egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A keratosis pilaris ártalmatlan bőrbetegség, inkább esztétikai probléma. Szokták grízes bőrnek, libabőrnek vagy csirkebőrnek is nevezni.

 

Makacs bőrtünet, de nincs orvosilag kockázata vagy következménye, kiváltó oka ismeretlen. Hasonlít a libabőrhöz. Legfőképpen gyermekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban fordul elő olyan egyéneknél, akiknek szárazabb, esetleg ekcémára hajlamos a bőrük.

 

A keratosis pilaris tünetei

A keratosis pilaris piros vagy fehéres színű göbökben vagy kiütésekben jelentkezik a bőrön, legfőképpen a felkaron, a combon, a fenék környékén. Nőknél gyakrabban fordul elő. Az érintett bőr csiszolópapírszerűvé válhat. Ha a dudorok viszketést vagy irritációt okoznak, enyhén begyulladhatnak, és akár hegesedést is okozhatnak.

 

A keratosis pilaris gyakoribb télen, amikor a bőr általában szárazabb. A tünetek gyakran javulnak, és fiatal felnőtt korra el is tűnhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, és kényelmetlenséget, netán szorongást okoznak ezek a tünetek, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki kezeli a keratosis pilarist.

 

A keratosis pilaris oka

A betegség hátterében az áll, hogy a bőr hámlása gátolt. Az apró fehér vagy piros dudorokat a bőrön a keratin túltermelődése okozza, amely miatt a pórusok eltömődnek, így kemény kis dugók képződnek a szőrtüszők körül. Pontos oka ismeretlen, de genetikai hajlam valószínűsíthető. Legfőképpen azokban alakul ki, akik hajlamosak a száraz, ekcémás bőrre vagy az allergiás megbetegedésekre (asztma, allergiás rhinitis).

 

A keratosis pilaris szövődménye

A bőr, amennyiben elvakarják a dudorokat, begyulladhat (dermatitis), és hegesedve gyógyulhat.

 

A keratosis pilaris diagnosztizálása

A bőrgyógyász a klinikai kép alapján állítja fel a diagnózist.

 

A keratosis pilaris kezelése

A keratosis pilaris ártalmatlan, enyhe bőrprobléma, sok esetben nem igényel orvosi terápiát.

 

Lényeges, hogy a dudorokat nem szabad vakarni, és kíméletesen kell tisztítani a bőrt (szappan helyett tusfürdő használata javasolt). A víz inkább langyos-kézmeleg legyen, semmiképp sem forró. A hidratálás fürdés után fontos, ha lehet, glicerin- vagy lanolintartalmú krémmel. Gyógyszertári krémeket is lehet használni, amelyben A-vitamin vagy tejsav, szalicilsav van, amelyek hámlasztanak.

 

Gyulladt, vörös bőr esetén a bőrgyógyász lézeres kezelést alkalmazhat.

 

Javasolt a szalicilsavas hámlasztók használata, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és nyugtatják a bőrt. Közismertebb nevükön ezek a BHA (Beta Hydroxy Acid) tartalmú készítmények. Az AHA (Alpha Hydroxy Acid) hatóanyagú készítmények glikolsavat vagy tejsavat tartalmaznak, ezek is ajánlottak keratosis pilaris esetén.

 

Lényeges a kíméletes bőrápolás, a szappan mellőzése, helyette tusfürdő használata. Fontos a hidratálás zuhanyozás után.

 

A keratosis pilaris megelőzése

A keratosis pilaris oka ismeretlen, így megelőzni nem lehet.

KULCSSZAVAK
grízes bőr  |   libabőr  |   csirkebőr  |   göbök  |   kiütések  |   száraz bőr  |   keratin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít