egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A korai serdülés (pubertas praecox) gyermekeket érintő betegség. Jellemzője, hogy a pubertás során végbemenő nemi érés és a testmagasság-növekedés korábbi életkorban jelentkezik.

 

A betegség hátterében legtöbbször ismeretlen eltérések állnak. Lányok esetén 8, fiúk esetén 9 éves kor előtt bekövetkező testi változás esetén beszélünk pubertas praecoxról. Kezelése során gyógyszerek segítségével próbálják késleltetni a további fejlődést, érést.

 

Mind a fiúk, mind a lányok esetén megkülönböztetünk valódi, centrális és inkomplett, perifériás korai serdülést, ezenfelül a lányok esetén beszélhetünk még izolált, átmeneti pubertas praecoxról is.

 

Serdülés

A serdülés során a testmagasság nő, a test alakja, mérete megváltozik, beindul a szőrnövekedés, valamint a szervezet reprodukciós képességre tesz szert érése során.

 

A korai serdülés főbb tünetei

Az alábbi tünetek utalhatnak korai serdülésre, amennyiben a lányok esetén 8, a fiúk esetén 9 éves kor előtt jelentkeznek:

 

 • lányoknál: az emlő méretének megnagyobbodása (thelarche praecox), első menstruáció (menarche),
 • fiúknál: a here és pénisz méretének növekedése, arcszőrzet megjelenése, hang mélyülése,
 • szőrzet megjelenése szeméremtájon (pubarche praecox) és hónaljon,
 • akne,
 • felnőttes testszag.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az imént felsoroltak közül bármelyiket észleli gyermekénél, forduljon házi gyermekorvosukhoz.

 

A korai serdülés kiváltó okai

A normális pubertás során az agy GnRH- (növekedésihormon-termelést stimuláló hormon) termelése indítja el a serdülés folyamatát. Ez – elérve a hipofízist (az agyalapi mirigyet) – további hormonok termelődését indukálja, ami lányok esetén a petefészek ösztrogén-, fiúk esetén a here tesztoszterontermelését eredményezi. Az ösztrogén a női reproduktív szervek fejlődéséért és éréséért felel, míg a tesztoszteron a férfi reproduktív szervekért.

 

A korai serdülés kiváltó oka lehet centrális és perifériás eredetű.

 

A centrális pubertas praecoxot a hypotalamikus központ korai aktiválódása eredményezi, azonban képalkotó vizsgálatokkal legtöbbször elváltozás nem mutatható ki. Lányok esetén 8 éves korban jelentkezik a thelarche, és 9,5 éves kor előtt jelentkezik a menarche. A pubarche a mellékvese működése által szabályozott, így az nem feltétlenül jelentkezik ebben a formában.

 

A serdülés tehát túl korán indul, azonban a menete és a folyamat lépései szabályosan mennek végbe.

 

A legtöbb esetben a kivizsgálás során nem tapasztalnak semmiben eltérést, a gyermek egészséges.

 

Ritkább esetben az alábbi kórképek állhatnak a tünetek hátterében:

 

 • a központi idegrendszert (agyat, gerincvelőt) érintő daganat,
 • veleszületett agyi rendellenesség, pl. vízfejűség, hamartoma,
 • az agyat, illetve a gerincvelőt ért besugárzás,
 • az agyat, illetve a gerincvelőt ért sérülés,
 • McCune–Albright-szindróma, amely egy genetikai eredetű betegség,
 • kongenitális adrenális hiperplázia: a mellékvese hormontermelését befolyásoló genetikai betegség,
 • hipotireózis: a pajzsmirigy által termelt hormonok csökkent mennyisége.

 

A perifériás pubertas praecox kialakulásában lányok esetén az ösztrogénnek, míg fiúkban a tesztoszteronnak van jelentősége.

 

Egyes esetekben a GnRH normál szintje mellett csak az ösztrogén- és tesztoszteronszint-változás figyelhető meg, amely a petefészek, a here, a mellékvese vagy a hipofízis zavarának tudható be.

 

Mind a fiúk, mind a lányok esetén az alábbi esetek alakíthatnak ki perifériás korai serdülést:

 

 • mellékvese- vagy hipofízisdaganat, amely ösztrogén- vagy tesztoszteronképződést indukál,
 • McCune–Albright-szindróma,
 • ösztrogént vagy tesztoszteront tartalmazó kenőcsök vagy krémek használata,
 • lányok esetén petefészekciszta, illetve daganat okozhat még korai serdülést,
 • fiúk esetén tesztoszteront termelő Leydig-sejt- vagy csírasejteredetű tumorok, illetve familiáris gonadotropinfüggetlen pubertas praecox állhat még a tünetek hátterében.

Csecsemők esetén beszélhetünk még izolált, átmeneti korai thelarche pubertas praecoxról, ami annyit jelent, hogy fél- és kétéves kor között a lányokban egy fokozottabb ösztrogéntermelés eredményeként az emlő mirigyállománya megduzzadhat. További teendőt nem igényel, ha más tünet nem társul hozzá, és a csontkor is normális.

 

A korai serdülés rizikófaktorai

Az alábbi tényezők megléte megnövelheti az esélyét a korai serdülés kifejlődésére:

 

 • női nem,
 • afroamerikai származás,
 • túlsúly,
 • szexhormontartalmú krémek használata,
 • egyéb, hormonháztartást befolyásoló társbetegség, pl. McCune–Albright-szindróma,
 • a központi idegrendszert ért sugárzás.

 

A korai serdülés lehetséges szövődményei

A korai serdülés lehetséges szövődménye a kis magasság, mivel kezdetben a testmagasságuk kortársaikhoz képest nagyobb, azonban növekedésük hamarabb leáll. A korai serdülés további szövődménye lehet a testi változások okozta szociális és pszichés stressz, amely önbizalomhiányt, súlyos esetben akár depressziót is előidézhet.

 

A korai serdülés diagnosztizálása

A korai serdülés diagnosztizálásához az orvos felveszi a gyermek és a család részletes anamnézisét, amely során képet kap arról is, hogy előfordult-e már a családban hasonló betegség. Ezt követően fizikális vizsgálatra (testmagasságmérés, nemi szervek vizsgálata, bőrjelenségek, idegrendszeri eltérések vizsgálata), majd vérvételre kerül sor, melynek segítségével a hormonszintekről kap az orvos tájékoztatást.

 

A diagnózis alkotáshoz a gyermek kezéről és csuklójáról készített röntgenfelvétel is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen információt nyújt a gyermek csontja érettségi szintjének megfelelő koráról.

 

A centrális és perifériás eredet elkülönítésére GnRH-tesztet végeznek: a vizsgálat elején vért vesznek a gyermektől, majd GnRH-t adnak neki, és ezt követően többszöri vérvétel segítségével monitorozni tudják a hormonszintek (FSH, LH) alakulását.

 

Centrális eredet esetén a GnRH a hormonszintek növekedését eredményezi, míg perifériás esetben a hormonszintek nem változnak. Amennyiben a centrális eredet bizonyossá vált, MR-vizsgálatra és pajzsmirigyvizsgálatra is szükség lehet. Perifériás eredet esetén a petefészkek ultrahangos vizsgálata javasolt lányokban.

 

A korai serdülés kezelése

A kezelés elsődleges szempontja, hogy a gyermek normál felnőtt magasságot elérjen. A kezelés nagymértékben függ a betegséget kiváltó tényezőtől.

 

A centrális pubertas praecox – annak ellenére, hogy a pontos ok általában tisztázatlan – megfelelő gyógyszeres kezelés mellett eredményesen kezelhető. Ebben az esetben GnRH-analóg alkalmazása javasolt, melyet a gyermek leuprolid-acetát és triptorelin hatóanyag esetén havonta egyszer kap injekció formájában. A gyermeknek ezt a normál pubertáskor eléréséig szükséges kapnia, hiszen a legtöbb esetben a gyógyszer elhagyásától számított 16 hónap elteltével a pubertás folyamata folytatódik.

 

A másik megoldás histrelintartalmú implantátum beültetése, amely elkerüli a havi injekció okozta kellemetlenségeket, azonban behelyezése egy minimálisan invazív beavatkozást igényel. Az implantátum egy évig lehet a gyermek felkarjának bőre alatt, és amennyiben szükséges, évente cserélhető.

 

Egyéb esetben, ha a kiváltó ok egyértelmű, például, ha egy hormontermelő daganat áll a tünetek hátterében, akkor a daganat eltávolítását követően a korai pubertás nagy valószínűséggel leáll.

 

Fontos továbbá a szülői támogatás, hiszen a gyermek számára nagy kihívást jelent a korai pubertás megélése mind pszichésen, mind fizikálisan. Amennyiben azt érzi, hogy nem boldogulnak ezzel a feladattal, bátran forduljon szakemberhez (pszichológus, pszichiáter).

 

A korai serdülés megelőzése

A korai serdülés kialakulásában szerepet játszó tényezők egy részét nem tudjuk befolyásolni. Amit tehetünk: törekedjünk arra, hogy gyermekünk testsúlya egészséges határok között legyen, illetve kerüljük az ösztrogén- vagy tesztoszterontartalmú krémek használatát.

KULCSSZAVAK
korai érés  |   nemi érés  |   serdülés  |   GnRH  |   növekedési hormon  |   ösztrogén  |   tesztoszteron  |   csuklóröntgen
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít