egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A keratoconus a szem szaruhártyájának (cornea) betegsége, amely során az elvékonyodik, előredomborul, és ezzel jelentős látásromlást okoz. Az elváltozás kezdetben csak az egyik szemet érinti, évekkel később válhat a másik szem is érintetté.

 

A keratoconus főbb tünetei

A keratoconus során a szaruhártya normál, félgömb alakúról lassan kúp alakúra domborodik. A kúp csúcsa felé a szaruhártya fokozatosan elvékonyodik, átlátszósága megmarad, gyulladásos tünetek nem kísérik. A betegség általában viszonylag fiatalon, sokszor kamaszkorban kezdődik, előrehaladása a 40-es évekre többnyire leáll.

 

Tünetek:

  • homályos látás,
  • fényérzékenység,
  • a távollátás élességének zavara,
  • a fények körül megjelenő árnyékok (ami például a sötétben való autóvezetést nehezíti),
  • az éles látás gyors változása – kezdetben enyhe fénytörési hiba (asztigmia) és rövidlátás (myopia) jellemző, gyakran kell változtatni a szükséges szemüveg- vagy kontaktlencse-dioptriákat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a látásában viszonylag gyorsan jelentkező változást érzékel, keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelést.

 

A keratoconus kiváltó okai

A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de egyes tényezők mellett gyakoribb a kialakulása:

 

  • a családban már előfordult,
  • egyes allergiás állapotok, például asztma, ekcéma, szénanátha,
  • Down-szindróma,
  • ultraibolya sugárzásnak való kitettség,
  • gyakori, erőteljes szemdörzsölés.

 

A betegség alapja a kollagénrostok szilárdságának csökkenése és a képződésük csökkent volta.

 

A keratoconus lehetséges szövődményei

Egyes esetekben a szaruhártya hirtelen megduzzadhat, látászavart és a szaruhártya sérülését okozva. Ilyenkor a szaruhártya legbelső rétege (endothelsejtek) funkciójának zavara miatt csarnokvíz hatol a szövetek közé, akut keratoconust okozva. A duzzanat általában magától elmúlik, de a sérülés hegesedéshez vezethet, ami később is akadályozza a látást.

 

A keratoconus diagnosztizálása

Látászavar esetén szemész szakorvos vizsgálja meg a beteget, miután kikérdezi a tüneteiről és a családi kórtörténetről. A látásélesség vizsgálata mellett a szaruhártya műszeres vizsgálatait (pl. kerato-refraktometria, corneatopográfia) is elvégzik.

 

A keratoconus kezelése

A kezelés a betegség stádiumától függ, lényege a látás javítása és az állapot romlásának megakadályozása.

 

A kezdeti fázisban megfelelő szemüveggel vagy kontaktlencsével ellensúlyozható a látásra gyakorolt hatás. Ilyenkor a kisfokú irreguláris asztigmia és myopia szemüveggel nehezebben, de lágy kontaktlencsével jól korrigálható. A csúcsosodás előrehaladásával romlik az astigmatismus és a myopia is, a lágy kontaktlencse leesik.

 

Ezután félkemény kontaktlencsével lehet még próbálkozni. Ha már ez sem áll meg a kúp formán, és a szaruhártya túlzottan elvékonyodott (kilyukadás fenyegeti), akkor a szaruhártya-átültetés marad mint végső megoldás. Ha a szaruhártya hegesedik, vagy a szemüveg, illetve a kontaktlencse már nem jelent megoldást, akkor is a szaruhártya-átültetés oldhatja meg a problémát. A beavatkozás ebben a betegségcsoportban a legjobb prognózisú, gyakorlatilag 100%-os sikerrel végezhető.

 

A látásromlás megállítására a viszonylag új kollagén cross-linking kezelés szolgálhat, ami magát a látást nem javítja, de az állapot stabilizálásával megelőzhető vele egy későbbi szaruhártya-átültetés. A cross-linking kezelés egy lézeres szemműtét, amely a szaruhártya szerkezetének stabilizálására szolgál.

 

Ha az állapot az életkor vagy a cross-linking kezelés hatására nem romlik tovább, akkor a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse elegendő a megfelelő látáshoz.

 

A keratoconus megelőzése

A betegség valószínűleg örökletes, és környezeti tényezők hatására alakul ki. A megelőzés érdekében védeni kell a szemet a napsugárzástól, és kerülni kell az erős szemdörzsölést.

KULCSSZAVAK
szem  |   szaruhártya  |   cornea  |   látászavar  |   szemüveg  |   kontaktlencse  |   szaruhártya-átültetés  |   cross-linking kezelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít