egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elmúlt évtizedekben egymást követték a különböző diéták, amelyek közös tulajdonsága a szigorúság és gyakran a komoly megszorítások voltak. Ennek szöges ellentéte az intuitív étkezés, amely az étkezési zavarok ellen is hatásos lehet.

 

Az intuitív étkezés a megszokott diéták szöges ellentéte, ami megváltoztathatja az ételekhez, az egyes tápanyagcsoportokhoz való viszonyt is. A fogalmat Evelyn Tribole dietetikus és Elyse Resch táplálkozási terapeuta vezették be 1995-ös, azonos című könyvükben (magyarul is elérhető). A módszer lényege, hogy szakítson a jó ideje elterjedt diétakultúrával, amelynek célja a súlyvesztés. A két szakértő megfigyelése alapján a fogyókúrák hosszú távon nagyon kis százalékban hatékonyak, viszont gyakran okoznak egészségügyi- és pszichológiai károkat, és gyakori mellékhatásuk a hízás.

 

Az intuitív étkezés a kívülről kapott, szigorú szabályrendszer által meghatározott étkezés helyett azt javasolja, hogy a szervezet belső ösztöneit felismerve és követve kell táplálkozni. Ez nem jelent teljes kontrollmentességet, a módszer egyik lényeges pontja az éhségérzet és telítettségérzet pontos felismerése és követése. A másik fontos pont, hogy semmilyen élelmiszer vagy alapanyag nem számít tiltottnak. Az elmélet szerint gyermekként mindenki tisztában van az éhség-telítettség érzésével, és eszerint is táplálkozik, ahogyan azt is érzi, hogy szervezetének éppen mire van szüksége. Ezt a természetes ösztönt a külső hatások befolyásolják, amelyek azután átveszik az irányítást a táplálkozás felett.

 

A módszert több tudományos kutatás is vizsgálta, és nagy részük igazolta, hogy az e szerint táplálkozók esetében kisebb a táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia stb.) gyakorisága, pozitívabb az énképük és magasabb a pszichológiai jóllétük foka.

 

Az intuitív étkezés alapelvei

A módszer javaslata szerint meg kell próbálni kiiktatni a negatív üzeneteket, amelyeket a társadalom, média stb. egyes élelmiszerekhez, illetve a testsúlyhoz társít. Ezek helyett egy megengedőbb, az ösztönöket jobban követő táplálkozási szokásrendszer állhat össze.

 

Az intuitív étkezés 10 alapelve

1. A diétamentalitás elutasítása

A szerzők szerint az ételekkel kapcsolatos legtöbb kommunikáció a diétakultúrára épül, ennek felismerése és aktív elutasítása segít visszatalálni a saját igények felismeréséhez.

 

2. Az éhség tiszteletben tartása

A diéták általában azzal járnak, hogy a diétázó nem vesz tudomást az éhségérzetről, holott az természetes biológiai késztetés. Az intuitív étkezés egyik lényeges pontja ennek felismerése és kielégítése azzal, amire a szervezetnek szüksége van.

 

3. Az ételekkel való kibékülés

Az egyes ételtípusok, alapanyagok kizárásának, a megszorító korlátozásoknak elengedése.

 

4. Az „ételrendőrségnek” való ellentmondás

Jellemző, hogy sokan egyes ételeket bűnösnek minősítenek – e negatív minősítések elengedése az intuitív étkezés egyik alappillére.

 

5. A megelégedettség felfedezése

Az éhség felismerésének és az annak való engedelmeskedésnek újratanulása mellett a megelégedettség újratanulása is fontos elv. Ezáltal az ember éppen azt eszi, amit a szervezete kíván.

 

6. A teltség érzése

A teltség érzésének megfigyelése és arra való reagálás segítségével a szervezet által kívánt ételekből éppen a megfelelő mennyiséget viszi be az ember.

 

7. A saját érzelmek felé kedvességgel való fordulás

Az evés és egyes ételek, valamint az érzelmi megküzdés gyakran összefonódik. Az alapelv lényege, hogy a negatív érzelmek elfogadása segít abban, hogy azokat más módon, ne ételek által oldja az ember.

 

8. A test tisztelete

Az étkezésnek és a sportnak nagy szerepe van a testalkat kialakulásában, de abban más tényezők is szerepet játszanak. A módszer elfogadja a különböző alkatok létét, és elengedi az alak miatti hibáztatást.

 

9. Mozgás

Az intuitív étkezés alapelve szerint a mozgásnak nem a kalóriaégetésről és az alakformálásról kell szólnia, hanem arról a jó érzésről, amelyet ad.

 

10. Az egészség tisztelete gyengéd táplálkozással

Az ösztönök és érzések követése mellett a tudomány eredményeit is figyelembe veszi a módszer, ennek eredményeként a belső késztetés és a megszerzett tudás kombinációja adja a legjobb táplálkozási módszert.

 

KULCSSZAVAK
étrend  |   diéta  |   fogyókúra  |   testsúly  |   étkezési zavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít