizsgálata során, hogy a daganatos sejtek (abnormális sejtcsoportosulás) az adott szerv mely szöveti részében találhatók, átterjedtek-e a szomszédos szöveti struktúrákra, avagy sem.

 

Kivételt képeznek ez alól a képalkotó vizsgálatokkal (UH, CT, MRI) diagnosztizált áttétet képző (metasztatizáló) és invazív daganatok, melyek már a képalkotó vizsgálat elkészültekor láthatóan (távoli) áttétet adtak más szervekbe.

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

Az in situ carcinoma kezelése

A kiindulási szervtől és szervrendszertől függően sebészi kimetszésre vagy műtétre kerülhet sor. A szövettani típustól függően további terápia válhat szükségessé.

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

Az in situ carcinoma megelőzése

Általánosságban elmondható, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében elengedhetetlen az egészséges életmód (egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, lehetőségekhez mérten „stresszmentes” életforma, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése stb.), valamint a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel (nőgyógyászati éves rákszűrés, emlőrákszűrés, vastagbélrák-szűrés, tüdőszűrés stb.). Ugyanezen ajánlások érvényesek az in situ carcinoma kialakulásának megelőzésére is, mivel a daganatok 0. stádiumaként határozható meg.

 

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
in situ carcinoma  |   daganat  |   stage 0  |   0. stádium  |   karcinóma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít