egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az INR (International Normalized Ratio) vizsgálat a vér alvadásához szükséges időről ad képet. Ezt leggyakrabban véralvadásgátló gyógyszert szedők körében vizsgálják annak érdekében, hogy pontosan be lehessen állítani a szedendő gyógyszer megfelelő adagolását.

 

Az INR vizsgálat eredményét a protrombin időből származtatják. A protrombin egy K-vitamin-függő fehérje és véralvadási faktor, amelyet a máj termel. A protrombin idő azt az időt jelenti, ami alatt megalvad a vér bizonyos anyagok hozzáadása után.

 

Az INR meghatározása során a betegnél mért protrombin időt hasonlítják össze az egészséges populáció protrombin idejével. A kettő arányát nevezzük INR értéknek.

 

Az INR vizsgálat indikációi

Indokolt az INR rendszeres mérése az olyan véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetében, amelyek a K-vitamin hatását gátolják, mint például a warfarin vagy kumarin. Ezeket a véralvadásgátlókat elsősorban a pitvarfibrillációbanban vagy mélyvénás trombózisban szenvedő, illetve műbillentyűvel rendelkező betegek szedik. Az INR érték megmutatja, hogy mennyire működik hatásosan a szervezetben az adott véralvadásgátló szer.

 

Az INR teszt továbbá lehetőséget ad a véralvadás működésének vizsgálatára, és az esetleges vérzési rizikó feltérképezésére a műtéti beavatkozások előtt, de a máj működéséről és állapotáról is tájékozódhatunk ezen érték segítségével.

 

Az INR vizsgálat előtt

Számos tényező befolyásolhatja az INR vizsgálat eredményét, ezért a vizsgálat előtt tájékoztassa az orvost a szedett gyógyszereiről, betegségeiről, illetve ha valamilyen speciális diétát követ, ugyanis egyes élelmiszerek fogyasztása, mint például máj, csicseriborsó vagy kelbimbó szintén befolyásolhatják a vizsgálat eredményét.

 

Fontos, hogy az alkoholfogyasztás is módosíthatja a kapott eredményt, így erről is érdemes tájékoztatni az orvost!

 

Az INR vizsgálat

Az INR vizsgálatot vénás vérből vagy ujjbegyből vett vérmintából végzik. Maga a vérvétel mindössze pár percet vesz csak igénybe.

 

Az ujjbegyből vett vérminta otthoni INR vizsgálatra is alkalmas lehet azok számára, akik hosszútávon szednek véralvadásgátlót.

 

Az INR vizsgálat után

Az INR vizsgálatot laboratóriumtól függően pár óra vagy pár nap alatt értékelik ki. Számos helyen lehetőség nyílik ujjbegyből vett vérminta vizsgálatára is, mely már pár perc alatt eredményt ad.

 

Az INR érték

Egészséges emberekben az INR normálértéke 1 körüli. Véralvadásgátló szedése mellett az INR értéke magasabb lesz. Pitvarfibrilláció vagy mélyvénás trombózis esetén az INR célértéke általában 2 és 3 közötti, azonban ez az adott betegségtől, és a páciens állapotától függően változhat. Az INR értékének beállítása minden esetben a kezelőorvos feladata.

 

Az INR érték segít abban, hogy a véralvadásgátló gyógyszert megfelelő adagolásban kapja a beteg. Túlságosan nagy dózis esetén az INR megnyúlik és a vérzés kockázata fokozott. Amennyiben viszont az INR értéke nem éri el a céltartományt, úgy a betegnek emelkedett rizikója van a trombózisra.

 

Magasabb INR érték további vizsgálatokat tehet szükségessé, mert a lassú véralvadás oka lehet:

 

  • májelégtelenség;
  • véralvadásért felelős fehérjék csökkent mennyisége;
  • K-vitaminhiány;
  • véralvadási faktorok működéséhez szükséges anyagok hiánya.

 

Alacsonyabb INR érték hátterében ezzel szemben a következők állhatnak:

 

  • K-vitaminban gazdag ételek túlzott fogyasztása, például brokkoli, csicseriborsó, zöld tea, kelkáposzta, illetve szójababot tartalmazó ételek;
  • ösztrogént tartalmú terápia, például fogamzásgátlók vagy hormonpótló készítmények.
KULCSSZAVAK
véralvadásgátló  |   K vitamin  |   warfarin  |   kumarin  |   protrombin  |   pitvarfibrillációt  |   műbillentyű
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít