egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ivóvíznek amellett, hogy nem tartalmazhat káros anyagokat és veszélyes mikroorganizmusokat, esztétikai elvárásoknak is meg kell felelnie: a fogyasztó számára elfogadhatónak kell lennie. Annak megítélése azonban, hogy mi elfogadható, nagymértékben függ az egyéni ízléstől és a megszokástól is.

 

Fontos! Az ivóvíz esztétikai megváltozása az esetek nagy részében nem jár egészségügyi kockázattal.

 

Az esztétikai problémák oka gyakran az épületen belüli belső hálózatban vagy a fogyasztói szokásokban keresendő. Hosszabb ideig nem használt hálózatban (pl. nyaralás alatt) a víz hosszú ideig tartózkodik (pang), és ez az ízére és a szagára is kihathat.

 

Ivóvízzel kapcsolatos panasz esetén először az ivóvízszolgáltatónál érdemes érdeklődni, ezt követően, ha szükséges, a területileg illetékes népegészségügyi szervnél lehet panaszt tenni. Amennyiben fogyasztói panaszbejelentés érkezik, az illetékes területi mérnökség haladéktalanul köteles kivizsgálni az esetet, megalapozottság esetén pedig meghatározni a szükséges intézkedéseket, műszaki beavatkozásokat, a vízminőségvizsgálati helyek és komponensek körét.

 

Az ivóvízbiztonságról, az ivóvíz minőségét meghatározó tényezőkről bővebben tájékozódhat az NNGYK Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály Vízhigiénés Laboratóriumának honlapján.

 

Színproblémák

Az ivóvíz elszíneződését jellemzően a vízbe oldódott különféle ásványi anyagok okozzák. Ezek egy része természetes forrásból, más része a vízvezetékrendszerből származhat.

 

Az ivóvíz elszíneződésének okai az alábbiak.

 

Sárgás vagy barnás szín

Az ivóvízben lévő természetes eredetű szerves anyagok, például humin vagy fulvin, valamint a vas oxigén hatására történő kicsapódása okozhatja.

 

Fekete szín

A leggyakoribb ok a mangán jelenléte az ivóvízben. Anaerob vagy alacsony oxigéntartalmú körülmények között a vas- és mangánvegyületek kicsapódhatnak a vízhálózatban, ami fekete színű elszíneződést eredményezhet. Ez általában nem káros az egészségre, de az ivóvíz fogyaszthatatlanná válhat.

 

Fehér szín

A fehér szín gyakran levegő bekeveredése, illetve magas ásványianyag-tartalom vagy magas vízkeménység miatt jelentkezhet. Az ivóvízben lévő levegő néhány perc alatt kiszellőzik, és a víz átlátszóvá válik. Amennyiben a víz keménysége okozza az elszíneződést, a víz kitisztulása több időt vesz igénybe (kb. 1 óra), és megfigyelhetően fentről lefelé következik be a víztároló edényben a részecskék leülepedése. A fehér szín megjelenése nem függ össze sem a klór, sem egyéb vegyszer adagolásával.

 

Aktívszén szemcsék

Az aktívszenet tartalmazó víztisztító készülék nem megfelelő beüzemelése vagy meghibásodása esetén fekete szemcsék jelenhetnek meg a vízben. Ebben az esetben ajánlott a készülék szervizelése.

 

Vízkőkiválás

Nagy ásványianyag-tartalom esetén vízkőkiválás léphet fel, ami fehér elszíneződést okozhat, és a víz kitisztulása lassúbb lehet. Ez általában nem káros az egészségre.

 

Szagproblémák

Az ivóvíz szagának megváltozása mögött jellemzően a víz fertőtlenítése céljából alkalmazott fertőtlenítőszerek, illetve a vízvezetékekben megtelepedő, az ivóvízben elszaporodó mikroorganizmusok állhatnak.

 

Klóros szag

Alapvető közegészségügyi követelmény az elosztóhálózatban esetlegesen végbemenő káros mikrobiológiai, bakteriológiai folyamatok megelőzése és visszaszorítása, ami általában fertőtlenítőszer adagolását követeli meg. Ezt világszerte leggyakrabban a víz klórozásával végzik. A maradék klór önmagában az ivóvízben nem jár egészségkockázattal. Nagyobb szervesanyag- vagy ammóniatartalmú vizek esetén azonban a klórozás következtében a vízben természetesen jelenlévő anyagokból egyéb klór-oxidációs és fertőtlenítési melléktermékek is keletkezhetnek, melyek okozhatják a jellemző „klóros szagot”. Ezek jelenlétét azonban az ivóvízszolgáltatók, illetve a területileg illetékes népegészségügyi szervek folyamatosan vizsgálják, és amennyiben mennyiségük meghaladja a határértéket, azonnal beavatkoznak a probléma megoldása érdekében.

Megoldás: a víz szellőztetése néhány perces időtartamra.

 

Dohos, földes szag

Általában egészségre nem káros mikroorganizmusok, mint az aktinobaktériumok vagy algák jelenléte okozza. Mikroorganizmusok természetes módon előfordulnak az ivóvízben, számuk azonban megemelkedhet jellemzően a nyári, meleg hónapokban az épületek belső vezetékszakaszaiban, különösen hosszabb vízhasználati szünetek (pl. nyaralás) alkalmával. Általánosságban elmondható, hogy a földes szagú víznek nincs káros hatása az egészségre, azonban érzékszervi problémát okoz.

Megoldás: az ivóvíz főzésre és ivásra csak a vízcsap kifolyatása után ajánlott.

 

Ízproblémák

Az ízproblémát jellemzően a fémes íz tapasztalása jelenti.

 

Fémes ízt okozhatnak az alábbi szennyeződések.

 

  • A fémtartalom lehet természetes, például vas vagy mangán, amelyeket a víz előállításához használt nyersvíz a kőzetekből old ki. Csökkentésükre megfelelő technológiai megoldások állnak rendelkezésre a víztisztítás lépései során.
  • Fémes íz származhat emberi szennyezésből vagy a szerkezeti anyagokból, vezetékekből történő kioldódással (például réz, ólom). A réz kioldódása kékeszöld elszíneződésként jelentkezhet, ami zavaró lehet. A réz általában az épületek belső vezetékeiből származik, különösen az újonnan beépített rézvezetékek esetében; a kioldódás az idő múlásával csökkenhet. Nagy rézkoncentráció hosszabb használati szünetet követően alakulhat ki, ilyen esetben a víz fogyasztása hányást, hasmenést okozhat (rézmérgezés).
  • A hosszabb állás után (2-3 nap) az ivóvízvezetékekben pangó víz nagyobb mennyiségben oldhatja ki a fémeket, ezért javasolt a hideg víz kifolyatása a friss hideg víz megérkezéséig.
  • A vasas íz leggyakrabban a vízbázisból vagy a vezetékekből származik, és bár nem káros az egészségre, sokak számára kellemetlen lehet.

 

Amennyiben bizonytalan abban, hogy a víz esztétikai változása egészségügyi kockázatot jelent-e, jelezze a problémát a vízszolgáltatónál, vagy a területileg illetékes népegészségügyi hatóságnál.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

 

KULCSSZAVAK
víz  |   vízminőség  |   ivóvíz  |   szag  |   szín  |   íz  |   ivóvízbiztonság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít