egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A krioterápia (hidegterápia vagy hidegsebészet) az alacsony hőmérséklet helyi vagy általános használata az orvosi vagy kozmetikai terápiában. Nagyon alacsony, akár mínusz 40°C-os vagy az alatti hőmérséklettel történő kezelés, amely kóros szöveti elváltozások számos válfajára alkalmazható alternatív terápiaként. Gyakran használják bőrbetegségek kezelésére is.

 

A krioterápiás beavatkozások levegő, folyékony nitrogén vagy argongáz alkalmazásával történnek.

 

A kozmetikai iparban és az orvostudományban is előszeretettel használt eljárás.

 

A krioterápia alkalmazási területei

A krioterápiát bőrfelületen keresztül vagy sebészi úton egyaránt alkalmazzák, általában az alábbi esetekben:

 

  • kóros anyajegyek (rákot megelőző állapotú elváltozások),
  • egyéb, egészségügyi vagy esztétikai problémát okozó bőrelváltozások (pl. szemölcsök),
  • bőrdaganat,
  • retinoblastoma,
  • műtéti úton nem kezelhető prosztata-, máj-, tüdő- vagy méhnyakrák, vesedaganat,
  • fibroadenoma,
  • mozgásszervi panaszok.

 

A krioterápiás beavatkozás működési elve és hatékonysága

A testen belüli (bőrfelszín alatti vagy annál mélyebbre ható) krioterápiás beavatkozás lényege, hogy egy tűszerű applikátor (krioszonda) segítségével folyékony nitrogént vagy argongázt juttatnak a belső szövetekre. A bőrfelszín elváltozásaira spray vagy vattapamacs közvetítésével viszik fel a hűtőközeget.

 

A nitrogén és az argon által kiváltott intenzív hideg megfagyasztja és elpusztítja az élő szövetet, beleértve a rákos sejteket is.

 

A belsőleges krioterápiás beavatkozás képalkotó eljárás (ultrahang, CT vagy MR) használata mellett történik.

 

Mozgásszervi panaszok esetén krioszaunában a páciens teljes teste érintkezik az extrém hideg levegővel.

 

A kezelés kizárólag helyileg hat, kiterjedt daganatok esetén korlátozottan alkalmazható.

 

Felkészülés a krioablációra

Bőrön keresztül történő – általában ambuláns ellátás keretében végzett – kezelés előtt fájdalomcsillapítót alkalmaznak, illetve a fertőzés megelőzése érdekében antibiotikumkúrára is sor kerülhet. Sebészeti beavatkozás előtt fel kell függeszteni a vérhígító készítmények alkalmazását.

 

A krioablációs kezelés

A belső szöveteket célzó kezeléseket általában intervenciós radiológiai műtőben végzik el, szükség esetén általános érzéstelenítés (altatás) mellett. Az orvos egy vagy több (akár 6-8) krioszondát vezet a bőrön keresztül a beteg szövethez, az eszközök útját és működését képalkotó berendezésen keresztül kíséri figyelemmel. A kezelendő szövethez érve, abba/arra folyékony nitrogént vagy argongázt juttat. Egy-egy beavatkozás alkalmával a daganatokat egymást követően többször lefagyasztják, így pusztítva el azok szövetét.

 

Az eszközök eltávolítása után általában nincs szükség varratokra, a kisméretű sebeket kötéssel fedik le.

 

Az eljárás egy-három órát vesz igénybe.

 

A krioabláció előnyei

A nyílt sebészeti beavatkozásokhoz képest az egészséges szövetek károsodása alapesetben minimális, emellett kevesebb mellékhatással és lényegesen rövidebb felépülési idővel is jár. A bőrfelszíni krioterápiás kezelések nyomán elhanyagolható a hegszövetképződés, a beavatkozásnak általában nem marad jól látható nyoma.

 

A krioabláció korlátai

A krioterápia, noha sok esetben ígéretes a daganatos megbetegedések kezelésében, valójában alternatív rákkezelési eljárásnak tekinthető, amit olyankor alkalmaznak, amikor a műtét nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. A krioterápia hosszú távú hatékonysága tudományosan egyelőre nem bizonyított. A hosszú távú nyomon követés azonban (elsősorban a prosztatarák esetében) azt mutatja, hogy a műtétekhez vagy a sugárkezeléshez hasonló a hatékonysága.

 

Fontos figyelembe venni, hogy a kriosebészet lokalizált terápia, vagyis a betegséget csak helyileg képes kezelni, a test más részeire átterjedt rákkal szemben tehetetlen. További hátránya a nyílt sebészeti eljárással szemben, hogy mivel az orvos képernyőn, „vetített képen” keresi kezelés közben a betegségre utaló jeleket, azok közül a legkisebbek rejtve maradhatnak.

 

Krioszauna

Az egész testre irányuló hidegkezelés, mely során az extrém alacsony hőmérsékletet használják fel ízületi gyulladások, hosszan tartó fájdalmak, mozgásszervi panaszok, különböző bőrbetegségek kezelésére. A hidegszaunában való tartózkodás során a bőr hőmérséklete azonnal lecsökken 0 Celsius fok közeli hőmérsékletre, majd a vérkeringés serkentése során, rövid időn belül ismételten 35 Celsius fokra emelkedik.

KULCSSZAVAK
kriosebészet  |   hidegsebészet  |   alternatív rákkezelési eljárás  |   fagyasztás  |   daganatterápia  |   krioszauna  |   krioabláció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít