egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az inzulinóma a hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak egyik fajtája.

 

A hasnyálmirigy hormontermelő daganatai

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedései közé tartozik a hasnyálmirigyrák, valamint a hasnyálmirigy hormontermelő, más néven szigetsejtes (neuroendokrin) daganata (inzulinóma, gasztrinóma, glukagonóma). A hasnyálmirigy szigetsejtes daganatai – a termelt különböző hormonjainak szabályozatlan termelődése révén – többféle tünetet okozhatnak.

  

Ezek a daganatok a tünetek megjelenése szempontjából két csoportba sorolhatók:

 

  • Működő (aktív) daganatok: az adott hormon fokozott felszabadulása különböző tüneteket okoz.
  • Nem működő (inaktív) daganatok: a fokozott hormontermelésre nem utalnak tünetek, miközben kimutatható a hasnyálmirigy endokrin daganatának jellegzetes szövettani szerkezete.

 

A hormontermelő daganatok kialakulásának pontos okai egyelőre tisztázatlanok. Genetikai hajlam feltételezhető a hátterükben, mivel nagyobb esély van a hormontermelő daganatának kialakulására azoknál a személyeknél, akik az alábbi megbetegedések valamelyikében szenvednek:

 

 

Inzulinóma

Inzulinómának nevezik az elsősorban a szigetsejtekből kialakuló, inzulint termelő daganatokat. Az inzulinóma a hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló daganata, amely az esetek 80 százalékában a mirigyhámból kiinduló, jóindulatú daganat (adenóma). Átlagos mérete 1,5-2 cm. Kivételesen ritka esetben a hasnyálmirigyen kívül – például a nyombél falában – elhelyezkedő, ún. ektópiás inzulinóma is előfordul. A betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

 

Inzulinóma főbb tünetei

A betegség legfőbb ismérve az, hogy az alábbi három feltétel együttesen teljesül:

 

  • a vércukorszint az étkezések között hirtelen lecsökken (hipoglikémia), és ez vércukormérővel igazolható;
  • ezzel egyidőben a kórosan alacsony vércukorszintre utaló tünetek jelennek meg (ld. alább);
  • táplálkozás hatására a rosszullét tünetei elmúlnak.

 

A betegség jellegzetes tüneteit az inzulin túltermelése miatt lezuhanó vércukorszint (hipoglikémia) váltja ki. Ezek a következők lehetnek: izzadás, hőhullámok, szívdobogásérzés, szapora szívverés, reszketés, gyengeségérzés, szorongás, hányinger, hányás.

 

Az első tünetek megjelenése és a betegség felismerése között átlagosan 3-5 év telik el. Ennek az a magyarázata, hogy az inzulinómás betegek gyakran nem észlelik az alacsony vércukorszintet, mivel a vér-agy gáton át történő glükózszállítás fokozódása enyhítheti a kritikusan alacsony vércukorszint idegrendszeri következményeit. Súlyosabb esetekben az idegrendszeri tünetek a következők: eszméletvesztés, tudatzavar, szédülés, kettős látás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb leírt tüneteket tapasztalja, forduljon háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiai kivizsgálást kezdeményez.

 

Az inzulinóma diagnosztizálása

A kórisme megállapításához laboratóriumi vizsgálatok, különböző diagnosztikus próbák és a daganat elhelyezkedését feltérképező képalkotó vizsgálatok elvégzése szükséges.

 

Az alábbi vizsgálatokat célszerű kórházi körülmények között elvégezni:

 

  • Éhezési próba: belgyógyászati osztályon történik, időtartama maximum 72 óra, de az inzulinómás betegek háromnegyedénél már 24 órányi éhezést követően kialakul a hipoglikémia.
  • Daganat helyének meghatározása: MR-vizsgálat, illetve katéteres képalkotó eljárással végzett vizsgálat (perkután transzhepatikus porta véna katéterezés).

 

A kivizsgálás fontos eleme a más okból kialakuló hipoglikémia kizárása.

 

Az inzulinóma kezelése

Az inzulinóma kezelésének leghatékonyabb módja a sebészeti beavatkozás. A műtét hagyományos sebészi feltárással vagy laparoszkópos módszerrel történik. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé. Rosszindulatú inzulinóma esetén a daganat tömegének műtéttel történő csökkentése enyhítheti az alacsony vércukorszint tüneteit.

 

Amennyiben a műtét nem vezet eredményre, vagy valamilyen okból – a beteg kora, társbetegségei vagy a daganat elhelyezkedése miatt – nincs lehetőség a sebészi beavatkozás elvégzésére, az inzulin-kiválasztás gyógyszeres gátlása javasolt. Rosszindulatú inzulinóma esetén kemoterápia alkalmazása szükséges.

 

Mit tehet inzulinóma esetén?

Az inzulinóma kezelésének fontos kiegészítője a diéta. A betegség kezdeti stádiumában az alacsony vércukorszinttel járó rosszullétek megfelelő táplálkozással kivédhetőek. Ajánlott a napi 6-8 alkalommal történő étkezés, a lassan felszívódó szénhidrátok és a keményítőt tartalmazó ételek előnyben részesítése.  Az ellenőrizetlen diéta – a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása – elhízáshoz vezethet, ezért az étrendet illetően a kezelőorvos, illetve dietetikus szakember útmutatását kell követni.

 

A hasnyálmirigyműtét szövődményeként heveny hasnyálmirigy-gyulladás léphet fel, folyadékkal telt üreg, ún. álciszta (pszeudociszta) alakulhat ki, és nem ritkán 2-3 hétig tartó magas vércukorszint (hiperglikémia) jelentkezhet.

KULCSSZAVAK
inzulinóma  |   adenóma  |   inzulin  |   hasnyálmirigy-daganat  |   hiperglikémia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít